Boeing lover presidentfly til under 35 milliarder

Sjefen for flyprodusenten Boeing sier han har lovet påtroppende president Donald Trump at et nytt presidentfly, kjent som Air Force One, vil bli «billigere».

IKON: De legendariske hvite og lyseblå presidentflyene, med «United States of America» skrevet på flykroppen og med det amerikanske flagget på halen, er et mektig symbol på USAs makt.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
  • NTB
Publisert:

Tidligere i måneden skrev USAs kommende presidenten på Twitter: «Boeing bygger et splitter nytt 747 Air Force One for framtidige presidenter. Men kostnadene er ute av kontroll, over 4 milliarder dollar. Avbestill ordren!». Onsdag var han i møte med Boeing-sjef Dennis Muilenburg i Florida, og etter møtet forteller han at de snakket om å kutte store kostnader.

– Vi har bare så vidt startet. Det er en dans. Men vi kommer til å få ned kostnadene, og vi skal få det gjort på en vakker måte, uttalte han til journalister.

Muilenburg omtaler møtet som «meget produktivt». Han sier Boeing vil få jobben gjort for under de 4 milliarder dollarene – nærmere 35 milliarder kroner – som Trump hevder, men sier ikke hva produsenten anslår det vil koste eller når det vil bli ferdig.

Å bygge om to 747-8 jumbo jet'er til luksuriøse kommandosentraler innen 2024 var beregnet til å koste 3 milliarder dollar, tilsvarende 25 milliarder kroner, da Boeing fikk kontrakt på ordren i fjor. Men de nåværende flyene, to Boeing 747-200, er fra 1990 og begynner å dra på årene. Det har derfor blitt inngått en rekke kontrakter om å bygge nye.

I kostnadskutt-møte

Trump har vært i møter med noen av landets forsvarstopper for å få ned kostnader, spesielt for kampflyet F-35.

Møtet ble holdt en uke etter at Trump fyrte løs og sa at kostnadene var «ute av kontroll». Flere generaler og admiraler var med, inkludert programsjef for F-35, generalløytnant Christopher Bogdan.

Det amerikanske forsvaret skal etter dagens planer kjøpe 2.443 fly av typen F-35, til en samlet pris på rundt 3.200 milliarder kroner. De fleste av disse flyene skal gå til det amerikanske flyvåpenet. De nye flyene blir imidlertid svært dyre i drift og Pentagon anslår at levetidskostnadene blir på astronomiske 13.000 milliarder kroner.

Kampflyet er det dyreste våpensystemet Pentagon noensinne har investert i, og forsinkelsene og kostnadsoverskridelsene har så langt vært mange.

Norge besluttet i 2008 å skifte ut dagens aldrende F-16-kampfly med 56 F-35-fly. Antallet er siden redusert til 52, og Forsvaret beregner i dag at disse vil koste 69,7 milliarder 2016-kroner i innkjøp. Danmark har kjøpt 27 av Lockheed Martins F-35-jagerfly

Les også

Trump skadeskyter jagerfly-aksje

Les også

Trumps Twitter-angrep tynger flygigant

Les også

Her er Saab og Boeings «hemmelige» fly

Her kan du lese mer om

  1. Boeing
  2. Donald Trump
  3. Dollar
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Trumps Twitter-angrep tynger flygigant

  2. Bestiller nye Air Force One for 31 mrd.

  3. Lockheed-Martin lover tusenvis av nye jobber i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump vil skifte farge på Air Force One

  6. Trump skadeskyter jagerfly-aksje