Markedet frykter at Trump-tollen er starten på noe grisete

USA tar et skritt i proteksjonistisk retning med høyere tollbarrierer på metall. I aksjemarkedet stålsetter man seg for handelspartnernes respons.

NEDTUR: Bilde viser ruller med stål for forlater Thyssenkrupps fabrikk i Duisburg i Tyskland. Metallgigantens aksje faller rundt tre prosent i dagens handel.

Foto: Martin Meissner AP
Publisert:

– Man kan selvfølgelig tenke seg at aktører innenfor råvaresektoren og materialer kommer til å bli rammet av dette, men det gjenstår å se hvordan det spiller seg ut. Jeg tror ikke det man først og fremst ser på nå er hvordan dette konkret rammer, men om det er starten på noe, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Aksjemarkedene i både USA og Asia falt markant etter at president Donald Trump torsdag varslet at USA vil innføre toll på import av stål og aluminium til landet.

Riktignok gikk amerikanernes handelsminister Wilbur Ross ut og prøvde å helle olje på vannet, men heller ikke han klarte å forhindre videre uro.

Fredag falt Oslo med 1,99 prosent, det største fallet i år - og DAX i Frankfurt fallt tilsvarende, til laveste nivå på to år.

Les også

Hydro-aksjen stanger i Trumps metallmur

Flere av de europeiske metallaksjene faller mer enn det bredere markedet, og i gårsdagens handel falt også flere USA-noterte selskaper som er avhengige av importert metall.

Eksempelvis var Boeing ned 3,46 prosent og Ford 3,02 prosent, mens metallselskaper som Arcelor Mittal og Thyssenkrupp faller rundt tre prosent i dag.

Stoisk ro

Ekspertene mener imidlertid at metalltollen i seg selv vil ha begrenset effekt.

– Det er ingen tvil om at markedet tok dette negativt, men frykten har ingenting med tollsatsene å gjøre. Det blir altfor lite til å dra markedene ned, sier Rein.

Han viser til at det er flere åpne spørsmål, ikke minst konsekvensene for USAs naboland og handelspartnere Mexico og Canada, samt den faktiske responsen fra Kina.

– Nedgangen skyldes nok mer frykten for at dette er starten på noe som blir mer grisete, ved at man får gjengjeldelse. Men det er ikke sikkert at det går den veien, sier Rein.

Hos Nordea har man tidligere identifisert tre risikofaktorer i markedet. De to første var et overoptimistisk sentiment og muligheten for økt inflasjon, mens det tredje var proteksjonisme.

– Dersom det tredje utspiller seg vil det ha negativ effekt gjennom svekket verdenshandel, men jeg tror det er veldig langt frem dit. Enn så lenge tar vi dette med stoisk ro, sier Rein.

Saken fortsetter under bildet ...

EKSPERT: Leif-Rune Husebye Rein, sjefstrateg i Nordea.

Foto: Marius Lorentzen E24

– Ikke noe sjokk

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand ser også markedsuroen rundt forrige månedsskifte som et utslag av «Trumponomics» – Donald Trumps økonomiske politikk – med skattereformen og den kraftige opptrappingen av finanspolitikken..

EKSPERT: Olav Chen er senior porteføljeforvalter i Storebrand.

Foto: Aleksander Andersen NTB scanpix

– Nå fryktes det at han også gjør alvor av det han har sagt om «America first», med økt toll, proteksjonisme og handelskrig som mulig påfølgende konsekvens, sier Chen.

Han er ikke overrasket.

– Dette er ikke noe sjokk. Trump har vært uenig i mye av den handelspolitikken USA har ført, men nå fryktes det hevntoll fra både Europa og Kina. Det er nok det som uroer markedet. Dette er selvfølgelig negativt for vekstbildet i økonomien og mange av selskapene, sier han.

Chen har for øvrig lenge vist til at verdens sentralbanker har drevet «valutakrig», der «alle» har operert med lave – og dels negative – renter.

– Jeg har ment at man har hatt en valutakrig siden 2012, og det er jo en form for handelskrig det også. Om du legger toll på en vare, lar valutaen svekke seg eller devaluerer, er det egentlig hipp som happ fra et makroøkonomisk ståsted, sier Chen.

Les også

Toyota: – Betydelig dyrere biler med amerikansk toll

«Hiccup»

President Donald Trump har flere ganger gitt uttrykk for at han er misfornøyd med at USA har negativ handelsbalanse, og han har kommet med krasse utspill mot land som går i overskudd i handelen med USA.

Dette inkluderer alt fra Mexico til Tyskland og Kina.

– Trump har en «hiccup» på alle land som går med handelsoverskudd mot USA. Han mener at disse konkurrerer på feil betingelser, men da har han ikke helt skjønt de økonomiske sammenhengene, sier Chen.

Han påpeker at det ikke er noe mål i seg selv at alle skal gå i null på handelsbalansen.

– At noen har overskudd og noen underskudd betyr bare at landene har ulike komparative fortrinn. Ulike behov for sparing og investeringer i land, som blant annet kan skyldes ulik demografisk utvikling, gjør at land sparer i utlandet i form av handelsoverskudd og økte fordringer, sier Chen.

Når det kommer til sjansene for hevntoll, tror Chen at det kan komme noe.

Allerede da USA varslet at de så på ulike muligheter for tollbarrierer på metall i forrige måned, var Kina raskt ute og forbeholdt seg retten til gjengjeldelse.

– Men jeg tror det er mye snakk i korridorene slik at man unngår en fullskala handelskrig, som egentlig er en tap-tap-situasjon. Mens handel på komparative fortrinn er en vinn-vinn-situasjon, sier Chen.

Les også

Hydro stanget i Trumps metallmur

Les også

Toyota: – Betydelig dyrere biler med amerikansk toll

Les også

Verden reagerer negativt på Trumps varslede metalltoll

Her kan du lese mer om