Aker BP-aksjonærene får i pose og sekk: Pøser ut utbytte tross oljebrems

Det nyfusjonerte oljeselskapet Aker BP kliner til med et utbytte som ligger godt over det ekspertene hadde spådd. Toppsjefen mener de skal klare å utbetale milliardutbytter og samtidig vokse gjennom oppkjøp og egen drift.

«RØKKE OIL»: Karl Johnny Hersvik har nå gått fra å være konsernsjef i det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Det norske til å lede selskapet etter fusjonen med BPs norske virksomhet under navnet Aker BP. Her er han avbildet under et intervju med E24 tidligere i høst.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

FORNEBU (E24): Etter at Kjell Inge Røkkes Aker og oljeselskapet Det norske undertegnet fusjonsavtalen med BP den 30. september, kunne oljeselskapet Aker BP mandag legge frem sin første kvartalsrapport under nytt navn.

Det gjenstår fortsatt en del av den formelle prosessen, slik at det først er fra 1. desember at virksomheten til Det norske og BP Norge formelt vil være smeltet sammen i et selskap.

– Det har vært et ekstremt hendelsesrikt kvartal, og da er vel alt som vanlig da holdt jeg på å si, sa konsernsjef Karl Johnny Hersvik fornøyd fra podiet under kvartalspresentasjonen.

Der kunne han annonsere at aksjonærene allerede fra desember vil motta et utbytte. Før fusjonen med BP Norge var det ikke aktuelt med utbytter fra Det norske før 2020, men takket være fusjonen er det mulig.

Det var ingen overraskelse at det skulle komme et utbytte, men nivået er langt høyere enn det som analytikerne trodde.

I første omgang foreslår selskapet for aksjonærene at man utbetaler 125 millioner dollar (om lag én milliard kroner), likt fordelt mellom desember 2016 og 2017. Deretter planlegger man å legge seg på 250 millioner dollar i året (rundt to milliarder kroner).

Utbytte tilsvarer 18,5 amerikanske cent per aksje per kvartal. Til sammenligning lå analytikernes konsensusforventning på 11 cent, mens DNB Markets skriver at de ventet 15 cent.

Les mer om resultatene for tredje kvartal her.

Ja takk, begge deler

Både før og etter fusjonen med BP Norge har det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BP (Det norske) vist en kraftig vekstappetitt. Siden 2014 har man blant annet kjøpt opp de norske virksomhetene til Marathon, Svenska og Premier, samt en rekke lisenser.

Frem mot nyttår skal Aker BP også starte produksjonen på det nye Ivar Aasen-feltet og satellittutbyggingen på Alvheim-feltet kalt Viper/Kobra.

Frem mot 2019 skal Aker BP også dekke løpende forpliktelser til utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet, som de er med på.

I et intervju med E24 tidligere denne måneden gjorde Aker BP-sjefen det krystallklart at selskapet skal fortsette å vokse på norsk sokkel, og at de skal invester mer, ikke mindre, i tiden fremover.

Til tross for at man nå altså drysser utbyttemilliarder over aksjonærene, mener toppsjefen at de skal fortsette å klare begge deler.

Aker BP beskriver utbytter på 250 millioner dollar i året som «et gulv»:

– Det er viktig å si at når vi nå har lagt det gulvet vi har annonsert, så har vi også tatt hensyn til selskapets organiske og uorganiske investeringer fremover, sier Karl Johnny Hersvik til E24.

– Dere sier at utbyttene skal bli enda større når Johan Sverdrup-feltet kommer i produksjon mot slutten av 2019. Hvor mye mer kan de se frem til?

– Vi har ikke gått ut med det tallet nå, fordi det er noen år frem i tid. Hvis du ser et par år tilbake så var virkeligheten ganske annerledes ut. Det vil være feil av oss å legge til grunn at vi får en veldig stabil virkelighet å forholde oss til fremover. Så vi har valgt å si nå at vi legger et utbyttegulv på 250 millioner dollar i året, betalt per kvartal, og at vi ser en økning når Johan Sverdrup kommer i produksjon, sier Hersvik.

Dyrere fat etter fusjonen

I tillegg til alle prosjektene på norsk sokkel, har Aker BP-ledelsen nok å holde fingrene i på kontoret om dagen.

Det jobbes blant annet med å kutte kostnadene ytterligere. I kvartalsrapporten kommer det blant annet frem at den gjennomsnittlige produksjonskostnaden vil ende på 13 dollar per fat i år. Det norske har hittil i år ligget på 6,3 dollar fatet, mens BPs virksomhet har hatt en kostnad på 19,3 dollar.

STOREIER: Gjennom Aker-systemet er Kjell Inge Røkke godt representert i Aker BP.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Mandag gjorde Karl Johnny Hersvik det klart at de vil jobbe med å få kostnadene ned fremover.

– Viper/Kobra vil bidra til å få produksjonskostnaden ned, fordi det bidrar med ny produksjon til det som essensielt sett er en ganske stabil kostnadsplattform, sier Hersvik om satellittutbyggingen som skal i produksjon tilkoblet Alvheim-feltet fra november.

– På de andre feltene jobber vi både med å øke produksjonen og få ned kostnaden, legger han til.

Dette gjelder også Johan Sverdrup-feltet, der Aker BP er partner, mens Statoil er operatør. Statoil annonserte i august at investeringskostnaden nå har falt til såvidt under 100 milliarder kroner for første fase.

– Vi tror fortsatt det er mulig å få ned capex (investeringskostnadene, journ.anm.) ytterligere siden vi er i et bearish leverandørmarked (marked med fallende priser, journ.anm.), sa Hersvik til forsamlingen.

Vil kutte lånekostnader

Når virksomheten til Det norske nå slås sammen med BP Norge har selskapets finansieringssituasjon endret seg ganske betydelig.

Aker BPs finansdirektør Alexander Krane fortalte mandag at selskapet nå går gjennom hele selskapets kapitalsituasjon for å se om man kan få senke finansieringskostnadene.

– Det har skjedd ganske mye med kapitalstrukturen i selskapet i forbindelse med denne transaksjonen og fusjonen. Vi har nå et selskap som er mer robust og som har en større produksjon, og da er det naturlig å se på kapitalstrukturen. Vi ønsker å sikre at vi har så lave kapitalkostnader som mulig, sier finansdirektøren til E24.

Aker BP har i dag to obligasjonslån på henholdsvis 230 millioner dollar (DetNor02) og 295 millioner dollar (DetNor03), samt en bankfasilitet som nå er økt fra 3,0 til 4,0 milliarder dollar, pluss en opsjon på ytterligere 1,0 milliard.

Selskapets bruttogjeld økte fra 2,4 til 3,2 milliarder dollar i tredje kvartal, målt mot samme periode i fjor, og 2,6 milliarder av dette kommer fra penger man har trukket fra bankfasiliteten. Aker BP overtar ingen direkte lån eller gjeld av betydning fra BP Norge-virksomheten i forbindelse med fusjonen.

Finansdirektøren vil ikke si spesifikt om obligasjoner, bankfasiliteter eller andre løsninger er best for selskapet, men sier at de nå skal gå gjennom alt.

Grane sier at selskapet opplever en veldig god støtte fra bankene sine, både i forbindelse med fusjonen med BP Norge, og gjennom at kredittrammen nå er økt med en milliard dollar.

– Dette handler ikke om en misnøye med bankene. Men dette er et naturlig grep å ta siden selskapet har endret seg så mye.

Les også

Inngår allianse på norsk sokkel

Les også

– Større enn vi hadde trodd

Les også

Aker solgte fisk for å drive bunnfiske i olje

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Milliardutbytte fra Røkkes oljeselskap

  2. Aker BP varsler nye utbyggingsplaner

  3. Aker BP kan doble produksjonen

  4. Kutter renteutgiftene med en kvart milliard

  5. – Klassisk i nedgangstider