Jørgen Ole Haslestad til E24: - Jeg er på ingen måte en slagen mann

Mandag kveld fikk Jørgen Ole Haslestad beskjed om å gå av som toppsjef i selskapet han kaller sitt hjem. Nøkkelkortet beholder han derimot inntil videre.

- TORGEIR KVIDAL ER EN FIN FYR: Tidligere konsernsjef Jørgen Ole Haslestadi Yara tror konstituert konsernsjef Kvidal vil gjøre en god jobb i fusjonsforhandlingene med CF Industries. Her er han fotografert på gården sin i Hof i Vestfold ved en annen anledning.

Roger Neumann
  • Maren Løhre
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Tirsdag morgen kom børsmeldingen om styret ikke lenger mener Jørgen Ole Haslestad er rett mann til å lede Yara. Selv fikk han beskjeden kvelden i forkant.

- Det kom litt brått på, men samtidig er jeg ikke overrasket, sier Haslestad til E24.

Han svarer telefonen mens han står med middagen på gården hjemme på Hof i Vestfold.

- Jeg er realistisk på situasjonen, og som leder er man avhengig av tillit fra styret. Når jeg nå ikke har det, er jeg fullt rede på å ta konsekvensene. Jeg har vært i «gamet» i så mange år, så jeg tar avgjørelsene med fatning, sier han.

Fusjonsplaner

Yara har vært mye i fokus den siste tiden, i september ble det klart at selskapet var i fusjonssamtaler med amerikanske CF Industries. Konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg skulle opprinnelig overta sjefsstolen i Yara etter Haslestad senest 1. februar neste år, men han trakk seg overraskende fra jobben i september etter at fusjonsforhandlingene ble kjent.

- Jeg synes Brandtzæg var en god løsning. Han hadde vært en fin kandidat til å lede Yara videre, sier Haslestad.

De siste ukene har dermed vært kaotiske. Haslestad var innstilt på at han var ferdig som Yara-sjef på nyåret, før Brandtzægs beslutning skapte usikkerhet og åpnet opp muligheten for at Haslestad kunne fortsette i stillingen litt til.

- Nå er det din tidligere finansdirektør Torgeir Kvidal som overtar sjefsstolen. Er Kvidal rett mann til å lede Yara videre?

- Det er det styret som må bestemme. Han var en kjempeflink finansdirektør, og jeg har stor respekt for Torgeir, sier Haslestad.

Les også

Tjener ni millioner på Yara-farvel

- Riktig at Yara fusjonerer

Haslestad har ledet de pågående fusjonssamtalene med CF, en rolle Kvidal nå vil overta.

- Jeg mener det er absolutt riktig av Yara å fusjonere med CF. Jeg har sett det stå mye i avisene om hvor et eventuelt hovedkontor skal ligge og hvem som skal lede selskapet, men det er mye som skrives som ikke stemmer.

Les også

Han erstatter Haslestad

Det var Haslestad selv som ansatte Torgeir Kvidal, da sistnevnte ble utnevnt til Yaras finansdirektør i 2012.

- Han er trent av meg, og er en veldig fin fyr som kan gjøre en god jobb i forhandlingene med CF Industries i en overgangsperiode.

Beholder nøkkelkortet

Haslestad fyller år 65 13. mars 2016 og kunne i prinsippet hatt konsernsjefstillingen til 31. mars det året før han går av med pensjon. Selv om han nå går tidligere, vil han få lønn ut mars 2016.

- Jeg kunne ha fortsatt litt til også, men jeg innordnet meg til den løsningen, sier han.

Les også

Yara-styreleder: - Han tok det profesjonelt

Han sier han har hatt mange gode stunder siden han «kom hjem til Yara for seks år siden». Nå skal han bruke tiden på sitt eget gårdsbruk og snekre på et anneks. Han mener han har nok å drive med.

- Stolt

Ennå har han ikke langt noen planer om hvorvidt han skal skaffe seg en ny jobb.

- Vi får se om det blir en ny jobb, men jeg beholder adgangskortet til Yara. Jeg er jo fortsatt Yara-ansatt frem til 2016, sier han.

Tror du du kommer til å bruke nøkkelkortet mye?

- Nei, det tror jeg vel ikke, men jeg kommer hvis styret kaller meg inn, sier han.

Haslestad sier han fortsatt har et godt forhold til styreleder Leif Teksum. Teksum sa tidligere tirsdag til E24 at Haslestad tok styrets beskjed om at han var uønsket i rollen, profesjonelt.

- Dette er en del av utviklingen, og jeg er på ingen måte en slagen mann. Jeg er stolt av det jeg har utrettet. Allting må ha sin slutt, sier han om styrets avgjørelse, sier Haslestad til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Yara-sjefen må gå på dagen

  2. Yara-styreleder: - Han tok det profesjonelt

  3. - Mitt inntrykk var at Haslestad hadde en agenda

  4. Annonsørinnhold

  5. Han erstatter Haslestad

  6. Holsether får Sapa-bonus fra Yara