Trøims riggsatsing: – Målet er returnere så mye kapital til eierne som mulig

Borr Drillings regnestykker viser hvordan investorer kan mangedoble pengene ved å treffe bunnen i riggindustrien. Men like viktig er det å ta gevinst før neste nedtur kommer, ifølge grunnlegger Tor Olav Trøim.

REGNESTYKKER: Tor Olav Trøim viser hvordan utviklingen har vært i riggbransjen ved tidligere oppturer.
Publisert: Publisert:

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): De tidligere parhestene John Fredriksen og Tor Olav Trøim har på hver sin kant satset på kjøp av billige rigger i påvente av en bedring i riggmarkedet.

Riggmarkedet sviktet da oljeprisen kollapset, men optimistene håper det er bedre tider i sikte etter at oljeselskapene igjen har begynt å tjene gode penger.

Fra scenen på Paretokonferansen forteller Tor Olav Trøim om hvordan satsingen Borr Drilling ble bygget opp over de siste 20 månedene.

Totalt ble det kjøpt 63 rigger, men mange er skrotet og selskapet sitter i dag med en flåte på 29 oppjekkbare rigger av høy kvalitet.

– Flåten vi fikk, 63 rigger, min største overraskelse var at ingen bød mot oss, sier Trøim.

– Nok penger til alle

Borr-grunnleggeren gir også salen noen råd om hvordan man bør investere i såkalte sykliske industrier, som riggbransjen, der bølgedalene kan bli dype.

Les også

Riggtopper tror på bedre tider etter kriseårene: – Signalene er veldig positive

Han viser regnestykker om hvordan man ved tidligere nedturer på 80- 90- og 2000-tallet kunne mangedoble pengene ved å gå inn på bunn, slik Borr mener de har klart denne gangen.

Men deretter er det viktig å ta gevinsten før neste nedtur, ifølge Trøim.

– Det er nok penger til alle, så lenge vi kommer oss ut, sier han.

– De eneste pengene du får ut av et riggselskap er utbytte, og ikke invester pengene tilbake i selskapet, råder investoren.

E24+: Borr Drillings lek med kalkulatoren forteller om mulige gigantutbytter

Siden Trøims Borr Drilling ble opprettet i 2016 har selskapet vokst kraftig gjennom en serie transaksjoner.

For Borr er fasen med riggkjøp i hovedsak over. Neste steg er få flåten i arbeid. I dag er ti av riggene i drift.

På lengre sikt er det nettopp tilbakebetaling av kapital til investorene som er målet.

– På sikt har vi et mål om å returnere de pengene vi har fått av investorene våre i de fem transaksjonene vi har gjort. Målet er returnere så mye kapital til eierne som mulig, sier finansdirektør Rune Magnus Lundetræ til E24.

saken fortsetter under

RIGGSATSING: Fra venstre finansdirektør Rune Magnus Lundetræ og Tor Olav Trøim.

– Tid til å være tålmodige

Riggmarkedet kan i grove trekk deles opp i kategoriene boreskip, flyterigger og oppjekkbare rigger, der sistnevnte riggtype står på lange ben på havbunnen under boreoperasjoner.

Borr Drilling har satset på å bygge opp en flåte av moderne oppjekkbare rigger, med håp om at etterspørselen vil komme raskere tilbake her enn i andre segmenter.

Selskapet mener at det ser tydelige tegn til bedring i markedet, deriblant at oljeselskapenes anbudsaktivitet har steget kraftig siden våren 2017.

– Tidligere har bare sett økt aktivitet i anbudsprosesser, men nå ser vi at anbudsprosessen leder til signerte avtaler. Det gir grunnlag for optimismen, sier Lundetræ.

Les også

Pareto sier 2018 kan bli oljeservice-bunn: – Har midlene, motivene og muligheten

– Vi har en inngangspris på 121 millioner dollar (kjøpspris per rigg), som gjør at vi har kapital og en balanse som gir oss tid til å være tålmodige. Det er en av fordelene med vårt selskap sier han.

Svakere enn ventet

Ifølge Pareto Securities har imidlertid utviklingen i markedet vært noe skuffende i 2018.

– Selv om etterspørselen har fortsatt å øke gjennom første halvår 2018 har den gjort det i samme takt som den gjorde i første halvår 2017, og etterspørselen har ikke akselerert i samme grad som ventet, skriver Pareto i sin årlige rapport om oljebransjen.

Der pekes det på at oljeselskapene ikke har jaktet på kontrakter selv om oljeprisen steg kraftig. Men Pareto venter at kontraktaktiviteten vil ta seg opp mot slutten av året, og at det vil være høykvalitetsriggene som drar mest nytte av oppsvinget.

Les også

Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest

Les også

– Har midlene, motivene og muligheten

Publisert:

Her kan du lese mer om