SAS lover tre nye langdistansefly neste år: – Vi vet hvor vi skal fly til, men ikke hvor vi skal fly fra

SAS sier at det kommer tre nye fly i langdistanseflåten neste år. Selskapet har ståltro på fortsatt vekst på langdistanse, men vil ikke avsløre hvor og hvordan satsingen skal realiseres.

MER PLUS: Konserndirektør EIvind Roald i SAS mener satsingen på de som reiser mye, nå virkelig begynner å bære frukter. Roald og SAS fikk 15 prosent flere Eurobonus-medlemmer i andre kvartal og billettsalget på plus-avdelingen økte med samme takt.
Publisert:

OSLO LUFTHAVN (E24): SAS offentliggjorde torsdag morgen resultatene sine for sitt andre regnskapskvartal (februar til april). Det viste en vekst i omsetningen til 9,4 milliarder og et resultat før skatt på 335 millioner svenske kroner. Det er en kraftig forbedring fra underskuddet på 1,1 milliard på samme tid i fjor.

Selskapet tjente i perioden rundt 660 millioner på salg av to par med slot-er (avgangs- og landingstillatelser) på Heathrow i London, og dette løfter resultatene deretter.

SAS-aksjen har steget kraftig etter at tallene ble offentliggjort torsdag morgen.

Røper bare litt om de nye flyene

I brevet til sine aksjonærer avslører SAS at de nå skal øke langdistanseflåten med tre nye fly i løpet av neste år. Dette kommer ifølge SAS i tillegg til de ordrene de allerede har hos Airbus. I juni 2013 annonserte SAS at de bestilte fire A330-300 Enhanced og åtte A350 XWB, pluss at man sikret seg opsjoner på seks A350 til. Sistnevnte flytype leveres fra 2018, mens det første A330-flyet kommer nå i september.

– Er det snakk om nye ordre?

– Vi kommenterer ikke på hva vi gjør der, annet enn at styret gjorde en beslutning for 48 timer siden om at kapasiteten skal økes med tre fly neste år, sier Roald og legger til at dette kommer i tillegg til det nye A330-300 Enhanced-flyet som leveres i september av Airbus.

Dette flyet er det første som leveres av flyene i langdistanseordren SAS annonserte i 2013, og flyet skal etter en testperiode med flyginger i Skandinavia fly på den nye ruten til Hongkong fra Stockholm.

Roald vil ikke si noe om det er snakk om lease eksisterende fly eller kjøpe tre nye. Han forteller at selskapet har bestemt seg for hvor disse tre nye flyene skal fly til, men ikke hvor de skal fly fra.

– Er det litt intern krangel om rutene skal gå fra København, Oslo eller Stockholm?

– Nei. Vi har bare en diskusjon med flyplassene om betingelser, priser og slot-er. Internt er vi enige, sier Roald.

– Men markedet tåler at dere kjører inn så mye kapasitet?

– Ja. På langdistanse er det vekst. Derfor har det også vært et ønske om dette fra ledelsen lenge, og det er hyggelig at styret nå støtter oss, sier Roald.

Analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank tror det er nok etterspørsel til å sluke unna kapasiteten som SAS nå planlegger å sette inn:

– SAS får inn to nye langdistansefly i 2015, begge er nye og begge er leaset. Det er god vekst i dette markedet, og SAS burde ikke ha noe problem med å fylle den kapasiteten, blant annet ved å opprette nye ruter, sier Jacobsen til E24.

– Tøv at folk bare er opptatt av pris

SAS-ledelsen er faktisk så optimistiske at de nå oppjusterer prognosen sin for året. Tidligere har SAS sagt at et overskudd «er mulig», men nå sier man at resultatet vil «være klart positivt», gitt at det ikke skjer noe stort og uforutsett i markedet.

– Vi er styrket i troen på at vi skal greie et overskudd i år, sier konserndirektør Roald til E24, og smiler bredt.

Swedbank-analytiker Hans Erik Jacobsen har også troen på at selskapet vil levere på løftene sine for inneværende år:

– SAS vil gå med overskudd før skatt i år. Vi forventer ett overskudd på opp mot én milliard svenske kroner uten engangsposter, sier han til E24.

– Responsen på produktet har vært kjempebra. Det er egentlig det samme som i enhver bedrift, nemlig at man tilbyr noe markedet etterspør. Det som kanskje er det viktigste signalet er at det ikke stemmer at folk bare er opptatt av pris. Det er tøv, og det har vi ment lenge, sier Roald videre og legger til:

– Poenget er at man må ha priser som står i forhold til det man faktisk får.

Økt margin uten høyere priser

SAS opplevde i andre kvartal en solid vekst på hele 15 prosent i antallet solgte plus-billetter. Selv om selskapets fly ikke var like fulle som på samme tid i fjor, var enhetsinntektene, marginene og resultatene markant bedre.

SAS var åpne på at de økte prisene i fjor høst, men oppgangen i marginer og resultater handler om at flere velger SAS’ plus-billetter, fremfor de vanlige go-billettene. Roald forteller at det på noen flyginger kan være så mye som 25 av drøye 30 rader som er plus-passasjerer.

– Vi har ikke gjort noen prisjusteringer i dette kvartalet i det hele tatt, sier Roald om prisnivået.

– Det som har skjedd nå er at vi har fått en forflytning i kabinen, legger han til.

– Hva er det folk responderer på når de velger plus. Hos Norwegian selger de jo tilgang til fast track i sikkerhetskontrollen for en billig penge?

– De responderer på noe som er vanskelig å konkretisere, men det har med merkevaren SAS å gjøre. Vi har satset på å skape et fellesskap, og det skal vi videreutvikle. Eurobonus-programmet er en plattform for kommunikasjon og en annen opplevelse, sier Roald.

Fortsetter å kutte kostnader

SAS er midt inne i et omfattende program for å spare penger. Mye er gjort de siste årene, men mye gjenstår. I andre kvartal kuttet selskapet 230 millioner til i kostnader. Den totale rammen for programmet er på totalt 2,1 milliarder.

– Det vi nå skal fokusere på, er å gjøre ytterligere forbedringer i produktet, sier Eivind Roald og lister opp tiltakene som nå skal gjennomføres:

  • Matkonseptet i Skandinavia får en mindre oppgradering
  • Plus-produktet i Europa skal forbedres betydelig gjennom servicen om bord
  • I løpet av høsten skal den nye digitale plattformen innføres for å bli kvitt ustabiliteten i dagens system
  • Over de neste ukene skal SAS bestemme seg for å om de skal investere i en helt ny teknisk plattform for Eurobonus

– Det skal gi deg som Eurobonus-bruker en helt ny og mye enklere hverdag. Du skal slippe å gå inn to steder for booking eller bonussider, nå skal alt samles på en enkelt side, sier Roald.

Publisert:

Her kan du lese mer om