Landets tredje største sparebank kutter 100 årsverk: – En digitalisering vi ikke har sett maken til

Norges tredje største sparebank tar nye grep for å holde tritt med utviklingen, og skal både nedbemanne og ansette på samme tid.

Jan Erik Kjerpeseth, administrerende direktør i Sparebanken Vest

Sparebanken Vest
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

I forbindelse med at Sparebanken Vest tirsdag offentliggjorde sine årsresultater for 2015, annonserte ledelsen samtidig en stor omstillingsplan.

– For banken innebærer omstillingen at kostnadsstrukturen og kompetanseprofiler i banken må vris betydelig. Vi må investere og endre oss for å kunne ha tilstrekkelig utviklingskapasitet, og slik levere gode kundeopplevelser for fremtiden, sa administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i en uttalelse i børsmeldingen.

For de ansatte betyr planen store endringer. Rundt 100 årsverk skal bort i løpet av året, noe som betyr at én av syv ansatte må regne med å finne seg noe annet å gjøre.

– Banknæringen er inne i en digitalisering vi ikke har sett maken til tidligere. Det er en rivende utvikling vi står oppe i nå, sier administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth, til E24.

Banken skal i løpet av året legge ned ni kontorer, slik at de blir stående igjen med 35 kontorer.

– Dette er en bred nedbemanning i banken, og gjelder ikke bare kontorene som skal legges ned, sier Kjerpeseth.

Han forklarer at de nå skal i drøftinger med de tillitsvalgte for å diskutere gjennomføringen.

Bare én av 20 stakk innom banken

– Målet er at kostnadsbesparelsene skal ha full effekt fra 2017. Alle som blir overtallige i denne prosessen vil få tilbud om sluttpakke, sier Kjerpeseth.

Han gir noen eksempler på den raske endringen som ligger bak beslutningen om å legge ned enda flere kontorer.

– Bare det siste året har vi hatt en nedgang i antallet manuelle transaksjoner på våre kontorer på 78 prosent. I fjerde kvartal var det bare fem prosent av personkundene som var innom et av våre kontorer, sier Kjerpeseth, og legger til:

– I et slikt bilde er vi nødt til å gjøre noe og posisjonere oss for fremtiden.

Til sammen vil Sparebanken Vest med dette vedtaket ha lagt ned halvparten av kontorene sine siden 2011.

Sparebanken Vest hadde i 2015 netto driftsinntekter på 2,95 milliarder, mot 3,2 milliarder i 2014. Resultat før skatt falt med 100 millioner til 1,39 milliarder kroner.

2014-resultatet fikk seg et løft av at de fikk 143 millioner i gevinst på salget av det gamle hovedkontoret, og 166 millioner som man bokførte i gevinst for salg av aksjer i Nets.

– Den underliggende utviklingen har vært positiv, sier Kjerpeseth.

Bankdriften, justert for engangsposter og finansielle instrumenter, hadde nemlig et resultat på 1,4 milliarder i fjor, mot 1,1 milliarder i 2014.

Les også: Snorre Storset ny sjef i Nordea i Norge

Vil ha flere IT-folk

Samtidig som banken nedbemanner, skal det også satses på ny teknologi som aldri før. Nedbemanningen vil ifølge Kjerpeseth spare banken for 75 millioner kroner årlig i kostnader.

– Samtidig ser vi for oss å øke investeringene i ny teknologi med 20 til 30 millioner årlig, forteller Sparebanken Vest-sjefen.

– Vi har allerede 100 årsverk med innleide ansatte i IT-avdelingen og den vil øke, sier Kjerpeseth og sender en liten kommentar DNBs vei, når han peker på at de ikke har noen IT-virksomhet outsourcet til India:

– Vi er vel omtrent de eneste som har alt «in house».

I 2016 er planen å øke IT-investeringene med 34 prosent fra 108 til 145 millioner. Samtidig som man altså skal nedbemanne i organisasjonen, mener Kjerpeseth de vil ha behov for å rekruttere inn ny IT-kompetanse i banken.

Banken har et mål om å gi en egenkapitalavkastning på 11 prosent. Dette innfridde man i 2015, selv om den lå marginalt lavere (10,7 prosent) i fjerde kvartal.

– Vi ser for oss en flat kostnadsutvikling fremover, sier han og viser til at nedbemanningen vil spare banken for penger i den ene enden, mens man altså skal investere mer i IT på den andre.

Likevel kommer nedbemanningen etter planen til å spare drøye 40 millioner mer per år enn det man planlegger å øke IT-investeringene med.

I 2015 lanserte Sparebanken Vest vennebetaling i mobilbanken, og ga dermed DNB og Danske Bank konkurranse på det feltet.

– Vi ble i 2015 kåret til å ha én av Norges to beste mobilbanker. Vi var blant de første ute med e-signering i bedriftsmarkedet og vi var først med chattefunksjonalitet for kundene i mobilbanken, sier Kjerpeseth.

– Hva slags nylanseringer vil vi se i 2016?

– I år skal vi jobbe kontinuerlig med å forbedre de digitale flatene våre, slik at stadig mer skal kunne signeres elektronisk.

Les også: Meglertopp til unge boligjaktere i Oslo: – Flytt til Drammen!

Frykter større lånetap

I 2015 skrev Sparebanken Vest ned verdier for 185 millioner kroner for tap på lån og garantier, mot 410 millioner året før. 97 av de 185 millionene var såkalte gruppenedskrivninger, som er nedskrivninger som ikke er knyttet til spesifikke lån, men som gjøres i påvente av kommende tap.

I fjerde kvartal ble det skrevet ned verdier for 81 millioner i tap, mot 25 millioner i samme periode året før.

– Vi har fortsatt lave konstaterte tap, men vi ruster oss for at tapene kan øke, sier Kjerpeseth.

Han mener Sparebanken Vest likevel er ganske moderat eksponert mot nedturen i oljenæringen.

– Det skyldes at vi har hatt moderate utlån mot offshorenæringen og at vi har en høy andel av virksomheten mot privatmarkedet.

– Hva ser dere for dere at tapene vil komme på i år?

– Vi ser for oss 15 til 20 basispunkter av utlånene, altså rundt 250 millioner. Det er opp fra 2015, og det er fordi vi ser at det blir tøffere, sier Kjerpeseth.

– Vi ser at de fleste bankene er veldig forsiktige nå, og derfor ser vi muligheter til å vokse noe med en moderat risikoprofil, sier Kjerpeseth.

Han viser til at veksten i privatmarkedet har vært 8,1 prosent de siste tre årene, og at veksten i bedriftsmarkedet har vært på 3,8 prosent i samme periode.

– Vi har vokst betraktelig mer i privatmarkedet enn i bedrift, og vi har vært forsiktige med å vokse for mye på toppen av syklusen, sier han om oppgangstidene vi så før oljeprisen begynte å falle fra sommeren 2014.

Les også

Fest setebeltet og gjør deg klar for tallbonanza

Les også

DNB-topp tror på lav rente i ti år

Les også

Norges Bank kan ha «avslørt» gigantsvikt i statens oljeinntekter

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Sparebanken Vest

Flere artikler

 1. – Vesentlig bedre på Vestlandet nå

 2. Sparebanken Vest-sjefen rustet for offshoretap: – Ingen tvil om at det er krevende

 3. Betalt innhold

  Ellevill lønnsomhet i sparebankene

 4. Betalt innhold

  Så mye taper storbankene på Vestlandet på korona og oljeprisfall

 5. Betalt innhold

  Høyere tap for Sparebanken Vest: – Det vil bli krevende fremover