Boligfesten løfter New York-børsen

Børsene slår tilbake etter den dårlige onsdagen.

ETTERTRAKTET: Dette nybygde huset i Denver i delstaten Colorado ble solgt før det var ferdig.
Publisert:

Nye gode tall fra boligmarkedet i USA får aksjeinvestorene til å juble.

Torsdag kom statistikk som viser at igangsatte men ikke gjennomførte boligsalg økte i april som ny inspirasjon til aksjekjøperne.

Dermed ser ikke en liten nedjustering av den økonomiske veksten i USA i 1. kvartal ut til å gi nevneverdig næring til pessimistene.

Les også: USA-veksten jekket forsiktig ned

- Boligmarkedet fortsetter å se bra ut og veksten fortsetter sakte og forsikring, hvilket faktisk er bra for aksjer, sier administrerende direktør Randy Frederick i Scwab Center for Financial Research til Marketwatch.

Da handelen stengte klokken 22.00 var status for de toneangivende indeksen slik:

** Dow Jones-indeksen steg 0,1 prosent til 15.324,60 poeng

** S&P500-indeksen steg 0,4 prosent til 1.654,59 poeng

** Nasdaq-indeksen steg 0,7 prosent til 3.491,30 poeng

E24 Børs: Sjekk markedene her

Statistikken over igangsatte boligsalg kommer på toppen av statistikk tidligere i uken som viser at boligprisene går kraftig opp.

Kraftig prisoppgang

Amerikanske boligpriser steg med 10,9 prosent sammenlignet med året før, viser mars-tallene fra S&P Case-Shiller-indeksen.

Les også: Høyeste boligprisvekst siden 2006 i USA

Indeksen måler hver måned prisutviklingen i 20 amerikanske byområder. Indeksen måler eneboliger i byområdene der det minst er foretatt to kjøp og salg.

- Andre boligtall som er rapportert de siste ukene bekrefter disse sterke trendene, sier David Blitzer, styreleder i S&Ps indekskomité, og viser til antallet byggetillatelser, nysalg og omsetning av brukte boliger.

- Samtidig antyder en større andel flerfamilieboliger, et stort antall boliger i en form for tvangssalg, samt investorers kjøp for utleie, at boligmarkedet ikke er helt tilbake til normalen, legger han til, ifølge Dow Jones Newswires.

Tall fra den amerikanske eiendomsmeglerforeningen viser likevel at andelen av boligomsetningen som gjelder boliger i tvangssalg er på sitt laveste på mange år. Den andelen er nå på 18 prosent, noe som er det laveste siden oktober 2008.

I forkant hadde man ventet en prisøkning på 10,2 prosent. Veksten på 10,9 er den høyeste årlige veksten siden mai 2006. Til sammenligning hadde prisene i februar økt med 9,4 prosent, sammenlignet med februar i fjor.

Utviklingen i boligprisene er avgjørende for mange amerikaneres finansielle stilling og handlingsrom.

Mange gir fallet i boligprisene gjennom 2007 og 2008 mye av skylden for finanskrisen som brøt løs for alvor høsten 2008 etter at investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs.

Rikere amerikanere

Nettavisen Marketwatch skrev tirsdag kveld at en rapport fra den amerikanske sentralbanken anslår at husholdningenes formue vil øke med 1.800 milliarder dollar i år som følge av boligprisoppgangen.

Sjeføkonom Joseph LaVorgna i Deutsche Bank Securities påpeker at økningen i husholdningenes formue har en svært viktig bieffekt for den forbruksdrevne amerikanske økonomien.

Han anslår at boligprisveksten alene får husholdningene til å øke forbruket med 180 milliarder dollar.

Veksten i formue og flere tegn til at arbeidsmarkedet i USA er i bedring får også folk flest til å få større tro på fremtiden.

Publisert:

Her kan du lese mer om