Hexagon-sjefen forklarer seg

Hexagon-sjef Ola Rollén stilte i nettmøte om norske Økokrims mistanker om ulovlig innsidehandel i Next Biometrics, og sier at han er uskyldig.

FORSVARER SEG: Ola Rollén stiller i dag til nettmøte for å svare på anklager om ulovlig innsidehandel.

Foto: Siggi Bucher Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Mandag er Ola Rollén tilbake som konsernsjef i svenske Hexagon.

Rollén ble i helgen løslatt etter en uke i norsk varetekt, og nå vil han forsvare seg mot anklagene om ulovlig innsidehandel i Next Biometrics, et norsk selskap som driver med fingeravtrykksteknologi.

– Min samvittighet er ren. Jeg har ikke gjort noe ulovlig, og jeg vet at det vil bli ryddet opp i dette, sier Rollén, som beklager at anklagene mot ham rammer Hexagon og dets aksjeeiere og ansatte.

Rollén avviser anklagene om ulovlig innsidehandel som er fremsatt av norske Økokrim etter en aksjehandel for ett år siden.

Rollén blir fortsatt etterforsket for å ha kjøpt 284.341 aksjer i Next Biometrics i november 2015, men er ikke tiltalt for noe, ifølge advokatene hans i det norske advokatfirmaet Hjort.

Her kan du høre et opptak av Rolléns nettmøte om saken.

– Fikk sjokk

Rollén sier det var et sjokk å bli pågrepet av svensk politi på flyplassen Arlanda.

– Jeg trodde ikke på det, jeg trodde først det var en spøk, sier han.

Han ble arrestert to dager før selskapets kvartalspresentasjon, men fikk lov til å holde presentasjonen. Rollén fikk flere spørsmål på dagens nettmøte om hvorfor han ikke sa noe under presentasjonen om at han var mistenkt for ulovlig innsidehandel.

– Jeg ble arrestert like før presentasjonen for tredje kvartal. Jeg fikk lov til å holde den, og da visste vi ikke på hvilket vilkår jeg var arrestert, sier Rollén.

Rollén mener at selskapet gjorde sitt beste ut fra den informasjonen det hadde på det tidspunktet.

– Jeg mener Hexagon gjorde sitt beste for å holde markedet informert, sier han.

Avviser ulovligheter

Det er en uke siden det ble kjent at Rollén var pågrepet og utlevert til norske Økokrim, mistenkt for ulovlig innsidehandel i selskapet Next Biometrics ASA.

I et dokument gir Rolléns advokater noe mer innblikk i mistankene mot ham, i et forsøk på å tilbakevise anklagene om at han skal ha gjort noe ulovlig.

Ifølge advokatene er det to selskapene som er involvert i saken, nemlig Greenbridge Partners Ltd, et investeringsselskap hvor Rollén er en av hovedeierne, samt Iskossala Ltd, som er Rollénfamiliens private investeringsselskap.

– Forstår Økokrim

Ifølge advokatene gjorde Greenbridge en investering i Next Biometrics fordi Rollén kjenner markedet for fingeravtrykksteknologi godt, og fordi selskapet ser på dette som et marked i sterk vekst.

Rolléns advokat Christian B. Hjort avviser at Rollén satt på innsideinformasjon da familieselskapet Iskossala kjøpte aksjer noen dager før det ble kjent at Greenbridge ville kjøpe seg inn, noe som tok aksjekursen til 170 kroner fra 48 kroner i løpet av få dager.

– Det er vår vurdering at det ikke forelå innsideinformasjon på det tidspunktet da Greenbridge kjøpte aksjene, sier Hjort.

– Gjennom alle disse transaksjonene har jeg aldri tjent noe, understreker Rollén.

Rollén og Hjort sier likevel at de forstår at norske politimyndigheter reagerte på transaksjonene.

– Jeg ser behovet for Økokrim for å etterforske dette, og det er jo det vi står oppe i nå, sier Rollén.

På spørsmål om hvorvidt Rollén frykter at han kan miste jobben bare på bakgrunn av mistankene og presset mot selskapet, svarer han slik:

– Det er ikke noe jeg kan ta stilling til, det må aksjeeierne bestemme. Fra det jeg har hørt så langt tror de på meg og at jeg er uskyldig.

Slik skjedde investeringene

Greenbridge er den største investoren i Next Biometrics og har planer om å forbli det i minst fem år, skriver advokatfirmaet Hjort i et dokument.

Dette er tidslinjen over de omstridte investeringene, ifølge Rolléns advokater:

 1. Iskossala kjøper 284.341 aksjer i Next den 6. og 7. oktober 2015, på vegne av Greenbridge
 2. Den 8. oktober 2015 inngår Iskossala to avtaler på vegne av Greenbridge: det kjøper 333.333 Next-aksjer fra Ecomnex AS, og den noterer seg for to millioner nye aksjer som skal utstedes av Next.
 3. Den 9. oktober 2015 annonserer Next at selskapet er enig med Greenbridge om å utstede to millioner aksjer, samt at Greenbridge kjøper fra Exomnex, og at en royaltyavtale mellom Next og Ecomnex avsluttes.
 4. Greenbridge er ikke i full operasjon før 12. januar i år. Da overfører Iskossala alle sine 2.617.674 aksjer til Greenbridge til full verdi pluss renter.

Ifølge advokatene kjøpte selskapet Iskossala aksjer på vegne av Greenbridge fordi Greenbridge ikke var fullt operativt på det tidspunktet.

Et norsk advokatfirma var rådgiver for Iskossala og Greenbridge i forbindelse med prosessen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Innsidehandel
 2. Next Biometrics
 3. Økokrim

Flere artikler

 1. Ola Rollén vil fortsette som Hexagon-sjef

 2. Rollén om tiltalen: – Det eksisterer en misforståelse

 3. Økokrim tar ut tiltale mot Ola Rollén

 4. Annonsørinnhold

 5. Next-sjefen: – Det er ikke vår sak

 6. Tiltalt for innsidehandel: Nå starter rettssaken mot Ola Rollén