Nordea strammer inn: – Sier nei til flere kunder, spesielt i Oslo

Strengere krav fra myndighetene gjør at storbanken skjerper sin egen utlånspolitikk - nå får færre lån.

INNSTRAMMING: Banksjef Snorre Storset i Nordea i Norge, sier nei til flere lånekunder enn før.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Vi ser at det er litt flere kunder vi sier nei til i dag, spesielt i Oslo, enn det vi gjorde tidligere, sier Nordea-sjef i Norge, Snorre Storset, til E24.

Etter en knapp måneds erfaring med den nye boliglånsforskriften er det først og fremst regelen om maksimal samlet gjeld på fem ganger inntekten som gjør at enkelte av lånekundene til storbanken i Norge får nei.

– Der har vi en større andel av kundene som blir truffet i forhold til den gamle varianten av boliglånsforskriften, sier Storset.

– Det er dels kunder som vi uansett kunne sagt nei til tidligere fordi vi synes kunden må kunne leve med sin belåning over tid, ikke bare når vi har den lave renten, men også når man får en renteoppgang. Men det finnes også kunder der som vi tidligere kunne akseptere som nå treffes, fortsetter han.

Bankene varsler innstramming

I et boligmarked der spesielt prisene i og rundt Oslo som kjent har skutt fart, ble forskriften innført av Finansdepartementet for å motvirke risikoen stigende boligpriser og gjeldsvekst utgjør for norsk økonomi.

Les også

Ser ingen tegn til Oslo-prisbrems: – Vi må hele tiden rekalkulere hva leilighetene er verdt

Frykten er blant annet at en stigende boligpris- og gjeldsspiral gjør norske husholdninger sårbare for eksempelvis tap av inntekt eller økte renter. Tilbakeslag i økonomien kan forverres hvis husholdningene tvinges til å stramme livreimen på samme tid.

Som følge av endringene har bankene allerede på nyåret gitt signaler om låneinnstramming via Norges Banks utlånsundersøkelse.

Der sa de spurte bankene at de venter en innstramming i kredittpraksisen overfor husholdningene i første kvartal.

Nye regler

Bankene meldte at de vil stramme inn på betingelser om maksimal gjeld i forhold til inntekt, maksimal gjeld i forhold til boligverdi og bruken av avdragsfrihet.

– Det kan være en viss dempende effekt, men det kommer ikke til å endre situasjonen fundamentalt, sier Storset om virkningen av forskriften på boligmarkedet.

– Som ett av flere verktøy bidrar det til at kunder som ellers ville ha strukket strikken veldig langt nå får beskjed om at dette er hva man synes er langt nok, fortsetter han.

Forskriften, som ble innført fra nyttår, krever at kundens samlede lån skal ikke overstige fem ganger brutto inntekt, mens kjøperne av sekundærbolig i Oslo må ut med 40 prosent i egenkapital for å få lån. I resten av landet videreføres egenkapitalkravet på 15 prosent.

Bankene kan likevel som tidligere innvilge noen lån som ikke oppfyller forskriftskravene.

Dette gjelder fortsatt inntil 10 prosent av volumet av innvilgede lån per kvartal, men i Oslo begrenses bankenes mulighet til å innvilge lån som bryter med kravene til åtte prosent av verdien av samlede utlån eller inntil 10 millioner kroner per kvartal.

Les også

Over 9.000 utleieboliger står tomme: – Historisk høye tall

Slo forventningene – stiger på børs

Nordea leverte torsdag resultatregnskapet for fjerde kvartal. Det viste økt overskudd i kvartalet og også et bedre resultat for hele 2016.

I kvartalet endte nettoresultatet på 1,1 milliard euro, opp fra 848 millioner i tilsvarende periode året før.

Storbankens driftsresultat steg til 1,25 milliarder euro fra 1,03 milliarder, med hjelp fra blant annet lavere kostnader.

Resultatet slår forventningene til analytikerne, som ifølge Reuters hadde sett for seg et driftsresultat på 1,08 milliarder euro, noe som belønnes med en aksjeoppgang på 3,8 prosent på Stockholm-børsen.

For Nordeas norske enhet ble driftsresultat justert for engangseffekter på 1.592 millioner kroner for fjerde kvartal, opp 50 millioner fra samme periode året før.

Les også

Tvangsinnkreving av gjeld har eksplodert

Les også

Boligbyråden avviser bolig-svikt: – Vi gjør alt vi kan

Les også

Derfor vil ikke Trump gi deg rentesjokk

Les også

Slik rammes norsk økonomi ved 20 prosent boligprisfall

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
  2. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. Innstramming kan bremse boligmarkedet

  2. Øystein Olsen om boligbremsen: – Det måtte komme

  3. Ber Finanstilsynet vurdere boliggrep

  4. Viderefører lånetak på fem ganger inntekten: – Nå er det blitt en slags normal

  5. Sanner vurderer boliggrep: – Boligmarkedet har tatt seg raskere opp enn vi trodde