Salgsnekt-stopp kan ha gitt børsras i Kina

Kinesiske myndigheter så seg nødt til å pause handelen på Shanghai-børsen etter et panikksalg og fall på syv prosent mandag. Svingningene kan skyldes en omstridt regel fra i fjor sommer.

NEDTUR: De asiatiske børsene falt til dels betydelig mandag.

China Daily Reuters
Publisert:,

– Vi vet ikke med sikkerhet hvorfor det selges så mye, men det er sannsynlig at det er knyttet opp mot regelen om at store aksjonærer og investorer ikke fikk lov til å selge ned sine posisjoner, sier økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til E24. Han regnes blant landets fremste Kina-eksperter.

Børsen i Shanghai ble mandag pauset etter å ha falt snaut syv prosent i inngangen til det vestlige kalenderåret.

Ifølge Bloomberg har den viktige SSE Composite-indeksen aldri falt mer på årets første handledag.

EKSPERT: Ole André Kjennerud, makroøkonom hos DNB.

DNB

Dagens betydelige nedtur kan skyldes posisjonering i forkant av at en rekke større aksjonærer og innsidere som i sommer fikk sine posisjoner «låst», nå er på vei tilbake i markedet, tror Kjennerud

– Frosset inne

Den 8. juli varslet kinesiske myndigheter at storinvestorer med eierskap på over fem prosent, personer i selskapenes ledelse og personer med ledende styreverv ikke fikk selge sine eierposter på seks måneder.

Markedet svarte da med oppgang på nesten fem prosent.

Regelen ble innført i kjølvannet av begrensninger på nye noteringer og shortsalg, med mål om å stabilisere markedene i en periode med mye uro.

Kjennerud forteller at det er mange som er «frosset inne», og at det er naturlig at en del av disse ønsker å selge når forbudet oppheves. Dette er igjen noe andre investorer må posisjonere seg for.

– Bevegelsen blir veldig stor når alle ligger samme vei. Da baller det på seg og blir en selvforsterkende effekt, og myndighetene har dermed sett seg nødt til å innføre en pause, sier Kjennerud.

Saken fortsetter under grafen ...

NEDTUR: Børsen i Shanghai falt betydelig den første handelsdagen etter vestlig nyttår.

Infront

– Ikke veldig imponerende

Det har de siste dagene kommet flere nøkkeltall fra Kina.

Den private innkjøpssjefsindeksen (PMI) fra Caixin for desember kom mandag inn på 48,2, mot 48,6 måneden før. Det var ventet 49,0.

Dette etterfølger data fra de kinesiske myndighetene sluppet før helgen, som viste moderat vekst til 49,7. Dette var omtrent som ventet, men er den femte strake målingen under 50.

EKSPERT: Leif Rune Rein, sjefstrateg i Nordea.

Nordea

Ekspertene mener imidlertid at makrotallene isolert sett ikke kan forklare dagens betydelige nedtur i markedet.

– Det er ikke veldig imponerende tall. De viser jevnt over at økonomien vokser svakere enn trend, men noen særlig ny informasjon er det ikke, sier Kjennerud.

Les også

Dette ser økonomene i 2016-spåkulen

Venter mer vekstfrykt

Han får støtte fra sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea.

– Dataene som kommer fra Kina viser totalt sett ikke noe fritt fall i kinesisk økonomi, snarere stabilisering. Så jeg tror at vi kommer til å se mer av det samme, der myndighetene stimulerer pengepolitikken og finanspolitikken, og at veksten holder seg rimelig bra, sier Rein.

De to er også samstemte om at Kina kan komme til å prege nyhetsbildet i året vi akkurat har påbegynt. Kjennerud mener liberaliseringsarbeidet vil fortsette, og at dette potensielt kan gi høy volatilitet.

Rein tror også at man vil kunne se svingninger fremover.

– Jeg blir veldig overrasket om ikke vi opplever Kina-relatert vekstfrykt i løpet av året, tilsvarende det vi hadde i fjor, sier han.

Les også

Stenger Shanghai-børsen grunnet sjokkstart på året

Les også

– Det er en vill drage ingen kan temme

Les også

Verden tilbakelegger et turbulent børsår

Her kan du lese mer om