Northland Resources overlever litt til

Gruveselskapet har sikret finansieringen på kort sikt. Aksjen skyter i været.

PENGENE DELVIS PÅ PLASS: Northland Resources har satt sin svenske virksomhet under konkursbeskyttelse etter å ha havnet i store økonomiske problemer. Nå er finansieringen sikret på kort sikt.
Publisert:

Det kriserammede gruveselskapet Northland Resources sitter midt oppe i en rettsprosess der hele den svenske virksomheten er satt under konkursbeskyttelse.

Nå har selskapet sikret seg 20 millioner dollar i kortsiktig finansiering, ifølge en børsmelding fra selskapet.

Nyheten sender aksjen opp over 10 prosent på Oslo Børs fredag ettermiddag.

Les også: Northland får leve videre

Pakken på 20 millioner dollar skal ifølge selskapet sørge for at driften kan fortsette på nåværende nivå inntil videre. De mener en langsiktig finansieringsplan vil kunne være i boks i løpet av april måned.

Northland startet opp gruvedrift i Kaunisvaara-gruven i Nord-Sverige. Der henter de ut jernmalm som fraktes til Narvik for uttransportering. Malmen inneholder en svært høy konsentrasjon av jern, og er derfor ettertraktet i markedet.

Selskapet har startet driften og ett skip har allerede forlatt Narvik Havn med Northlands første last.

Splitter regningen

Regningen på denne kortsiktige pakken skal deles likt mellom obligasjonseierne og de største leverandørene.

De største leverandørene skal ha godtatt å stille med en mellomfinansiering på tilsammen 10 millioner dollar.

Les også: Her er Northlands største kreditorer

På samme tid skal obligasjonseierne ha godtatt at 10 millioner dollar trekkes fra den sperrede kontoen som står hos Norsk Tillitsmann. Dermed står det igjen tilsammen 62,6 millioner på denne kontoen, ettersom selskapet fikk utbetalt seks millioner dollar fra kontoen den 21. februar.

Pengene skal utbetales i gitte porsjoner frem til midten av mars, ifølge børsmeldingen.

Da tingretten i den svenske byen Luleå behandlet søknaden om konkursbeskyttelse fikk selskapet samtykke fra kreditorene til å fortsette driften inntil videre.

Selskapet Green Cargo som utfører togtransporten av jernmalmen til havnen i Narvik på Ofotbanen har tidligere uttalt at de vil fortsette sin transport for Northland inntil videre.

Overrasket alle

I januar overrasket Northland Resources markedet med at de trengte mer penger.

Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Selskapet forklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven er høyere enn planlagt, investeringsbehovet er høyere og prisen på jernmalm er lavere enn anslått.

Les også: - Northland i samtaler med konsortium

Nyheten sendte aksjen i en dramatisk nedadgående spiral på børsen. Aksjen falt med tosifrede prosentbeløp over flere dager.

Etter at Northland søkte konkursbeskyttelse under svensk lov besluttet den kanadiske børsen i Toronto å fjerne selskapet fra børsen.

Dermed er selskapet kun notert på Oslo Børs inntil videre.

Les også: Northland søker konkursbeskyttelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om