Analytikere: SAS blir ikke kjøpt opp

Lufthansa kommer ikke til å kjøpe SAS, mener analytiker Lars Heindorff i ABG Sundal Collier. Han gir imidlertid SAS kun to-fire år på å bli lønnsomt. Ellers vil det være over og ut.

DÅRLIG: SAS har kuttet kostnadene betraktelig, men inntektene faller som følge av et knalltøft flymarkedet.
Publisert: Publisert:

SAS må gjøre alt som står i selskapets makt for å kutte kostnadene. Men selskapet kommer aldri til å klare å kutte seg til lønnsomhet i et marked som er preget av altfor høy kapasitet, mener analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities. SAS kan ikke gjøre stort annet enn å håpe på at flymarkedet i Europa blir beder konsolidert gjennom sammenslåinger og konkurser, mener han.

Utspillet kommer dagen etter at flyselskapet varsler nye storkutt etter å ha levert et blodrødt kvartalsresultat.

Fire år

Heindorff mener på sin side at det eneste SAS kan gjøre, er å fortsette å kutte, og endre den foreldede selskapsstrukturen.

– Problemet er at ryggraden i selskapet er kortdistanseflygninger på én til to timer. På slike reiser er prisen helt avgjørende for kunden. Dermed er det i skarp konkurranse med lavprisselskaper som Norwegian, sier Heindorff til Dagens Næringsliv.

Han mener alt handler om hvor raskt SAS kan klare å kutte utgiftene. Alternativet ser mørkt ut.

– Hvis det ikke blir mer lønnsomt, må det søke alternativer innen to-fire år, sier Heindorff, som får støtte av Sivertsen.

Salg

Onsdag uttalte næringsminister Monica Mæland (H) at hun er bekymret over situasjonen og at hun ønsker å selge SAS. Men et salg vil ikke skje ennå, ifølge Mæland.

– Situasjonen er krevende og det er selskapets styre som selv må iverksette de nødvendige tiltak. Regjeringen fikk i 2011 fullmakt av Stortinget om å selge SAS. Den fullmakten har vi fremdeles, sa Mæland onsdag til Bergens Tidende.

Les også

Bakgrunn: Dette er SAS-krisen

Et eventuelt salg må gis grønt lys også fra myndighetene i Danmark og Sverige. Men verken Heindorff eller flyanalytiker Hans-Erik Jacobsen i Swedbank First Securities har tro på at SAS blir kjøpt opp.

– Det er ikke mer eller mindre aktuelt nå enn det har vært de siste 15 årene. Det er veldig vanskelig å få solgt SAS fordi det er lite lønnsomhet på kortbanenettet i Europa, sier Jacobsen.

Lufthansa

Lufthansa har flere ganger blitt trukket fram som en mulig kjøper. Heindorff har liten tro på at dette er et realistisk scenario.

– Lufthansa har allerede et tett samarbeid med SAS der det høster store gevinster. Hvorfor skal da Lufthansa bruke 5-6 milliarder svenske kroner på å kjøpe SAS og få noe det allerede har gratis, sier Heindorff.

Heller ikke professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole mener det finnes kjøpere.

– For alle potensielle kjøpere vet at det med på lasset følger en stor ekstraregning i form av høye pensjonsforpliktelser. Kostnadsnivået med å drive SAS er også høyere enn hos konkurrenter som KLM og Lufthansa. SAS har eldre fly, høyere drivstoffutgifter og høyere kostnader til vedlikehold. I tillegg er lønnskostnadene høye og organisasjonen ganske tung, sa Steen til BT onsdag.

LES OGSÅ:

Publisert: