Slik kan oljeprisen stikke kjepper i hjulene for Seadrill

I forhandlingene med kreditorene har Seadrill lagt til grunn gjeninnhenting i dagratene innen 2020. Denne tidsplanen kan henge i en tynn tråd.

PÅ OVERTID: Seadrill, der John Fredriksen er største aksjonær, arbeider på andre året med restruktureringen av selskapet.
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– På 50 dollar venter vi en gradvis bedring over tid. Med en oljepris på 45 dollar utsettes gjeninnhentingen med sikkert ytterligere et år, sier analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets om riggmarkedet til E24.

For omtrent 16 måneder siden varslet Seadrill at det arbeidet med en større restrukturering, drevet frem av vanskelige markedsforhold og høy gjeld. Etter flere utsettelser nærmer det seg nå en såkalt «hard deadline».

Prosessen kan vanskeliggjøres av usikkerhet rundt hva som kan forventets av rater for selskapets rigger i årene som kommer.

Dette er ikke minst avhengig av hva som skjer med oljeprisen. Etter at den steg gjennom høsten i fjor, ser markedsaktørene ut til å ha mistet troen på effekten av produksjonskuttene til Opec.

Dette har medført at oljeprisen har falt over 16 prosent så langt i år og i en periode har handlet godt under 50 dollar.

– De siste månedene så vi tegn til at aktiviteten begynte å ta seg opp. Blant annet økte antallet anbud og utnyttelsesgraden på jack-up stoppet å falle. Men på 45 dollar vil dette snu igjen, sier Kvernland.

Flere må skrapes

Dette kan altså være dårlig nytt for Seadrill, som på nyåret slapp en forretningsplan som var presentert for selskapets obligasjonseiere.

Her fremgikk det at selskapet venter at bunnen er nådd i 2017, og at ratene skal stige ganske betydelig de påfølgende tre årene til et mer eller mindre normalisert nivå.

For flyteriggene venter Seadrill en bedring fra 180.000 dollar per dag i det inneværende året, stigende til 420.000 dollar per dag i 2020, basert på tredjepartsvurderinger.

Saken fortsetter under bildet ...

OPTIMISTISK: Denne siden i Seadrills presentasjonsmateriale fra januar viser selskapets rateforventninger.

Janne Kvernland i Nordea sier på generelt grunnlag at hun i utgangspunktet venter balanse fra rundt 2020, men altså utsettelse dersom ikke oljeprisen tar seg opp.

Mye avhenger av hva den står i når oljeselskapenes budsjettprosesser starter til høsten. Dersom kundene blir mer restriktive, vil dette påvirke riggmarkedet inn i 2018.

ANALYTIKER: Janne Kvernland i Nordea Markets.

– Vi venter en forsiktig økning i utnyttelsen fra andre halvår 2018, men for rigger som allerede er i drift. De som er i opplag, venter vi at forblir i opplag. Vi snakker nok uansett ikke om normaliserte rater før 2020. Dette er betinget av at man fortsetter å skrape omtrent like mye som man har gjort hittil. Ellers er det ikke sjanse for at markedet kommer i balanse, sier hun.

Mulig juli-oppdatering

Seadrill meldte denne uken at selskapet har forlenget kreditt til det majoritetseide datterselskapet North Atlantic Drilling 31. juli, i tillegg til å øke størrelsen på de aktuelle fasiliteten til 150 millioner dollar.

Finansieringen er gitt i forbindelse med restruktureringen av begge selskapene, og datoen antyder at en deadline 31. juli fortsatt er på bordet.

Den endelige fristen for forhandlingene anslås å være et større låneforfall den 15. september. Den aktuelle obligasjonen har nominell verdi på én milliard dollar.

Seadrill skal for øvrig slippe kvartalstall den 24. august.

Les også

John Fredriksen ser etter nye oppkjøpsmål

Les også

Analysesjef: Får Schlumberger-hjelp i kontraktjakt

Les også

Borr Drillings rigghandel med Transocean i boks

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tror 2019 blir året da riggbransjen gjør comeback

 2. Seadrill-sjefen: Tror på mer oppkjøpsaktivitet i riggmarkedet

 3. – Kan sprette veggimellom på rykter

 4. Betalt innhold

  12 nye rigger har ankommet norsk sokkel siden oljekrisen begynte

 5. – Oljeselskapene går nok en runde eller to ekstra før de trykker på knappen