Ny forskning: Aksjeroboter kan utløse børspanikk

Lynraske utslag i aksjekurser kan ha en sammenheng med store fall for hele markedet.

WALL STREET KOLLAPSET PÅ ET ØYEBLIKK: Traderen Steven Rickard reagerer på børs-kollapsen han ser når han står i S&P 500s futures-grop på CME Group i Chicago nær børsslutt, torsdag 6 mai 2010. Nå viser forskning av plutselige (men små) aksjefall i enkeltaksjer kan være direkte koblet til robothandel. 6. mai var det enorme utslag i mange aksjer og verdipapirer samtidig.

Kiichiro Sato
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

E24 har den siste uken skrevet mye om hvordan aksjeroboter har tatt over store mengder aktivitet på Oslo Børs.

Les mer: Slik herjer robotene på Oslo Børs

Nå viser det seg at de korte utslagene i enkeltaksjer kan utløse kollaps på børsen. Det er en av konklusjonene i et forskningsprosjekt ledet av Neil Johnson ved University of Miami i Coral Gables.

Dette er en av de mer omfattende studiene som kobler aksjeroboter og ufordelaktige utslag i aksjer.

Totalt oppdaget Johnson over 18.000 tilfeller hvor slike aksjekursutslag var over 0,8 prosent i løpet av få millisekunder, noe Johnson mener er forårsaket av blant annet automatisert aksjehandel.

Frakturer

Forskningen til Johnson har fokusert på små hopp eller fall - aksjebevegelser som gjerne varer omtrent ett øyeblikk - som ofte er forårsaket av automatisert aksjehandel.

Dette vil da være resultatet av en teknisk svikt.

Og disse små utslagene, som Johnson kaller «frakturer», kan ha en direkte sammenheng med robothandel.

Finanshistoriens mest ekstreme sjokk fant sted 6. mai 2010, da Dow Jones-indeksen falt fra 10.458 poeng til 9977 poeng på kun seks minutter. Indeksen steg tilbake til 10.479 poeng ti minutter senere, Episoden er kjent som «Flash crash».

Johnson har sett på 18.520 tilfeller av «frakturer» som forekom i perioden 2006 til 2011 og mener å ha avdekket et forhold mellom disse og et fall i aksjemarkedet. I sin rapport skriver han:

«Vår forskning antyder en skjult sammenheng mellom disse lynraske frakturene og den langsomme "kollapsen" av det globale finansielle systemet etter 2006».

Les også: Norske eksperter bruker «snille» roboter

Høyfrekvenshandlere kastet seg over Norge

Det amerikanske aksjemarkedet, som ofte kun omtales som «Wall Street» er i realiteten en håndfull markedsplasser, hvor New York Stock Exchange og Nasdaq kun er to av handelsstedene.

De mange forskjellige markedsplassene driver kontinuerlig med oppdatering til de andre markedsplassene for priser på aksjer. Dette for at den siste prisen en aksje ble omsatt for - alltid skal være tilgjengelig for alle markedsplassene.

(saken fortsetter under bildet)

SPREDT: Bildet viser hvordan alle de amerikanske børsene spiller sammen. New York Stock Exchange er bare én av disse. Når prisen på en aksje på én av disse børsene blir feil, kalles dette en «fraktur». I det millisekundet bildet er tatt har en aksjehandel nettopp blitt registrert på NYSE og informasjonen blir spredt til alle de andre. I dette millisekundet fungerer de mange børsene godt sammen.

Thomas Nilsson

En av årsakene til at verdipapirer opplever de ovennevnte «frakturene» er at en eller flere markedsplasser feilpriser eller feilkommuniserer en aksjepris til en annen plass.

- Vil situasjonen utvikle seg i Norden som i USA, så kommer dette bare til å fortsette, sier konsernsjef i børsen Burgundy (en alternativ markedsplass for norske aksjer), Olof Neiglick, til E24.

Og han refererer til statistikk som viser at omlag halvparten av all omsetning av store, norske aksjer skjer på andre børser enn Oslo Børs.

- Den konkurransen mellom børser i Norge har vært ganske begrenset inntil for 6 måneder siden. Da fikk man inn noen store høyfrekvens-handlere i norske aksjer, sier han.

- I løpet av høsten og vinteren har vi sett en tydelig fragmentering av de største norske selskapene. Dette kommer som en følge av at de store høyfrekvenshandlere har begynt å handle disse papirene.

Fremtiden

Og tendensen er klar; aktiviteten i aksjer som Statoil og Yara har i stor grad flyttet bort fra Børsen.

- Om du handler Statoil på fem børser er det mer sannsynlighet for feilprising enn om du handler Statoil på én børs, sier han.

Foreløpig ser Norge ut til å ikke være like utsatt for frakturer og aksjepanikker, men om utviklingen fortsetter, vil sjansene øke, mener børs-sjefen:

- Vi må lære oss å leve med at med mer og mer automatisert handel, får vi uønskede store kursbevegelser, som er drevet av teknologi.

Les mer om robotsaken:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. Robotene koster Norge penger

  2. Oslo Børs ved en korsvei

  3. Nå går FBI inn ikampen mot aksjerobotene

  4. Annonsørinnhold

  5. Norske eksperter bruker «snille» roboter

  6. Oslo Børs i dag: Slik herjer robotene** Tar jobben til meglerne ** Danker ut traderne** Spyr ut ordrer som slettes umiddelbart