Nervøs åpning på Wall Street

Rentehopp i Kina og nedgradering av Portugal sprer nervøsitet blant investorene.

Richard Drew
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Stemningen er nervøs på New York-børsen, som fortsetter tirsdagens vaklende utvikling, i kjølvannet av forrige ukes sterke opptur.

Investorene preges av nyheten om at Kinas sentralbank varslet at renten skal opp 0,25 prosentpoeng fra og med torsdag denne uken.

- Kinas annonsering bidrar ikke til å styrke troen på markedet, sier Sal Guatieri, analytiker ved BMO Capital Markets, til New York Times.

Etter rundt ti minutters handel har Standard & Poor's-indeksen falt 0,3 prosent til 1334 poeng.

Nasdaq-indeksen er ned 0,2 prosent til 2820 poeng, mens Dow Jones-indeksen ligger omtrent flatt med en nedgang på 0,1 prosent til 12.567 poeng.

Gjeldsfrykt

Allerede før nyheten om den pengepolitiske innstrammingen ble lagt frem i Kina, var stemningen tynget blant investorene.

I likhet med sine europeiske kollegaer, var investorene urolige for den siste utviklingen i den europeiske gjeldskrisen: Moody's' nedgradering av portugisisk statsgjeld til «søppel»-kvalitet, som kom tirsdag kveld.

Ratingbyrået mener det vil bli vanskelig for myndighetene å nå målene om offentlig innsparing, og at det er en risiko for at Portugal vil trenge et nytt kriselån før landet kan vende tilbake til å hente penger i kredittmarkedene.

- Dette vil svekke troen på at det nylig etablerte kriselånet til Portugal vil sette strek for landets problemer. Dette kan utløse frykt for at Portugal må følge i Hellas' fotspor i retning av en mulig konkurs, sier Jane Foley, analytiker ved Rabobank International, til New York Times.

Venter på jobbtall

Det hjelper heller ikke at en jobbrapport fra Challenger viste at antallet planlagte oppsigelser har økt med 12 prosent til 41.432 jobber i juni hos amerikanske arbeidsgivere.

Det er andre måned på rad at de planlagte jobbkuttene øker.

Senere denne uken venter flere indikatorer som kan gi markedet en pekepinn på hva fredagens viktige sysselsettingsrapport, «nonfarm payrolls», fra amerikanske myndigheter vil bringe.

Statistikken, som ofte omtales som «månedens viktigste tall», ventes å vise at det ble skapt 90.000 jobber i USA i juni måned.

Det vil i så fall være en bedring sammenlignet med mai, da sysselsettingen kun økte med 54.000. Like fullt vil det være for lav vekst i sysselsettingen til å kunne holde ledigheten nede på sikt.

Les også:

Portugal-nedgradering bidrar til gjeldsuro

Portugal nedgradert til «søppel»

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Renteøkning skal gi børsopptur

  2. Tror på fire strake oppturer

  3. Hellas-jubel på Oslo Børs

  4. Annonsørinnhold

  5. Asia opp på kinesisk vekst

  6. Wall Street stiger på kinesisk vekst