Sevan-gründer med nye riggdrømmer

Har stiftet nytt riggselskap, men holder kortene tett til brystet.

SEVAN MARINE: Sevan Marine er kjent for sine sylinderformede rigger. Voyageur-riggen er nå på plass ved Huntington-feltet og har pumpet sine første fat med olje. Riggen ble nylig overtatt av Teekay.
Publisert: Publisert:

Gründer Arne Smedal - som står bak en rekke kjente selskaper, men mest kjent for å ha etablert det børsnoterte riggselskapet Sevan Marine - har nye planer på gang.

For knappe tre uker siden, 2. mai, registrerte Smedal et nytt selskap i Brønnøysund, med navnet Logitel Offshore.

Det nye selskapets formål er «å utvikle konsepter, bygge, eie og drifte innenfor området boligrigger. Samt det som naturlig står i forbindelse med dette».

Smedal er dog svært tilbakeholden med å gi kommentarer utover det som står å lese i stiftelsespapirene.

- Jeg ønsker ikke å si noe om dette foreløpig, sier han til E24.

Sammen med Smedal, står også Kåre Syvertsen oppført som eier.

De to gründerne Syvertsen og Smedal har startet en rekke selskaper sammen, Marine Consulting Group, Navis, APL og Sevan. Smedal kom blant annet med ideen som la grunnlaget for de karakteristiske bøtteriggene til Sevan.

I 2010 ble de to i fellesskap tildelt Norges Tekniske Vitenskapsakademis (NTVA) ærespris, blant annet for oppfinnelsen av det revolusjonerende bøyelastesystemet STL og de flytende sylindriske plattformene.

Smedal er i dag aksjonær og nestleder av styret i Sevan Marine.

SEVAN-GRÜNDER: Arne Smedal var med og etablerte Sevan Marine i 2001.

Kraftig snuoperasjon
Sevan Marine har en dramatisk forhistorie, men spås nå en lysende fremtid.

Sommeren 2011 hadde det den gang dypt forgjeldede riggselskapet minst en fot i graven, og hadde det gått overende kunne det gått inn i historien som en av de største konkursene i Norge noensinne.

Selskapet ble imidlertid reddet i 12. time av at det kanadiske rederiet Teekay kom inn på eiersiden.

Siden dengang har det foregått en kraftig restruktureringsprosess.

Sevan Marines konsernsjef Carl Lieungh fortalte til E24 i fjor at da løsningen med Teekay ble annonsert, så var ikke jobben over.

- Vi har hatt mye oppryddingsarbeid etterpå, og vi har solgt unna fartøyene våre.

Sevan Marine har gått fra å være et «bygge -eie - operere-selskap», til å nå være en prosjektutvikler og et teknologiselskap. Teekay tok, i tillegg til å kjøpe de tre fartøyene Sevan Marine eide, over hele selskapets driftsavdeling.

- På den måten unngikk vi skifteretten med en hårsbredd. Og dette kunne jo ha blitt en av de største konkursene i norsk historie, minnet han om.

Les også: Sevan Marine er kvitt sine tunge byrder

To skrog i Kina
Sevan Marine har imidlertid fremdeles to skrog liggende ved Cosco Nanton-verftet i Kina.

Disse er fra tiden før selskapet ble restrukturert og refinansiert.

Konsernsjef Carl Lieungh har tidligere uttalt at han regner med å få på plass en avtale for disse i løpet av 2013. Han har sagt at skrogene fortsatt er aktuelle foreventuelle andre kjøpere til FPSO-bruk og at de heller ikke kan utelukkes sombrukt som boligrigger.

Sevan Marine – som forøvrig avholder generalforsamling fredag – skal legge frem kvartalstall i neste uke.

- Høy oppside
Meglerhuset Carnegie er i den forbindelse ute med en oppdatering på selskapet.

Sevan Marine omtales som en av de mest spennende selskapene, og meglerhusets analytiker mener det arbeider med en lang rekke prosjekter som kan gi uttelling.

Carnegie mener også at den strategiske reorganiseringen i selskapet er nær fullført, og at det eneste gjenværende er en løsning for de to skrogene.

- Vi mener at det mest sannsynlige utfallet er en «spin-off» eller et salg av de to skrogene og at de vil bli benyttet som boligrigger, mener meglerhuset.

Carnegie har en kjøpsanbefaling i Sevan Marine med et kursmål på 25 kroner, men «ser stor oppside» i påvente av nye kontrakter.

- Selskapet har en sterk balanse og ledelse, og fjorårets reorganisering bærer nå frukter, mener meglerhuset.

Sevan Marine-aksjen handles fredag for 18,90 kroner, opp 2,17 prosent.
Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om