Bill Browder til E24: – Nordiske land et gjestfritt miljø for hvitvaskere

Milliarder av kroner fra det kriminelle nettverket Klyuev har blitt sendt gjennom Nordeas virksomheter i Skandinavia og Finland, hevder Bill Browder.

KRITISK: Hedgefond-sjef og hvitvaskingsjeger Bill Browder i Hermitage Capital Management mener Nordea og Økokrim burde ta anklagene hans på alvor.
Publisert:

– Å kalle dem russisk mafia blir for snevert, sier Bill Browder til E24.

Det kriminelle nettverket som han mener har hvitvasket penger gjennom Nordea i Norge, Sverige, Danmark og Finland, har medlemmer til langt opp i den russiske regjeringen, hevder Browder.

Grytidlig onsdag morgen la den amerikanske hvitvaskingsjegeren og menneskerettsaktivisten ut en melding på Twitter om at hans investeringsselskap, Hermitage Capital Management (HCM), hadde levert anmeldelse om hvitvasking i Nordea i de tre skandinaviske landene. En rapport om Finland er i ferd med å ferdigstilles.

I alt skal 175 millioner dollar ha blitt overført til kontoer i Nordeas virksomheter, med hvitvasking som formål, hevder HCM.

– Motivasjonen for denne etterforskningen er at pengene relaterer til drapet på min advokat Sergej Magnitskij i Russland i 2009. Russerne dekket over hvem som har ansvaret for drapet, og vi har lett etter måter å ansvarliggjøre noen på utsiden av Russland. Derfor gikk vi etter folk som mottok disse pengene og de som hvitvasket dem, forklarer Browder.

Les mer om Browder: (+) Mannen som ryster nordiske banker med hvitvaskingsskandaler. Og Vladimir Putin tåler ikke trynet hans

Røde flagg

Det har resultert i en ni år lang etterforskning, med et stort antall fulltidsgranskere i 16 forskjellige land.

– Hver gang vi åpner en sak, jobber vi med landets påtalemyndigheter, og saksdokumentene gir oss ofte flere ledetråder. Fra saksdokumentene i Frankrike og Litauen var vi i stand til å finne pengene som har gått gjennom Nordea. Saken reiser alle mulige røde flagg når det gjelder hvitvasking, sier han.

Den 11 sider lange rapporten som omhandler Norge, som E24 har sett, ble oversendt til Regjeringsadvokaten, statsavokdatene og Økokrim mandag 15. oktober.

Onsdag morgen bekreftet Økokrim at anmleldelsen var mottatt og at de vil gå gjennom rapporten.

Der hevder HCM at transaksjoner på 9 millioner dollar til 18 norske Nordea-kontoer, med navngitte norske selskaper som mottagere, har vært en del av en større hvitvaskingsmaskin. Pengene skal ha kommet fra ni fiktive skallselskaper i Litauen.

Les også

Finansnestor om milliardsvindelsak: – Bankene bryr seg ikke

Mener Nordea bør ha oppdaget

Browder er tydelig på at han mener Nordea selv burde ha oppdaget og rapportert de mistenkelige transaksjonene, men understreker at han ikke vet om det er tilfellet.

– Vi vet ikke sikkert om Nordea ikke allerede har oppdaget disse transaksjonene. Det vil etterforskningen i de aktuelle landene vise, når og hvis myndighetene involverer seg.

– Men burde Nordea ha oppdaget dette tidligere?

– Jeg er jo ikke på innsiden i Nordea, men da vi så på disse transaksjonene var de så åpenbart mistenkelige at jeg ikke kan forstå hvorfor de ikke har stilt tøffe spørsmål allerede siden 2007, sier Browder.

Heller ikke Økokrim får særlig gode skussmål av amerikaneren.

– Vi har allerede en dårlig erfaring med norske påtalemyndigheter, etter at vi leverte en lignende henvendelse om DNB [og flere andre banker, journ. anm.] i 2016 og Økokrim nektet å åpne sak. Det var snakk om små tall den gangen, sammenlignet med det vi ser på nå. Men norske myndigheter vil være i en uheldig moralsk situasjon hvis de nekter å etterforske dette nå, sier han.

– Jeg vil bli veldig overrasket om de ikke etterforsker saken. Det vil si mye om deres evner til å ta tak i hvitvasking og økonomisk kriminalitet.

Les også

Slik skal bakmenn ha loppet europeiske statskasser for milliarder

Kaller Norden gjestfritt

Hedgefond-sjefen har svaret klart på hvorfor det er banker i de nordiske landene som nå må svare på hvitvaskingsanklager.

– Jeg tror det er et gjestmildt miljø for hvitvasking i de nordiske landene. Du har det som ser ut som lovlydige land, men bankene der ser ut til å sette større pris på kommersiell sukssess enn de gjør på å overholde reglene mot hvitvasking.

Dessuten er det en «alle-kjenner»-mentalitet i de små landene som gjør det vanskeligere å kontrollere og slå ned på ureglementær aktivitet, mener han.

– Dette er små land hvor tilsyn og myndigheter blir søvnige. Dessuten er det sånn at de som skal føre tilsyn og de som jobber i bankene kjenner hverandre godt. Tilsynsfolk får seg jobb i bankene, og bankfolk får seg jobb i tilsynene.

Økokrim: Gjennomgår anmeldelsen

Økokrim har fått oversendt Browders uttalelser om at de ikke åpnet sak i 2016, og svarer med følgende kommentar:

– Økokrim mottok en forespørsel fra Hermitage Capital Management i november 2016 som omhandlet transaksjoner mot norske virksomheter i perioden 2007 til 2010. Økokrim undersøkte og vurderte forholdene, og informerte i desember 2016 om at vi ikke åpnet etterforskning.

– Denne uken mottok Økokrim en anmeldelse fra Hermitage Capital Management. Den gjennomgår vi nå.

Nordea ønsket ikke å gå inn på detaljene i rapporten fra Browder da E24 tok kontakt onsdag, men kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen skrev i en e-post at Nordea jobber nært med aktuelle myndigheter, også statlige enheter for finansiell etterretning i de nordiske landene.

– Vi jobber kontinuerlig med å bekjempe økonomisk kriminalitet og følger løpende med på kundenes aktivitet. Hvis vi oppdager transaksjoner vi vurderer som mistenkelige, rapporterer vi dem til myndighetene som så tar saken videre. På grunn av bankens taushetsplikt, som er regulert i lov, kan vi ikke kommentere enkeltkunder.

– De siste årene har vi i Nordea foretatt omfattende investeringer for å styrke arbeidet med å bekjempe hvitvasking og andre former for økonomisk kriminalitet i alle landene der vi driver virksomhet. Nordea har styrket sin kapasitet rundt transaksjonsovervåkning betydelig gjennom investeringer i teknologi, nye medarbeidere og mer avanserte vurderingsmetoder.

Publisert:
Gå til e24.no