Siste skrik for aksjerobotene

For en liten gruppe aktører i markedet for automatisert handel er dagens superlinjer for trege.

RADIOBØLGER: For å være raskere enn sidemannen satses det nå på teknologi som er i nærheten av lysets hastighet. Her er hovedkontoret til verdens mest kjente robot-trader, Citadel.

Thomas Nilsson
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

De siste ukene har E24 fortalt historien om hvordan en liten gruppe finansaktører herjer i aksjemarkedet i ekstreme hastigheter.

De legger og inn og trekker tilbake ordrer på aksjer raskere enn et menneske greier å registrere med øyet.

Men for noen er ikke det raskt nok. Mens det i dag handler om millisekunder - altså tre desimaler bak komma - er det noen som ønsker å flytte seg lengre til høyre for kommaet, og heller fokuserer på mikrosekunder.

Low latency

Slike aktører, kjent i markedet som low latency traders, er ikke bare avhengig av superdatamaskiner, men de er også avhengige av nettlinjer som går raskere enn fiberoptikk - som er lysets hastighet i en kabel.

For å oppnå enda raskere sending og mottagelse av signaler om aksjer og opsjoner fra resten av verden, investeres det nå i ultraraske mikrobølgeradio-systemer, som kan sende data raskere enn verdens raskeste fiberoptikk-linjer.

- Over en gitt avstand kan radiosignaler reise betydelig raskere gjennom atmosfæren enn signaler i fiberoptiske liner. Det er årsaken til at low latency tradere nå er interessert i denne teknologien, sier Gordon Moller ved mikrobølgeradio-selskapet Cielo Networks til bransjebladet Institutional Investor.

De siste to årene

Teknologien som selges av Cielo Networks har vært tilgjengelig i flere ti-år, men det er kun de siste par årene at trading-selskaper har blitt interessert i systemene.

Frem til 2010 hadde Cielo Networks stort sett bare mer tradisjonelle kunder, som skoler, myndighetene og internett-selskaper.

Men så begynte de å bli kontaktet av spesialiserte finans-selsaper.

- Det startet med at noen i dette finans-miljøet oppdaget av vårt system i noen tilfeller kunne være raskere enn fiber. Radiosignaler i atmosfæren beveger seg veldig nært lysets hastighet i et vakuum, sier Moller.

(Saken fortsetter under denne animasjonen)

FORVIRRET? Denne animasjonen forklarer i detalj hvordan robothandel fungerer.

10 prosent

Men det er langt fra alle aktører som driver med automatisert handel som har behov for hastigheter i nærheten av lysets hastighet. Når det gjelder automatisert handel, omtalt som robothandel for enkelhets skyld, så er disse fordelt inn i en rekke forskjellige underkategorier.

Norske eksperter har overfor E24 anslått at det trolig kun er 10 prosent av aktørene som er avhengig av ultraraske hastigheter for å tjene penger.

Dette er gruppen kjent som low latency traders.

Det finnes en rekke store amerikanske, japanske og sveitsiske banker som eier handelssystemer som bokstavlig talt ligger i samme skap som serverne til børsene.

Bankene handler lite selv, men leier ut disse dyre systemene til kunder, som kan benytte seg av egne eller bankenes egenutviklede algoritmer. Noen av disse kundene kan være low latency-aktører.

Feilprising

Uavhengige low latency-fond har egne systemer som ligger ved siden av børsene i serverrommene. Disse fondene har typisk mer økonomiske muskler og får dermed en ekstra fordel i markeder når det kommer til de aller høyeste hastighetene.

Det meste kjente low latency-fondet er den amerikanske giganten Citadel (se faktaboks øverst i saken).

Strategiene som benyttes av fondene er mange og ekstremt forskjellige, men felles for alle er at de er på jakt etter en eller annen form for arbitrasje. Dette er et annet ord for feilprising.

Noen ganger kan feilprisingen kun være til stede i noen få mikrosekunder, og for å utnytte seg av dette, behøves linjer som nærmer seg lysets hastighet i et vakuum.

Aksjerobotene:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. Norske eksperter bruker «snille» roboter

  2. Nasdaq slår hardt ned på hyperaktive aksjeroboter

  3. Børsgigant gir bøtertil aksjeroboter

  4. Annonsørinnhold

  5. Oslo Børs om ordreaktivitet: - Det er mange naturlige forklaringer

  6. Finansdepartementet om aksjeroboter: - Denne uroen må tas på alvor