Slik kan Deutsche Bank-krisen skape uro også i Norge

Deutsche Bank kan trenge milliarder i ny kapital. Det kan skape uro i banksektoren, inkludert i Norge, mener analytiker Nils Christian Øyen i Sparebank1 Markets.

SLITER: Konsernsjef John Cryan i Deutsche Bank har en vanskelig tid foran seg. Banken kan trenge mange milliarder kroner i ny egenkapital.
  • Mathias Vedeler
Publisert: Publisert:

I forrige uke fikk den tyske storbanken Deutsche Bank et lite hyggelig brev av amerikanske myndigheter – et erstatningskrav på enorme 14 milliarder dollar.

I likhet med en rekke andre banker anklages Deutsche Bank for å ha solgt råtne boliglån før finanskrisen i 2008.

USAs justismyndigheter vil nå ha erstatning for skadene.

Erstatningskravet er langt høyere enn det Deutsche Bank i dag har råd til å betale. Ifølge JP Morgan kan Deutsche kun klare fire milliarder.

Kan føre til uro

Den norske og europeiske banksektoren kan også bli rammet av Deutsches problemer, mener analytiker Nils Christian Øyen i Sparebank1 Markets.

– Det kan føre til kortvarig uro, men ingen systemkrise. Det er først og fremst negativt for selskapet selv, men det kan gi negative «spillover»-effekter på kursene, sier han.

Les også

Her er de største bankbøtene i nyere tid

Den europeiske banksektoren falt kraftig på børsene i vinter, og Deutsche Bank ledet an i fallet.

Problemet for Deutsche Bank da var blant annet bankens store derivateksponering og mangelen på en betydelig personmarkedsvirksomhet i bunn.

– Hvis Deutsche Bank må hente penger, er det negativt for bankaksjene generelt. Men markedet lærer litt for hver gang, og det kan hende effektene blir mindre enn det vi så i vinter, da vi hadde en overreaksjon, mener Øyen.

Frykter tysk og italiensk smell

Øyen får støtte av kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank. Også han mener Deutsche Bank kan skape kortvarige problemer for norsk banksektor.

– Uro i europeisk banksektor smitter over til Norge. Det er derfor jeg bruker tid på tyske og italienske banker, ikke bare fordi det er interessant i seg selv, men fordi det i varierende grad har smitteeffekt, sier Ringholm.

– Norske banker får ikke tap fordi tyske banker har tap, men det kan bli dyrere å hente inn egne råvarer, altså egne innlån, legger han til.

Ringholm forteller at hvis det smeller i både det tyske og italienske bankvesenet samtidig, vil effekten ramme hardere.

– Da blir det verre. Da blir kostnadene høyre for norske banker, sier han.

Systemrisiko?

Professor Bruno Gerard ved BIs institutt for finans påpeker at en IMF-rapport i sommer sa at Deutsche Bank «ser ut til å være den største bidragsyteren til systemrisiko» blant store viktige banker.

– Dette vil ikke bli bedre av en bot som er mye høyere enn ventet, sier Gerard.

Han påpeker imidlertid også at kravet fra amerikanske myndigheter kun er et forslag, og at summen som til slutt må betales, vil være betydelig lavere.

Beløpet ligger likevel an til å bli langt høyere enn det Deutsche Bank har regnet med.

Pål Ringholm

– I forliket med Bank of Amerika krevde myndighetene først 20 milliarder dollar, men landet på 17 milliarder. Det er mulig å se for seg at Deutsche Banks bot vil lande på mellom 8 og 10 milliarder dollar. Banken forventet mellom 2 og 3 milliarder dollar, sier Gerard.

Stort kapitalbehov

Deutsche Bank har totalt satt av rundt 6,2 milliarder dollar til søksmål, som det kan komme flere av i andre saker.

Kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank mener Deutsche Bank vil trenge mer egenkapital for å overleve.

PRESSET: Deutsche Bank-sjef John Cryan.

– De har hatt store utfordringer på inntektssiden de siste årene. I verste fall kan man få en restrukturering, men jeg tror det er mulig å få oppkapitalisert banken, sier Ringholm.

Tidligere i år strøk Deutsche Bank på en stresstest fra amerikanske myndigheter. I en europeisk stresstest i juli havnet banken blant de ti svakeste i EU.

Analytiker Andrew Lim i Societe Generale sier til Frankfurter Allgemeine Zeitung at Deutsche Bank til sammen kan ha behov for så mye som 20 milliarder euro i ny kapital.

– Verdens beste firmanavn

Allerede i 2008 påpekte Ringholm kapitalproblemene til Deutsche Bank.

Les også

Her er de største bankbøtene i nyere tid

Han hadde en graf over banker i Europa med lite kapital, og i dag er det bare to igjen som ennå ikke er blitt berget på en eller annen måte, forteller han. Det er Deutsche Bank og bankens datterselskap Deutsche Postbank.

Enkelte har spekulert på om Deutsche Banken kan gå over ende, men dette har ikke Ringholm tro på.

– Tross alt har banken verdens beste firmanavn. En bank av en slik størrelse med røtter tilbake til Bismarck, kommer ikke til å gå konkurs. Spørsmålet er bare hvordan de skal hente kapital og når det blir, sier han.

Professor Gerard mener Deutsche Bank kan ende opp med å måtte selge Postbank.

– Deutsche Bank kan måtte gjøre en drastiske omorganisering på grunn av erstatningskravet, sier han.

Les også

– Deutsche Bank har ikke råd til det amerikanerne krever

Les også

Her er de største bankbøtene i nyere tid

Les også

Deutsche Bank stuper etter erstatningsnyhet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Deutsche Bank
  2. Finanskrisen

Flere artikler

  1. Deutsche Bank trekker frem «lyspunkter» fra stresstest

  2. Deutsche Bank-uro stikker kjepper i hjulene for luftfartskjempe

  3. Disse avgjør Deutsche Banks skjebne

  4. Krise i Deutsche Bank: Sjefen nekter for at han skal slutte

  5. Deutsche Bank punger ut 300 millioner for prisfiksing