Kina frykter inflasjon, boligboble og amerikansk fall

Aksjemarkedet i Kina tynges av uro for prisgalopp og USAs økonomiske problemer. Børsoppgangen hittil i år er nær utradert.

PRISGALOPP: Prisstigningen i Kina gjør at myndighetene ser seg nødt til å stramme inn. Dette, i kombinasjon med bekymring for USAs økonomi, tynger aksjemarkedet.
Publisert: Publisert:

Onsdag ble det børsnedtur i både Europa og på Wall Street etter skuffende makrotall fra USA og fallende råvarepriser.

Les også: - En skikkelig utvasking

Torsdag fortsetter fallet også på de kinesiske børsene.

Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned 0,1 prosent etter å ha hentet seg inn fra en halv prosents fall innledningsvis. Indeksen har dermed falt nær 2 prosent denne uken.

Shanghai-børsen er ned 0,2 prosent og har falt 1,8 prosent denne uken. Børsene i Hongkong og Shanghai har hittil i år steget med skarve 1,1 og 1,9 prosent, henholdvis.

Asiatene følger utviklingen i USA med argusøyne og frykter at den amerikanske oppturen vil avta, med de negative konsekvenser det vil få for etterspørselen etter importerte varer. På den annen side er det også bekymring for inflasjonen i Kina og at myndighetene i landet vil iverksette ytterligere innstramminger for å få kontroll på prisstigningen.

FØLG MARKEDENE MED E24 BØRS

Eiendomsprisene i Kina vies særlig mye oppmerksomhet. Torsdag viser tall fra Hongkong at boligsalget i april var det svakeste på to år, og flere selskaper i sektoren faller tungt på børsen.

Råvareprisene har falt betydelig de siste dagene. Særlig sølv, en råvare mange aktører har spekulert i, har fått seg en kraftig nedtur, fra opp mot 49 dollar til drøyt 40 dollar per unse.

Denne uken holder Tokyo-børsen stengt tirsdag-torsdag på grunn av høytidsdager, og åpner igjen først fredag.

FLERE NYHETER PÅ E24

Bli med på Aksje-NM og vinn 50.000 kroner! Meld deg på hos www.aksjenm.no

Les også: E24 kårer Norges nye aksjekonge

Publisert:

Her kan du lese mer om