Gunnar Ryan Wiik møtte rasende aksjonærer: – Hvis de fortsetter som nå blir det neppe noen film

Det har utspilt seg den reneste såpeoperaen i «Morgan Kane-selskapet» WR-Entertainment de siste månedene. Nå har «alle saksøkt alle» og dramaet fortsatte da aksjonærene møtte den omstridte gründeren under generalforsamlingen i Oslo torsdag kveld.

DRO FØRST: Gunnar Ryan Wiik, gründeren av WR-Entertainment, forlot generalforsamlingen en halvtimes tid før de andre fulgt av de få allierte han har. Flertallet av de oppmøtte aksjonærene hadde lite til overs for han eller tidligere styreleder.
  • Marius Lorentzen
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Flertallet har talt og det var en veldig ensidig stemning. De andre stemte samlet, sa Gunnar Ryan Wiik da han i 20:30-tiden forlot generalforsamlingen til WR-Entertainment torsdag kveld.

Med unntak av noen få allierte, hadde han så å si hele generalforsamlingen mot seg da forslagene til generalforsamlingen ble behandlet.

WR Entertainment, selskapet som eier filmrettighetene og arbeider med å filmatisere Morgan Kane-bøkene, er inne i en mildt sagt turbulent periode. Blant aksjonærene finner vi både Morgan Kane-fans, Norwegian-sjef Bjørn Kjos og skipsreder Arne Blystad.

Nylig ble det kjent at selskapet saksøker grunnleggeren Gunnar Ryan Wiik, som forlot alle sine verv før jul etter en maktkamp. Wiik anklages for blant annet å ha overført aksjer som tilhørte selskapet til seg selv.

Wiik har avvist anklagene og uttalte til Dagens Næringsliv nylig at man «ikke skal tro på alle ryktene» om at han ønsker å ruinere selskapet fordi han ikke selv fikk rollen som Morgan Kane, som han egentlig ønsket.

FIKK STØTTE: Tasmin Lucia-Khan (t.v.), konsernsjef i WR-Entertainment, fikk klar støtte av flertallet av de oppmøtte aksjonærene da de forlot generalforsamlingen torsdag kveld.

Selskapets søksmål etterfølger søksmålet Wiik selv har anlagt mot den nåværende konsernsjefen Tasmin Lucia-Khan, samt søksmålet tidligere styreleder Jim Caldwell har anlagt mot selskapet. Enkelt sagt har «alle saksøkt alle».

Etter generalforsamlingen torsdag gjorde flere aksjonærer det tydelig overfor den oppmøtte pressen at de reagerer sterkt på at Lucia-Khan ikke skal ha mottatt søksmålet fra Wiik ennå.

Såpeoperaen kompletteres av at Wiik også er politianmeldt for grovt bedrageri av to investorer.

Søksmålene bremser filmprosjektet

– Vi har hatt en ryddig generalforsamling og nå har vi lagt grunnlaget for å fortsette arbeidet med å realisere filmprosjektet, sier styreleder Frode Foss til E24 på vei ut.

– Det ble en litt opphetet stemning der inne, men dette var et demokratisk møte der vi vant de fleste sakene med 90 til 98 prosent blant de oppmøtte, sa konsernsjef Tasmin Lucia-Khan til pressen på vei ut.

Ettersom Morgan Kane-prosjektet er den eneste reelle virksomheten til selskapet er det store spørsmålet om det nå blir noen film eller ikke.

– Søksmålene fra Wiik og Caldwell skader vår evne til å signere avtaler med de nødvendige talentene, sier Lucia-Khan og forteller at de var i forhandlinger med regissører i mars og at dette nå er satt på vent.

ENGASJERTE FANS: Hans Einar Kjosmoen, driver Morgan Kane fanklubb og eier ifølge ham selv 1.855 aksjer i selskapet, etter årstallet da Kane ble født. Han var én av flere engasjerte Morgan Kane-fans og aksjonærer som møtte torsdag.

– Hva er en realistisk tidsplan for filmen nå?

– Det må du nesten spørre de to som har saksøkt oss om. Jeg må nå bruke tiden min på å forsvare selskapet og mine ansatte, sier Lucia-Khan, og erkjenner åpenhjertig at hun kan være svært direkte i sin fremgangsmåte:

– Men jeg ble faktisk bedt om å ta denne jobben av styret for å passe på aksjonærenes interesser (...) Jeg må si jeg er sjokkert over det spillet som har pågått, for jeg trodde faktisk de (Ryan Wiik og hans allierte, journ.anm.) bare ville sørge for at det ble laget en film.

For at filmen skal bli en realitet raskest mulig har hun en klar oppfordring til Wiik og den tidligere styrelederen:

– De kan droppe søksmålene, lene seg tilbake eller finne på noe annet i mellomtiden, og så skal vi få laget film.

Gunnar Ryan Wiik selv ønsker ikke å kommentere noe rundt søksmålene nå, men mener har en klar formening om hvordan selskapet ledes i dag når E24 spør om han tror de klarer å få til en film:

– Hvis de fortsetter som nå blir det neppe noen film, sier Wiik til E24.

– Så hva må til?

– De må få inn sterke, amerikanske aktører inn i dette prosjektet hvis det skal bli en realitet.

Før han gikk overleverte Wiik en faksimile av VG fra 1987 der det forrige Morgan Kane filmatiseringsprosjektet ble omtalt. Også den gangen ble norske investorer bedt om å spytte inn penger i et lignende prosjekt.

Les også

Kjendisinvestorer inn i Morgan Kane-selskap

Styret og ledelsen fikk ja til å slippe ansvar

Wiik og en gruppe aksjonærer på hans side reagerte også på at selskapet har besluttet at aksjonærer som eier aksjer gjennon nominee-konti ikke lenger får stemme på generalforsamlingen. Før kunne de det, hvis de kunne dokumentere at det var de som var reell eier av aksjene.

Blant punktene som skulle voteres over på generalforsamlingen er to punkter om at selskapet skal inngå avtaler som holder ledelsen og styret fri for ansvar fremover i tid. I tillegg er det et punkt om at det samme skal gjelde for regnskapsåret 2016.

Selskapet har ikke offisielt opplyst om resultatet av avstemningen i en børsmelding, men E24 får opplyst av flere at ledelsen fikk medhold.

– Det var bare Ryan Wiik og hans allierte som stemte mot, men de stemte også mot absolutt alt, sier en aksjonær til E24 på vei ut døren.

Frode Foss, styreleder i WR Entertainment og finansdirektør i Norwegian

Wiik selv er ikke enig i den beskrivelsen:

– Det korrekte er at jeg stemte for to eller tre av sakene, avstod fra flere og mot en rekke nøkkelforslag, sier Wiik til E24.

«Selskapet skal, innenfor rammen av allmennaksjelovens regler, inngå forhåndsavtaler om å holde daglig leder og styrets medlemmer fri for ansvar og skadesløse for de handlinger eller unnlatelser de foretar seg i egenskap av sine roller i selskapet, for å fremme og gjennomføre selskapets interesser, herunder alle selskapsrettslige disposisjoner og transaksjoner som foretas i denne forbindelse», lyder forslaget.

– Hvorfor vil dere frasi dere alt ansvar når dere sitter i styret?

– Dette er helt vanlig å be om i denne type situasjoner, og også for å kunne rekruttere kompetente medlemmer til styret og ledelsen fremover, sier styreleder Frode Foss til E24, og viser også til at dette er en vanlig praksis i Sverige.

Bakgrunnen for forslaget er ikke minst selskapets ruglete fortid og de pågående søksmålene.

Frode Foss er til vanlig finansdirektør i Norwegian, og Norwegian-sjef Bjørn Kjos har selv investert millionbeløp i WR-Entertainment.

– Har du tid til å holde på med dette når du samtidig er finansdirektør i Norwegian?

– Det er en styrerolle, og det er helt vanlig i næringslivet å kombinere en jobb med slike verv, sier Foss.

Oppdatering:

Natt til fredag sendte selskapet ut en børsmelding med det offisielle resultatet fra generalforsamlingen. Der kommer det frem at 54,76 prosent av aksjene og stemmene i selskapet var representert direkte eller ved fullmakt.

Hele referatet med spesifiserte avstemningsresultater finner du her (ekstern link).

Les også

Da Morgan Kane inntok Oslo Børs

Les også

Full strid om Morgan Kane: Selskapet saksøker grunnleggeren

Les også

Norske Ryan Wiik saksøker sin tidligere sjef - anklager henne for å ha forført og lurt ham

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. WR Entertainment

Flere artikler

  1. Morgan Kane-gründer krever 90 millioner kroner

  2. Retten fryser Morgan Kane-gründerens aksjer

  3. Anker aksjesaken

  4. Morgan Kane-gründer anker aksjefrys

  5. Morgan Kane-gründer tapte i retten – aksjeposten fortsatt frosset