Kundene tapte milliarder på veddemål – storbank beklager

Større svingninger i finansmarkedene ga skvis for investorer som hadde veddet mot «fryktindeksen».

BEKLAGER: Storbanken Nomura har tvangsrealisert tapende posisjoner i vix-relaterte produkter.
Publisert: Publisert:

Historiene om investorer som har tapt millioner på å vedde på rolige markeder fortsetter å strømme inn. Å vedde mot «fryktindeksen» vix, ved å investere i ulike former for noterte verdipapirer (ETN), har vært stadig mer populært på grunn av den lave volatiliteten som har hersket i markedet.

De foregående dagene har imidlertid markedene svingt mer enn på lenge, og dette har igjen satt disse investorene i en skvis.

Les også

Børsfallet på 1-2-3

Tirsdag kveld ble det kjent at den sveitsiske storbanken Credit Suisse kjøpte tilbake verdipapiret xiv – en posisjon som gir avkastning ved lavere volatilitet – fra investorene.

Japans største meglerhus, Nomura, har gjort det samme. Samtidig sier de unnskyld.

Milliardtap

«Vi beklager oppriktig for problemene vi skaper for investorer», skriver finansgiganten i en uttalelse.

Ifølge Bloomberg har investorene totalt rundt 300 millioner dollar, eller 2,3 milliarder kroner, i xiv-derivatet. Da Nomura onsdag løste ut investorene, påførte det dem tap på over to milliarder.

Nomura nekter å si hvordan innløsingen av investorene vil påvirke inntektene deres.

Bloomberg-journalist Tracy Alloway har fulgt med på et Reddit-forum hvor xiv-fallet diskuteres. Der kommer det frem at mange uerfarne investorer har tapt flere tusen dollar på investeringen.

– Jeg som hadde tenkt å kjøpe mitt første hus i år, skriver en anonym Reddit-bruker.

Saken fortsetter under grafen ...

FLATT: Grafen viser utviklingen på vix-indeksen de siste fem årene. Med to unntak har volatiliteten holdt seg rimelig stabil, og den siste tiden har den vært usedvanlig lav.

Hoppet

Vix-indeksen, som måler de implisitte svingningene på S&P 500 frem i tid, steg i går til finanskrisenivå. Med unntak av et hopp på sensommeren 2015, hadde den da ligget på lave nivåer siden forrige tiår.

Denne uken hoppet den imidlertid rundt 115 prosent på kort tid, etter at usikkerhet rundt inflasjons- og renteutsiktene hadde sendt aksjemarkedet i rødt.

– Når vi nå ser at vix-en stiger, kan det medføre at en del posisjoner blir sure og at det oppstår tap på disse posisjonene. Det kan være en tilleggsfaktor som forsterker usikkerheten i markedet, forklarte seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Usikkerheten i markedet kan ha blitt forsterket gjennom at de xiv-baserte fondene har måttet rebalansere, og dermed kjøpe vix-produkter. Dette kan ha drevet opp prisen på disse kontraktene, og sågar hele indeksen.

Vix-indeksen ser nå ut til å ha stabilisert seg, og faller noe tilbake onsdag. Den er imidlertid på betydelig høyere nivåer enn i forrige uke.

Les også

Neppe børskrakk nå

Les også

Comeback på Oslo Børs – Statoil til værs etter knalltall

Les også

– Viktig for kapitalismen

Publisert:

Her kan du lese mer om