Ice-børsnoteringen lagt på is: Mobilselskapet vil trenge penger om noen måneder

Børsnoteringen til Ice skulle sørge for et påfyll med tre milliarder friske kroner. Når noteringen nå er lagt på is trenger selskapet snart å fylle på kassen, hvis ikke får de problemer med kreditorene.

Ice bruker fortsatt mer penger enn de tjener, og må få på plass finansiering

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi hadde flere alternativer og vi visste at det var et urolig marked. Nå jobber vi videre med de andre alternativene, sier Eivind Helgaker, konsernsjef i mobilselskapet Ice, til E24.

Torsdag annonserte selskapet at de legger den planlagte børsnoteringen 12. desember på is:

– Den økende turbulensen i de globale finansmarkedene, inkludert denne ukens bratte fall for Dow Jones, betyr at investorene har blitt mer forsiktige. Som et resultat av dette har styret besluttet å utsette noteringsprosessen, skriver selskapet i en børsmelding.

Ice opplyser at de har mottatt høyst positive tilbakemeldinger knyttet til virksomheten og planene om å utvide i Norge, men uroen som nå preger aksjemarkedene verden over gjør altså at man setter på bremsene.

Ice er langt ifra de første som har utsatt børsnoteringer i det siste. Hansen Protection og BewiSyndra er også blant selskapene som har utsatt noteringer i Oslo.

Eivind Helgaker, administrerende direktør, Ice Norge

Foto: Ice Group

– Er en børsnotering utelukket?

– Nei, vi utelukker ingen alternativer. Vi får se hvordan markedet utvikler seg, men akkurat nå er det ikke aktuelt, sier Helgaker.

Det er amerikanske Access Industries som er største aksjonær i selskapet med en eierandel på 63,9 prosent gjennom AI Media. I tillegg sitter AI-topp Jörg Mohaupt med 6,9 prosent av aksjene, mens Rasmussengruppen sitter på 10,1 prosent av aksjene.

Rasmussengruppen har i tillegg lånt Ice 340 millioner svenske kroner, ifølge børsprospektet som ble offentliggjort i forbindelse med børsnoteringsplanene.

Administrerende direktør Dag Rasmussen i Rasmussengruppen ønsket foreløpig ikke å kommentere hva de vil gjøre som aksjonær da E24 tok kontakt torsdag.

Les også

Børsnoteringen av Ice: Priser seg mellom 8,1 og 10,3 mrd.

Trenger mer penger

Ice bygger opp Norges tredje landsdekkende 4G-nett og selskapet vil kunne bli den farligste konkurrenten til Telia og Telenor i fremtiden, nettopp fordi de vil ha sitt eget nett.


Veien dit er imidlertid krevende og lang. Selv om Ice vokser og har passert en halv million kunder, koster veksten dyrt – både gjennom nettinvesteringer og kampanjer for å kapre kunder.
I 2017 brukte selskapet av nesten en milliard på drift og investeringer, men i år har utviklingen gått bedre selv om selskapet fortsatt går i minus.
En viktig del av grunnen til at de svir av mindre penger nå er at mer av mobiltrafikken går gjennom Ice-nettet etter hvert som det blir bygget ut, og ikke gjennom Telia der Ice leier tilgang.


I prospektet som Ice offentliggjorde i forbindelse med den planlagte børsnoteringen, la selskapet også frem regnskapstall for perioden januar til september.


Basert på disse tallene renner det drøye 70 millioner kroner i måneden ut av Ice, viser E24s beregninger.


Da er virksomheten utenfor Norden (som ikke skulle være en del av det børsnoterte Ice) holdt utenfor, og det er lagt til grunn et investeringsnivå i mobilnettet på samme nivå som tidligere.
Gitt kontantbeholdningen på 581,9 millioner ved utgangen av september, og kreditorenes krav om at selskapet til enhver tid må ha minst 150 millioner kroner disponibelt, vil selskapet trenge et påfyll av penger rundt april, hvis de brenner penger i samme tempo.

Som E24 skrev i november brenner Ice imidlertid mindre penger nå enn tidligere etter hvert som de har vokst og jobber mot å få til lønnsomhet, og selskapet vil dermed trolig klare seg noe lengre enn april før det trengs påfyll.

Ice-sjef Eivind Helgaker ønsker ikke å kommentere tallene eller selskapets kapitalbehov.

– Alt dette er ivaretatt i planene våre, men nå jeg kan ikke kommentere hvordan vi vil finansiere selskapet og hvilke kapitalkilder som er aktuelle, sier Helgaker.

– Men vi kjenner vår egen drift og organisasjon godt, og hva vi trenger, legger han til.

Les også

Ice vil på børs og hente tre milliarder: Slik vil selskapet kapre en av fem norske mobilkunder

Emisjon skulle finansiere utbygging

Ice fikk inn 1,3 milliarder kroner i frisk kapital i 2017 og skulle etter planen altså få inn rundt 3,0 milliarder til (brutto) fra emisjonen ved børsnoteringen.

1,5 av de 3,0 milliardene skulle gå med til å bygge enda flere basestasjoner, og resten til å dekke leiekostnader til Telia, nedbetale renter på lån, samt salg og markedsføring.

Nye basestasjoner skal øke Ice sin befolkningsdekning på 83 prosent til 95 prosent, og utbyggingen går fra å være konsentrert i stor grad i byene, til i større grad å omfatte distriktene.

– Vi har rundt 1.840 basestasjoner i dag og vi skal bygge rundt 2.000 nye, sa Ice-sjefen da børsnoteringen ble annonsert i november.

Basestasjonene skal etter planen bygges ut over de neste to årene, ifølge Helgaker.

Les også

BT stripper 4G-nettverk for deler fra Huawei

Les også

– Det verste bruddgebyret vi har sett er 8.000 kroner per abonnent

Les også

– Vi har forberedt oss for 5G i flere år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ice
 2. Telekom
 3. Børsnotering

Flere artikler

 1. Mobilutfordreren vurderer både lån og ny emisjon

 2. Ice vil på børs og kapre én av fem norske mobilkunder

 3. Betalt innhold

  Miniputten Ice sloss mot mobilgigantene. Slik er planen for å lykkes der andre har feilet

 4. Ice ser lyset i enden av underskudds-tunnelen

 5. Ice henter børsplanene opp fra fryseboksen