Gjeldsveksten øker i Norge

Den innenlandske bruttogjelden er nå 5,7 prosent høyere på tolv måneder.

NORDMENN SKYLDER MER: Nordmenns samlede bruttogjeld beløper seg til 3.170 milliarder kroner, 6,6 prosent mer enn på samme tid i fjor.
  • Karl Wig
Publisert:

Publikums samlede innenlandske bruttogjeld i Norge var 5.329 milliarder kroner ved utgangen av juni, viser ferske SSB-tall.

Det er 5,7 prosent mer enn på samme tid i fjor, og en større økning enn analytikerne så for seg på forhånd. Handelsbanken Capital Markets forventet en årsvekst på 5,5 prosent.

Med dét har den norske gjeldsveksten blitt brattere. Forrige måned lå tolvmånedersveksten i bruttogjeld (K2) på 5,4 prosent, noe som igjen var en økning fra årsveksten i årets forrige måneder, som alle tikket inn på mellom 5,0 og 5,2 prosent.

Den norske gjeldsøkningen i juni er drevet at kommuneforvaltningen, ikke-finansielle foretak og utlånsvekst i bankene, ifølge statistikkbyrået.

Sterkere utlånsvekst

Norske husholdninger hadde ved utgangen av juni 3.170 milliarder kroner i bruttogjeld, men her går tolvmånedersveksten svakt ned, fra 6,7 til 6,6 prosent.

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2)

Imens hadde ikke-finansielle foretak en bruttogjeld på 1.688 milliarder kroner ved utgangen av juni. Tolvmånedersveksten er opp fra 3,1 til 4,0 prosent.

Kommuneforvaltningen skylder 470 milliarder i bruttogjeld, opp fra 5,2 til 5,3 prosent i årsvekst, mens publikum har 4,266 kroner i samlet bruttogjeld gjennom lån banker og kredittforetak. Her var gjelden opp 5,6 prosent på tolvmåneder ved utgangen av juni, mot 5,2 prosent i måneden før.

Les også

Utbyggere avviser priskutt på nye boliger

Les også

– Vi skal lage opplevelser robotene ikke gir

Les også

Brexit: Bankflukt kan bli smertefullt for London

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. Gjelden til nordmenn på 3.856 mrd. i april

  2. Gjeldsveksten fortsetter å dempe seg

  3. Uendret gjeldsvekst i Norge

  4. Nordmenns gjeld økte til 3.628 milliarder i desember

  5. Lavere gjeldsvekst i norske husholdninger