Oljefondet kaster ut våpengiganter

Oljefondet kaster ut ni selskaper som lager deler til atomvåpen, hugger skip på strender i Bangladesh og bruker nordkoreanske arbeidere.

UTELUKKER SELSKAPER: Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av hovedstyret i Norges Bank har bestemt å utelukke ni selskaper fra Oljefondet, etter råd fra Etikkrådet. Ett selskap settes til observasjon. Dermed må Yngve Slyngstad (t.h) kvitte seg med aksjene.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Oljefondet utelukker ni selskaper og setter ett selskap til observasjon.

Blant disse er en rekke rederier som sender skip til opphugging på strender i Bangladesh, samt våpenprodusenter som produserer deler til atomvåpen.

Utelukkelsene skyldes blant annet risiko for alvorlig miljøskade og risiko for krenkelse av menneskerettigheter.

Når det gjelder produksjon av deler til atomvåpen er det en såkalt produktbasert utelukkelse. Årsaken er ikke risiko for lovbrudd, men produksjon av produkter som ikke er lov ifølge fondets mandat, noe som også gjelder tobakk og landminer.

Blant selskapene som utelukkes for produksjon av deler til atomvåpen er våpenprodusentene BAE Systems og Fluor Corp. Oljefondet opprettholder også utelukkelsen av Honeywell International av samme grunn.

Det har styret i Norges Bank bestemt. Avgjørelsen er basert på råd fra Etikkrådet, ifølge en melding fra Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet.

DRIVER VEDLIKEHOLD: Dette er det interkontinentale ballistiske missilet Minuteman III, som skytes opp på Vandenberg-basen i California 2. august 2017. BAE Systems driver vedlikehold av dette missilet, som er laget for å føre atomvåpen. Derfor er selskapet nå utelukket fra Oljefondets portefølje av investeringer.

Foto: Us Air Force Reuters

Bidrar til atomvåpen

BAE Systems inngikk i 2015 en åtte års avtale med amerikanske myndigheter om vedlikehold og oppgradinger av USAs Trident- og Minuteman III-missiler, som ikke har noen annen funksjon enn å føre atomvåpen, skriver Etikkrådet.

– Etikkrådet har tidligere lagt til grunn at tilvirkning, vedlikehold og oppgraderinger av slike missiler kan sidestilles med første gangs produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen og dermed danner grunnlag for utelukkelse av selskaper, skriver rådet.

Sammen med Honeywell og Huntington Ingalls Industries Inc er Fluor Corp eier av Savannah River Nuclear Solutions LLC (SRNS), som produserer tritium. Dette er en radioaktiv isotop av hydrogen som brukes i stridshodet til kjernevåpen, og som har en halveringstid på 12,3 år slik at det stadig må gjenvinnes fra helium-3 for å opprettholde stridshodenes funksjon.

Fluor Corp og Huntington Ingalls Industries Inc utelukkes derfor begge.

Honeywell International Inc ble utelukket i 2005 fordi det bidro til testing av kjernevåpen. Denne virksomheten synes ifølge Etikkrådet å ha opphørt, men selskapet forblir utelukket på grunn av eierskapet i tritium-virksomheten Savannah River.

– Utelukkelsen av selskapene er i denne tilrådningen vurdert på bakgrunn av deres virksomhet ved SRNS, skriver Etikkrådet.

Aecom driver ifølge Etikkrådet flere statlig eide anlegg i USA for utvikling, testing, vedlikehold og lagring av atomvåpen, og bør derfor utelukkes. Selskapet har ikke besvart Etikkrådets forespørsler i saken.

Les også

Oljefondet frykter oljekorrupsjon

Frykter nordkoreansk tvangsarbeid

Norges Bank utelukker også den polske eiendomsutvikleren Atal SA, etter anbefaling fra Etikkrådet. Årsaken er at selskapet bruker en underleverandør som har benyttet nordkoreanske bygningsarbeidere på Atals byggeplass.

– Rådet legger til grunn flere separate rapporter som viser at situasjonen for nordkoreanske arbeidere i utlandet er av en slik karakter at den er å anse som tvangsarbeid, skriver Etikkrådet.

Atal er en stor entreprenør i Polen og har bygget over 8.900 leiligheter i landets største byer. Selskapet ble børsnotert i Warszawa i 2015.

Gjennom å akseptere at nordkoreanske arbeidere får jobbe på sine byggeplasser mener Etikkrådet at Atal medvirker til grove menneskerettighetsbrudd, herunder tvangsarbeid.

Les også

Oljefondet kaster ut kull

– Selskapet har bekreftet at det har vært nordkoreanske arbeidere på deres byggeprosjekter, skriver rådet.

Det polske selskapet har bekreftet i et kort brev i mai 2017 at en underleverandør hadde brukt nordkoreanske arbeidere, men bestred at de hadde dårlige arbeids- og leveforhold. Atal sa at det forholdt seg til polsk lov.

– Vi informerer dere igjen at Atal S.A. ikke har ansatt nordkoreanske arbeidere og derfor ikke bryter menneskerettighetene, skriver Atal i brevet til Etikkrådet.

Beaching i Bangladesh

Evergreen Marine Corp (Taiwan) Ltd er et taiwansk rederiselskap som eier og opererer containerskip under merkevaren Evergreen Line, og som i flere år har sendt skip til opphugging («beaching») i Bangladesh, hvor arbeidsforholdene er dårlige og forurensningen av miljøet betydelig.

– Rådet anser at selskapet gjennom å avhende skip for opphugging på denne måten kan sies å medvirke til grove menneskerettighetsbrudd og alvorlig miljøskade, skriver Etikkrådet i sin anbefaling.

– Det foreligger ikke indikasjoner på at selskapet vil slutte å avhende skip til beaching, legger rådet til.

Les også

Oljefondet storeier i skrekkleir-selskap

Korea Line Corp er også utelukket på grunn av «beaching» i Bangladesh. Dette er et sørkoreansk rederi som eier og driver bulkskip og LNG-tankere, skriver Etikkrådet.

Det samme gjelder Precious Shipping PCL, et thailandsk rederiselskap som hovedsakelig eier og opererer bulkskip.

Etikkrådet oppgir også samme grunn til å utelukke Thoresen Thai Agencies PCL, er et thailandsk rederiselskap som eier og opererer blant annet bulkskip.

Oljefondet setter selskapet Pan Ocean Co. Ltd til observasjon på grunn av tilsvarende praksis. Pan Ocean er et sør-koreansk rederiselskap som eier og opererer bulk-, container- og tankskip, og har sagt at det vil forsøke å ikke sende skip til beaching.

– Etikkrådet oppfatter ikke dette som et sterkt forpliktende utsagn fra selskapets side, men ser det likevel som et positivt signal om en endring av fremtidig praksis, skriver rådet.

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljefondet svartelister rederier

 2. Betalt innhold

  Det kalles for verdens farligste yrke. Nå lukkes dørene for rederier som er involvert.

 3. Opphever flere utelukkelser: Oljefondet åpner døren for Walmart

 4. Annonsørinnhold

 5. Hittil ukjente norske skip på «verstingliste»: – Beaching er alvorlig

 6. Regjeringen vurderer å åpne dør for Oljefondet: Kan få kjøpe infrastruktur