Kvartalssesongen skrider frem: Denne uken er det teknologiselskapenes tur på Wall Street

Resultatsesongen er allerede i gang, men denne uken får vi vite om også IT-gigantene leverer varene.

KOMMER MED TALL: Netthandelgiganten Amazon slipper sine kvartalstall denne uken. Bildet er fra et av selskapets logistikksentre i Pforzheim, Tyskland.

Foto: Jan-Philipp Strobel AP
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Etter at en rekke banker og finansinstitusjoner har levert sine resultater for tredje kvartal, er det denne uken duket for et teknologi-maraton. Blant annet kommer Alphabet (Google), Microsoft og Amazon med tall torsdag.

I tillegg kommer selskaper som Caterpillar, AT & T, General Motors, iRobot og Mcdonalds tirsdag, Ford torsdag og ExxonMobil og Chevron på fredag. Netflix slapp sine resultater allerede i forrige uke, og selskapet kunne vise til en vekst i antall abonnenter som overgikk deres egne prognoser.

Nordea Markets påpeker at det er IT-sektoren som så langt har hatt den største aksjeoppgangen i USA i år. Resultatene som slippes de nærmeste dagene vil dermed bli fulgt tett.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Investorene har løpt fortere enn veksten

Det er imidlertid ikke mange som venter den store festen, etter en relativt solid resultatsesong for andre kvartal i sommer. Meglerhuset peker på at den forventede veksten i selskapsinntjeningen i USA totalt sett har falt fra 12 prosent i andre kvartal til 4 prosent i tredje kvartal, målt mot tilsvarende kvartal i fjor.

– Veldig mye positivt er allerede priset inn i amerikanske aksjer, så det skal mye til før inntjeningssesongen i seg selv klarer å løfte det amerikanske aksjemarkedet videre, skriver Sigrid Wilter Slørstad, seniorstrateg i Nordea, i en oppdatering mandag.

Den beskrivelsen deler investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet:

– I sommer, før resultatene til andre kvartal kom, var jeg optimistisk og aksjemarkedet fikk et godt moment ut av den sesongen, særlig takket være teknologisektoren. Forventningene til tredje kvartal er ikke så voldsomt gode nå, sier Hauglund, og fortsetter:

– Aksjekursene har gått kraftig opp siden andre kvartal, men estimatene har ikke løftet seg noe særlig (forventningene til selskapenes vekst, journ.anm.). Dermed har oppgangen vært drevet av en multippelekspansjon, altså at markedet er villig til å betale mer for aksjene uten at forventningene til selskapenes resultater har blitt nevneverdig høyere, sier han.

Orkanene demper

Sjefstrateg i samme meglerhus, Leif-Rune Husebye Rein, gjør følgende oppsummering av de om lag 20 prosentene av selskapene som så langt har sluppet sine tall:

– Selv om antallet selskaper som slår estimatene er bra, så skuffer selskapene på hvor mye de faktisk slår estimatene med så langt. Det er vanskelig å si helt sikker om dette er en ny trend eller om dette er værrelatert, sier han til E24.

Han viser til at analytikerne venter finanssektoren samlet sett er ventet å levere et resultatfall på om lag 10 prosent i tredje kvartal, selv om de fleste bankene har levert bra tall. Det er fordi det ventes et resultatfall på nesten 70 prosent i forsikringsbransjen, forklarer han.

Leif-Rune Husebye Rein, sjefstrateg i Nordea Markets.

Foto: Marius Lorentzen E24

– Dette drar inntjeningen i hele S & P 500-indeksen ned, men det er relatert til orkanene (som har rammet USA i år, journ.anm.), såkalte «one offs», dersom det da ikke kommer mange flere orkaner med samme type ødeleggelser i kvartalene fremover, sier Husebye Rein.

Av de nesten 90 selskapene som har kommet med tall så langt har drøye tre av fire levert bedre enn ventet, mens antallet om skuffer og leverer som ventet ligger på henholdsvis 13,8 og 10,3 prosent.

Av de forskjellige bransjene er det bare i energibransjen at selskapene så langt ikke har overgått forventningene i nevneverdig grad. Der er halvparten som ventet, mens den siste halvdelen fordeler seg likt mellom skuffende eller overraskende.

Sjefstrategen sier at hvis man slår sammen selskapene som har levert tall og ser på estimatene for de andre, og trekker ut finanssektoren, så er inntjeningsveksten i S & P 500-indeksen ventet å ligge på rundt fem prosent, godt over totalen på snaue fire prosent.

– Det er jo fremdeles mange selskaper igjen, men så langt kan det tyde på at resultatene ender opp svakere enn det jeg hadde forventet, sier Husebye Rein.

Tror på olje

Selv om han ikke forventer noen kraftig vekst, så fortsetter selskapene å levere jevn vekst, mener Hauglund:

– Jeg har sagt at jeg grugleder meg til tredje kvartalsresultatene, men foreløpig ser vi at flere stadig overrasker positivt, sier Hauglund og peker blant annet på oljeserviceselskapet Halliburton.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet

Foto: Nordnet

E24 skrev mandag at oljeserviceselskapet slo forventningene analytikerne hadde, blant annet på grunn av høyere oljepris og økt aktivitet i Nord-Amerika.

– Du er ikke bekymret for en boble når aksjemarkedet har steget over så mange år?

– Man blir jo alltid bekymret når man over tid ser en slik oppgang, men så lenge vi er i et lavrenteklima så er det få andre steder for kapitalen å gå, sier Hauglund.

– Det er fortsatt mye kapital som skal inn i markedet og det er selskaper som fortsetter å levere gode marginer, fortsetter han.

Nordnets investeringsøkonom påpeker at vi denne høsten heller ikke har sett noen særlig volatilitet (svingninger) som pleier å komme før man før jul ser en oppgang igjen.

Av de forskjellige bransjene er investeringsøkonomen veldig positiv til oljesektoren.

– Nå begynner vi for alvor å se effektene av Opec-kuttene som ble varslet i fjor, og vi ser også at bransjen begynner å bevege seg igjen etter å ha underinvestert helt siden oljeprisen begynte å falle i 2014, sier han, og bemerker at flere analytikere også ser kjøpsmuligheter etter tidligere å ha dømt flere selskaper innen olje og offshore «nord og ned».

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. – Det ser meget sterkt ut

  2. Analytikerne spår kraftig vekstbrems på Wall Street

  3. Investeringsøkonom om aksjefall: – Har ingen tanker om å kjøpe nå

  4. Trumps skatteturbo: Spår fest på Wall Street

  5. Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street