Fredriksens laksekjempe slakter mer og tjener mindre

Lave priser barberte fortjenesten og ga underskudd i Marine Harvest.

BRA I NORGE; VERRE I UTLANDET: - Vi sliter i Chile og Canada grunnet de uvanlig lave prisene som råder i Amerika, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog (i grå dress), her avbildet med medlemmer i Fredriksen-sfæren, og styreleder Ole Eirik Lerøy (til høyre).
 • Even Landre
Publisert:

Det kommer ikke som en overraskelse på noen at Marine Harvest har slitt med lave laksepriser i høst.

Selskapet har allerede sluppet tallene i en foreløpig rapport, mens den endelige kvartalsrapporten ble lagt frem fredag morgen.

Den viser at selskapet har slaktet mer fisk og at driftsinntektene har økt litt. Men antall inntjent krone per laks har falt kraftig.

Marine Harvest konsernet oppnådde et operasjonelt driftsresultat på 73 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra 457 millioner i samme periode i fjor.

Svake priser

- Resultatene for tredje kvartal var negativt påvirket av svake markedspriser kombinert med mindre fordelaktige salgskontrakter sammenlignet med tidligere kvartaler, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest.

Driftsinntektene endte på 3.647 millioner, opp fra 3.636 millioner i tredje kvartal i fjor. Samtidig økte slaktevolumet med 12 prosent til 93.229 tonn fra 83.076 tonn i tredje kvartal i fjor.

Marine Harvest Norway oppnådde en operasjonelt driftsresultat per kg på 2,47 kroner, ned fra 6,39 kroner i tredje kvartal.

Sliter i Chile og Canada

Samtidig viser rapporten at det går lang verre i Canada og Chile.

Marine Harvest Scotland og Marine Harvest Canada oppnådde et operasjonelt driftsresultat per kilo på henholdsvis 2,21 og minus 5,95 kroner. Status for de samme områdene i samme periode i fjor var på 10,42 kroner og minus 7,97 kroner.

Marine Harvest Chile oppnådde et operasjonelt driftsresultat per kg på minus 2,54 kroner, ned fra 6,02 kroner. Disse tallene inkluderer bidrag fra Salg og Markedsføring, inkludert VAP Europe.

- Vi sliter i Chile og Canada grunnet de uvanlig lave prisene som råder i Amerika. Vi fortsetter å dra nytte av tiltakene for å forbedre kontantstrømmen som ble iverksatt i 2011, og balansen er som følge av dette veldig robust, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.

Marine Harvest forventer et slaktevolum på 390 000 tonn i 2012, hvorav 101 000 tonn forventes slaktet i fjerde kvartal.

Resultatet var preget av svake markedspriser og mindre fordelaktige priser på salgskontrakter sammenlignet med tidligere kvartaler.

LES OGSÅ:

Rød laks på Børsen

Mager laksehøst for Fredriksen & coMager laksehøst for Fredriksen & co

- John Fredriksen er ingen romantiker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Beste tredjekvartal noensinne for Marine Harvest

 2. Mager laksehøst for Fredriksen & co

 3. Betalt innhold

  Marine Harvest kutter årets slaktevolum med 20.000 tonn etter biologiske utfordringer

 4. Tjente over én milliard på tre måneder

 5. Utbyttedryss etter rekordresultat i Marine Harvest