Aksjeanbefalinger

NERVØSE MARKEDER: Aksjeekspertenes beste høsttips

Det går mot en usikker høst i aksjemarkedet, og E24 gir deg ekspertenes råd.

 • Jo Andre Aakvik
Publisert:,

- Vi tror Oslo Børs vil bevege seg sidelengs i det båndet vi har sett de siste par månedene, mellom 270 poeng og 320 poeng, sier sjefstrateg Kim Evjenth hos Argo Securities.

Han er i likhet med svært mange andre finansanaytikere, aksjemeglere og investorer usikker på veien videre for Oslo Børs - og de globale aksjemarkedene - i høst.

Etter et solid rally de siste månedene, har usikkerheten bredt seg de siste dagene, og aksjekursene har falt noe tilbake.

Både nasjonalt og internasjonalt er det en gryende uro for at aksjemarkedene kan ha løpt fra realøkonomien, og priset inn forventninger som ikke lar seg innfri.

- Ja, det er en viss redsel for at aksjemarkedet kan ha løpt fra resten av økonomien. Det er et synspunkt vi har delt, og som har gjort at vi har sett for oss at aksjemarkedet ville korrigere noe ned, slik det har gjort i det siste, sier Evjenth til E24.

Han får støtte fra sin kollega hos Norne Securities, som også peker på at det nå er lite holdepunkter å finne hos selskapene.

Taust fra selskapene

Etter at de børsnoterte selskapene nå har presentert sine resultater for andre kvartal, går det mot en taus periode. Det vil gjøre usikkerheten større.

- Det blir en periode med lite nyheter, og jeg ville nå avventet til resultatene for tredje kvartal tikker inn, sier meglersjef Morten Solheim hos Norne Securities i Bergen.

- Skuffer selskapene vil nedturen fortsette, men dersom selskapsresultatene blir bedre enn ventet vil det kunne gi fortsatt oppgang i aksjemarkedet. Vi tror på det siste, sier Solheim.

Han trekker frem to selskaper han har tro på allerede nå.

- Seadrill

OSE

SDRL

imponerte med sine resultater, og selv om aksjen har falt noe tilbake etter resultatpresentasjonen, er dette et selskap jeg synes er solid. Når det begynner å tikke inn utbytte, vil det sannsynligvis tiltrekke seg investorer, spesielt utenlandske, sier Solheim hos Norne.

I tillegg trekker han frem Det norske oljeselskap

OSE

DETNOR

,

hvor Kjell Inge Røkke og Aker Exploration nylig satte seg i førersetet.

- Selv om bytteforholdet med Aker ikke var optimalt, er dette industrielt riktig og det vil vise seg i aksjekursen fremover, sier Solheim.

Hva er dine beste aksjetips for høsten? Diskuter i spalten til høyre!

Beveger seg sidelengs

Sjefstrateg Kim Evjenth hos Argo Securities vektlegger i likhet med Solheim også trygghet de kommende ukene og månedene.

- Jeg ville vært forsiktig de kommende ukene og månedene, og satset på aksjer med fornuftig prising, og hvor de fundamentale tallene er solide. Jeg vil spesielt trekke frem Yara

OSE

YAR

, RCCL

OSE

RCL

og grunnfondsbevis, sier Evjenth til E24.

Også aksjesjef Paal Karstensen hos DnB Nor MArkets trekker frem grunnfondsbevis som en god kjøpsmulighet.

- Mange omsettes nå til en pris/bok (aksjekurs delt på bokførte verdier, red. annm.) på 0,6-0,7. Historisk har dette tallet ligget på 1,1-1,2. Jeg synes mange av grunnfondsbevisene ser veldig billige ut, sier Karstensen til E24.

Videre trekker Karstensen frem Norsk Hydro

OSE

NHY

og StatoilHydro

OSE

STL

som gode og trygge kjøpsmuligheter.

- Vi tror råvareprisene skal litt oppover frem mot 2010 og 2011, og da er dette trygge papirer, sier Karstensen.

- Jeg er optimist

Karstensen er i motsetning til mange andre i finanssektoren ikke så skeptisk til den videre utviklingen.

- Jeg ikke så redd for at aksjemarkedet har løpt fra realøkonomien, og dermed er overpriset nå. Slik jeg ser det har de siste månedene vært preget av en naturlig reprising, etter at finansmarkedet nesten brøt sammen i vinter. Nå ser vi da også tegn på at det makroøkonomiske bildet begynner å bedre seg. Jeg er nok mer optimistisk enn mange andre, sier Karstensen.

Han mener aksjemarkedet nå med en P/E på 10-11 (pris/fortjeneste, red. annm.) ligger under den historiske prisingen på 13.

- Jeg er ikke sikker på at september, som historisk er den svakeste måneden i aksjemarkedet, blir så ille, sier Karstensen.

Tidlig januareffekt

Hos Nordea sitter aksjetrateg Jørn Lyshoel med et lignende syn som Karstensen. Han deler ikke frykten for at aksjemarkedet har løpt fra realøkonomien, og tror de siste dagenes nedtur rett og slett skyldes historiske årsaker.

- Jeg tror det er så banalt som at investorene toner ned risikoen før september og oktober, som historisk er svake måneder. Og det samme rådet vil jeg gi til mindre investorer. Ton ned risikoen, sier Lyshoel, men legger til.

- Går du ut av aksjemarkedet bør du ikke gjøre det for lenge. Vi tror januareffekten i aksjemarkedet kommer tidlig i år, kanskje allerede i november.

Lyshoel mener også at den globale økonomiske nedturen nå er over, og at økonomien vil ta seg opp igjen. Resultattallene etter andre kvartal viser at selskapene stort sett gjør det bedre enn fryktet.

For de småsparerne og hobbyinvestorene som vil sitte i markedet, anbefaler Lyshoel råvaretunge aksjer.

- Jeg vil trekke frem PGS

OSE

PGS

og TGS

OSE

TGS

, som begge får løft tidlig i syklusen. Likedan ville jeg satset på fisk - gjerne Marine Harvest

OSE

MHG

. Og så ville jeg satset på Norsk Hydro, sier Lyshoel.

Hold deg oppdatert på finansmarkdet hos E24.

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. Equinor
 3. Norsk Hydro
 4. Yara
 5. SpareBank 1 SMN
 6. TGS-NOPEC Geophysical Company
 7. Seadrill
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Analysesjefens fem favoritter

 2. - Norske bankaksjer er underpriset

 3. - Disse tre aksjene overlever en børskorreksjon

 4. Annonsørinnhold

 5. - Disse tre aksjene kan stige over 20 %

 6. - Børsen løftes av utlendinger