Fra Twitter-melding til bedragerisak for Elon Musk: Stuper mer enn 10 prosent i åpningen

Den eksentriske og frittalende Tesla-sjefen skulle ta Tesla av børs. Nå må han hanskes med påstander om bedrageri fra finanstilsynet i USA. Milliardene renner ut av selskapet i åpningen på Wall Street fredag.

I HARDT VÆR: Tesla-sjef Elon Musk beskyldes for bedrageri av finanstilsynet i USA.
Publisert:

Det ligger an til en særdeles humpete dag for Tesla-aksjen.

Når handelen i New York åpnet fredag falt aksjen 12,74 prosent.

Børsfallet fører til at 6,4 milliarder dollar, tilsvarende over 52 milliarder kroner forduftet fra selskapets børsverdi.

Det hele skjer etter at det amerikanske finanstilsynet (SEC) sent torsdag kveld åpnet en bedragerisak mot toppsjef Elon Musk.

Årsaken er de mye omtalte Twitter-meldingene som sjokkerte markedet i august, der Musk varslet om planene for å ta elbilprodusenten av børs, en plan som senere ble skrotet.

Les også: (+) Derfor kollapset Elon Musks plan om å ta Tesla av børs

Da varslet Musk at finansieringen av en børs-exit var på plass. Ifølge Bloomberg hevder SEC at påstanden var falsk og villedende overfor investorene.

Fra styret i Tesla får imidlertid Musk full støtte. Selv sier han at SEC-søksmålet er «uberettiget», og at han alltid har arbeidet for aksjonærenes interesser.

Konsekvensene kan bli store hvis finanstilsynet vinner frem. I tillegg til bøter er kravet at Musk ikke lenger skal kunne være toppsjef eller styremedlem i børsnotert selskap. Det kan bety at han fratas lederposisjonen i Tesla om tilsynet vinner saken.

Les også

Åpner bedragerisak mot Elon Musk

Fra Twitter-melding til bedragerisak

Ifølge Bloomberg opplyser SEC at Musk møtte tre medlemmer av et statlig fond den 31. juli, ved Teslas fabrikk i California. I møtet ble det vist interesse for å ta elbilprodusenten av børs, men betingelsene skal ikke ha blitt diskutert.

2. august sender Musk en e-post til styre og ledelse under overskriften «tilbud om å ta Tesla privat for 420 dollar», med henvisning til den angivelige oppkjøpsprisen. Der forklarer Musk at han vil unngå angrepene fra shortselgere som skader Tesla-merket, skriver Bloomberg.

Meldingene sendt ut 7. august markerer startskuddet for den eksentriske og frittalende Tesla-sjefens turbulente høst.

Via Twitter varsler Musk at han «vurderer» å ta Tesla av børs, at han har «sikret» finansieringen som må til i en eventuell exit til 420 dollar per aksje, 17 prosent over daværende aksjekurs.

Les også

Direktørflukten fra Tesla: På bare to år har 30 toppsjefer sluttet i selskapet

Det setter aksjen i turbogir, noe som smerter for de mange Tesla-shorterne, deriblant den norske investoren Jan Petter Sissener.

12 minutter etter Twitter-meldingen sender Teslas sjef for investorrelasjoner følgende tekstmelding til Musk, ifølge SEC-opplysningene.

– Var denne teksten lovlig?

I dagene etterpå forklarer Musk at han vært i samtaler med et saudiarabisk fond flere ganger de siste årene, der temaet har vært å ta Tesla av børs.

Les mer: Nå har han igjen tvitret om å ta Tesla av børs

17. august melder Wall Street Journal at SEC er på banen. Tilsynet vil ha en forklaring på både produksjonsanslag og Twitter-meldinger.

SEC vil ha svar på om elbilprodusenten villedet investorer i forbindelse med problemene med produksjonen av Model 3, og stevner Teslas styremedlemmer for å finne ut av hva de visste om Musks planer om å ta Tesla av børs, ifølge WSJ.

Les også

Musk røyker marihuana og direktører går: Tesla får børsjuling

Skroter planene

Ikke lenge etter vrakes planene om børs-exit. 25. august kunngjør Musk at Tesla blir værende på New York-børsen etter at styret har diskutert saken.

Det skjer etter en prosess der investeringsbanker som Goldman Sachs og Morgan Stanley ble kontaktet, ifølge Musk, som også opplyser at aksjonærenes meninger ble tatt hensyn til.

Etter det som beskrives som en uvanlig hurtig saksgang ble det torsdag denne uken kjent at SEC åpner sak mot Musk.

Ifølge Bloomberg kan kravet om at Musk ikke får lede børsnoterte selskaper tvinge Tesla-sjefen til å forsøke et raskt forlik med tilsynet.

Les også

Tidligere GM-topp: Tesla er på vei mot kirkegården

Les også

Hver fjerde nye elbil i Europa ble solgt i Norge

Les også

Analytiker gir opp Tesla etter «uberegnelig» Elon Musk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om