Estland vurderer en statlig kryptovaluta

Den foreslåtte valutaen skal hete estcoin hvor målet er å bygge et grenseløst digitalt land. 

OFFISIELL KRYPTOVALUTA: Estland tenker på å lansere en statlig kryptovaluta, ifølge lederen for landets digitale pass-system Kaspar Korjus
 • Sindre Hopland
Publisert:

Kryptovalutaen kan bli lansert ved hjelp av det man kaller en «initial coin offering» (ICO) hvor folk ved hjelp av ether, ethereums kryptovaluta, kan kjøpe estcoins, skriver CNBC.

En ICO kan også sammenlignes med det man kaller folkefinansiering, en investering der alle kan delta og får eierskap i et prosjekt.

Estland er kjent som et av verdens mest digitale land, spesielt på grunn av deres digitalisering av offentlige tjenester, inkludert et digital pass som hvem som helst kan få.

Det er lederen for Estlands digital pass e-Residency, Enterprise Estonia, Kaspar Korjus som først meldte om estcoin på sin private blogg.

Les også

Ber norske hedgefond investere i Bitcoin

Vil gjøre landet mer demokratisk

Korjus som er en kjent forkjemper for økt statlig digital innovasjon tror estcoin kan gi innbyggerne mer eierskap til landet.

– En statlig støttet ICO vil gi flere innbyggere en større del i å bestemme fremtiden for landet vårt, skriver han i et innlegg.

Korjus forklarer at estcoin skal bygges på ethereum-nettverket.

Ethereums grunnlegger Vitalik Buterin støtter ifølge Korjus prosjektet og har uttalt at han tror en statlig kryptovaluta vil være noe hele landet vil tjene på.

– En ICO på innsiden av Estlands digitale offentlige tjenester vil skape et sterkt insentiv for alle som holder det digitale passet til å ta del i det estlandske samfunnet, også utenfor det økonomiske aspektet, skriver Buterin.

E24 snakket med den canadiske blokkjedeinvestoren og forfatter av boken The Business Blockchain William Mougayar. Han tror også en egen kryptovaluta vil være bra for Estland.

– Det som blir nøkkelen her er å virkelig bygge ut en rekke tjenester og applikasjoner på toppen av en statlig blokkjedeinfrastruktur. Estcoin vil være en effektiv måte å skape en ny type økonomi, og til syvende og sist vil Estland hente mye penger gjennom dette prosjektet, sier han til E24.

Tror flere land vil følge

Selv om Estlands potensielle estcoin kun er planer, tror ethereum-ekspert og blokkjedegründer Luis Cuende at dette bare er begynnelsen på at land lager egne kryptovalutaer.

HENTET 25 MILLIONER: Luis Cuende er grunnleggeleren av Aragon Project på etthereum nettverket, og har gjennomgått en ICO for deres egen altcoin "ant". Etter deres ICO stod Cuende og Aragon Project igjen med 25 millioner euro.

Cuende er direktør for Aragon Project, en desentralisert ethereum-plattform som gjennom en nylig ICO fikk inn nærmere 25 millioner euro fra sine støttespillere.

– Jeg tror vi vil se flere og flere land ta i bruk denne teknologien. Sveits er et annet europeisk land som har kommet langt i denne prosessen, sier han til E24.

Cuende tror det er viktig at landet tenker på formålet til kryptovalutaen før de skaper den.

– Da det er snakk om et land og ikke et selskap, har man ikke mulighetene for å være fleksibel og teste hva som fungerer. Det er viktig at formålet til estcoin er klart før den lanseres, og at man holder det helt desentralisert, sier blokkjedegründeren som mener dette kan bli en ny måte for land å finansiere seg selv.

Mougayar tror også flere land vil følge etter.

– Definitivt, det er en logisk utvikling, og jeg er overrasket over at ikke flere land gjør det samme, sier han.

Eneste ekte digitale samfunn

DIGITAL PRESIDENT: Estlands president Kersti Kaljulaid mener stater som ikke henger med i den digitale revolusjonen vil slite i årene som kommer.

Selv om mange land har sine offentlige tjenester på nett, mener Estlands president Kersti Kaljulaid

at hennes land er det eneste ekte digitale samfunnet, ifølge et intervju med The Telegraph.

– Nesten alle våre innbyggeres interaksjoner med staten, inkludert valg, blir gjort sikkert på nett. Etter å ha sett den digitale revolusjonen på nært hold, er jeg usikker på at staten som vi kjenner den i dag ikke vil overleve det 21. århundre, sier Kaljulaid til avisen.

Ifølge Korjus har 22.000 digitale passholdere fra 138 forskjellige land meldt interesse for initiativet, noe han mener vil bety enormt mye for den estlandske økonomien.

Les også

Bitcoin har steget 40 prosent i august: – Tjener på den geopolitiske spenningen

Les også

Gabriel (17) betaler pizzaen med Ethereum

Les også

I natt ble Bitcoin splittet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Teknologi
 3. Digital valuta
 4. Bank
 5. Digitalisering

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Eksplosiv vekst og nye rekorder for bitcoin-rival: – Tre ting som gjelder å se på

 2. Hemmelig trader tjente 1,9 milliarder på én måned

 3. Kryptovaluta halvert siden pristoppen: – Ligner på dotcom-boblen

 4. Dette er kryptovalutaene du må vite om

 5. Betalt innhold

  Nysgjerrig på kryptovaluta? Slik kommer du i gang