Kontantbruken minsker, men Nokas-sjefen har fremdeles troa på cash

Nokas-sjefen tror ikke folk flest lenger tenker på dem som et selskap som behandler kontanter.

KONGEN AV CASH: I 1987 grunnla konsernsjef Heine Wang Nokas sammen med sin bror Pål Wang og vennen Rune Hogsnes. I dag er de over 9.000 ansatte i seks land.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

I hele Norden går bruken av kontanter ned, og i Sverige har det gått så langt som at butikker og restauranter nå kan nekte deg å betale med fysiske penger.

Nokas er i Norge velkjente som en av landets største pengebehandlere. Dette er i ferdm ed å endre seg.

– Vi snur virksomheten fra å telle og transportere penger, til å drifte systemene bak, sier konsernsjef og grunnlegger Heine Wang i Nokas.

Han har sittet bak spakene i 31 år, og sett hvordan markedet har endret seg. Sikkerhetstjenester har eksplodert, og kontant-behandling falmer i lys av ny teknologi, men Wang vet råd.

Kontantene forsvinner

Les også

Skogen Lund: Polsk opptur kan gi unge norske menn jobb

For selv om nordmenn og våre naboland ikke lenger sverger til papirpenger, så er kontantbruken i vekst i mange andre store europeiske land som Tyskland og Frankrike.

Det er hit Wang øyner muligheten for nye kontrakter innen kontanthåndtering.

– Vår suksess har alltid vært knyttet til vekst. Vi hadde ikke ambisjoner om å omsette for fem milliarder da vi var i begynnelsen av tyveårene, men vi hadde ambisjoner om å vokse oss store, sier han og fortsetter:

– Om kontantene forsvant i morgen, måtte vi snudd oss rundt og sett til andre markeder der kontantbruken er i vekst. I Tyskland gjennomføres rundt 80 prosent av transaksjoner fremdeles med kontanter, sier Nokas-sjefen.

Wang tar opp lommeboken og viser sedler i alle mulige farger og valutaer.

– Vi ser for oss en reduksjon i kontanter i Norden, men så tar vi over mange av de funksjonene bankene har hatt, og opprettholder dermed vår posisjon i markedet, hvor minibanker er et stort område, sier Wang som skal på scenen for å fortelle Nokas-historien under NHO Konferansen 2018.

Nokas fikk i sommer en kontrakt for drifting av minibanker i Finland verdt 500 millioner kroner.

Saken fortsetter under grafen.

Rapper pengene fra banken

I samtale med norske banker får man ofte høre at kontanter er unødvendig. Til eksempel sa Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB til E24 at kontanter er noe vi ikke trenger, og at man bør bruke penger elektronisk.

Peter Wesenberg, konserndirektør Nokas. Foto: Geir Barstein

Konserndirektør for kontanthåndtering i Nokas Peter Wesenberg mener det er viktig å skjønne bankenes agenda når de snakker ned betydningen av kontanter.

– Det er viktig å forstå at for banker er kontanter en kostnad, mens andre betalingsformer representerer en inntekt, så når banker går ut og sier at kontantenes tid er forbi, så ligger det en klar motivasjon bak, sier Wesenberg som står bak mange av selskapets innovasjonsprosjekter de siste årene.

Han sier at et i lang tid fremover vil være behov for kontanter – også i Norge.

Konsernsjef Wang mener Nokas like godt kan ta kontantbyrden fra bankene.

– Vi ser ingen grunn til at bankene skal drive med penger, vi gjør det mer effektivt og har teknologien som trengs for å håndtere penger, sier han og understreker følgende:

– Det kommer til å være en hale i kontantvirksomheten i lang tid, og bankene vil helst bli kvitt kontantene, så her ser vi muligheter.

Oppkjøp, sikkerhet og vekst

Les også

NHO – rapport: Her er fremtidsjobbene – og jobbene du bør unngå

Nokas vil i 2017 ha en omsetning på rundt fem milliarder kroner fra drift i seks ulike land. Wang tror selskapet vil være dobbelt så stort om ti år.

– Vi har gjort 77 oppkjøp og holder på med den 78. oppkjøpet, og vil bli en stor europeisk spiller, sier konserndirektøren.

Nye land av interesse er Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Benelux-landene. Selskapet som ble startet i Tønsberg foretar seg mellom 2–3 oppkjøp hvert år.

– I oppstarten, når vi kun drev i Tønsberg, fikk en av våre største kunder en stor avtale som ble kuppet av en av våre større konkurrenter fordi vi ikke var tilstede mange nok steder. På det tidspunktet gikk det opp for oss at vi aldri ville overleve som et lokalt selskap, sier Wang og legger til.

– Oppkjøp for oss er en plattform for organisk vekst.

Selv om kontantene forsvinner fra enkelte markeder, sier Nokas-sjefene at sikkerhetsmarkedet står fjellstøtt, og er i sterk vekst.

– Vi er komfortable med at 80 prosent av virksomheten vår er knyttet til sikkerhet. Det er sjelden folk spør oss om sikkerhet har en fremtid, sier Wang.

Direktør Wesenberg beskriver veksten og sier at spesielt en endring i sektoren er klar.

– Før var man veldig opptatt av å sikre ting, nå er man mer opptatt av å sikre mennesker, og dette kommer til å fortsette.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kontanter
 2. Nokas
 3. NHOs årskonferanse
 4. NHO
 5. Digitalisering

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

 2. Nordea-sjefen utelukker ikke flere oppkjøp

 3. Nordens største begravelsesbyrå kjøper Norges eldste

 4. Lange køer foran minibanker i Russland

 5. Strømselskapet GNP Energy venter tap på 120 millioner