Halverte seertall under Ski-VM

Årets Ski-VM har gitt NRK bare halvparten av seertallet fra Obersdorf i 2005.

YURIKO NAKAO
  • FRANK LYNUM TROND LYDERSEN - Aftenposten
Publisert:

Til og med hopptreningen i Obersdorf under Ski-VM i 2005 trakk flere seere enn jaktstarten i Sapporo. Og det til tross for at hopptreningen ble sendt på NRK2.

Morgenfugler

Sendetidspunktene tatt i betraktning klarer likevel imponerende mange å slepe seg opp med morgenkaffe for å se skiheltene i aksjon i Japan (se tabell).

NRK og de andre medlemmene i den Europeiske kringkastingsunionen tar ikke regningen for seertallene. Det koster mer for det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Prisen justeres ned etter hvilken tidssone mesterskapet legges til, sier rettighetsansvarlig i NRK Tor Aune.

Han poengterer at de kjøper flere VM i en pakke, men at hele pakkeprisen nedjusteres når skisirkuset flyttes rundt jorda. Hvor mye det koster, og hvor stor rabatten er, vil han ikke ut med.

- Det er forretningshemmeligheter, sier han.

Les flere nyheter på E24.

Koster FIS

Dermed må det internasjonale skiforbundet FIS ta mesteparten av tapet ved å arrangere VM i ukristelig tid.

- Det er alltid en utfordring når VM og OL går langt fra hovedmarkedene, sier skipresident og FIS delegat Sverre Seeberg.

Ikke japansk frieri

Både fotball og ski har blitt beskyldt for å legge mesterskap til pengesterke markeder i håp om å få opp interessen der.

På stadion i Sapporo er det nordmenn og til dels svensker som dominerer. Japanerne gidder ikke se skiløpere, fra en annen verden, løpe rundt i snøskavlene. Seeberg forsikrer at VM ikke blir brukt for å utvide sporten.

- Men Japan har vært en stormakt i hopp, og gode i kombinert, siden OL i 1972. Derfor er det ikke urimelig at Sapporo får arrangere VM. Da de ble tildelt mesterskapet var de bedre enn Norge i hopp eksempelvis, sier han.

Derfor mener han det er litt uflaks at japanerne ikke har klart å få frem topputøvere som kunne fylt arenaene.

Sponsorene betaler

Sponsorene til skiforbundet får ingen rabatt som følge av at VM går i Japan.

- Oppslutningen blant nordmenn der og vi har fått god tilbakemelding fra samarbeidspartnerne våre som har vært med til Sapporo sier, markedssjef i Norges Skiforbund Erik Langerud.

Melkespannskasting

- Skal man kalle det et VM kan det jo ikke bare gå i Holmenkollen og Obersdorf. Litt av meningen er at arrangementet skal sirkulere, fortsetter han

Han kunne dog også ønsket seg litt flere på tribunen.

- Det henger mye på lokale utøvere. Da de fikk en femteplass på sprinten og ikke minst medalje i hopp, var det fullt trøkk med en gang, sier han.

Felleskjøp

Det er Den europeiske kringkastingsunionen EBU, hvor NRK er medlem, som kjøper rettighetene til mesterskapet fra FIS.

I pakken med forpliktelser Sapporo måtte oppfylle for å få VM, ligger kan det også ligge økonomiske elementer som kan gjøre det mer lønnsomt å legge VM til Japan.

Flere artikler

  1. Hjulpet av Uncle Sam

  2. Skål for vinerne!

  3. FBI etterforsker vinsvindel

  4. Annonsørinnhold

  5. Volvo V70 = Ford Mondeo

  6. Dyr forsikring etter kjønnsskifte