Har solgt Apple og Facebook - satser på Kina

Russlands rikeste skifter fokus.

VELSTÅENDE: Alisher Usmanov er ifølge flere beregninger Russlands rikeste mann. Her er han på besøk hos en annen riking, Chelsea-eier Roman Abramovich.

Eddie Keogh
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Alisher Usmanov er kanskje ikke den - for nordmenn flest - mest kjente russiske oligarken. Men ifølge flere kilder er han den rikeste.

Usmanov, som opprinnelig skapte seg en formue i metallindustrien, har tidligere vært aksjonær i større amerikanske selskaper som Apple og Facebook.

Men nå vender han blikket sør-østover, ifølge Bloomberg.

- Kinesiske selskaper utgjør mellom 70 og 80 prosent av vår utenlandske teknologiportefølje, sier Ivan Streshinski, sjefen for Usmanovs forvaltningsselskap USM Advisors.

Usmanov kjøpte Apple-aksjer for rundt 100 millioner dollar i fjor, og kvittet seg med disse tidligere i år. Dette fulgte et gradvis nedsalg i Facebook, ifølge Streshinski.

Han skal ha gjort svært gode penger på begge investeringene:

Kursen i Apple har steget rundt 23 prosent siden Usmanov gikk inn i mars 2013.

Han kjøpte sin eierandel på rundt 10 prosent i Facebook allerede i 2009, og solgte ved børsnoteringen i 2012. Da hadde selskapsverdien økt fra under 10 milliarder dollar til 104 milliarder dollar.

Satser på Alibaba

USMs største utenlandske it-investeringer er nå Alibaba og JD.com.

MOT NOTERING: Alibaba-gründer Jack Ma vil ta selskapet på børs.

BOBBY YIP

Slik E24 skrev i helgen, sikter Kinas største e-handelssted Alibaba mot børsnotering i USA.

Ifølge Financial Times vil noteringen finne sted i andre halvår, og det spekuleres i en markedsverdi på hele 153 milliarder dollar.

JD.com, som også driver med netthandel, er også ventet å søke seg til børs i løpet av året. Verdien på dette selskapet skal være mer enn 20 milliarder dollar.

- Krisen kan gi kjøpsmuligheter

I kjølvannet av uroen på i Ukraina har de russiske aksjemarkedene falt betydelig.

Hovedindeksen Micex er ned rundt 15 prosent siden 17. februar, dagen før protestene i Kiev boblet over, mens RTS-indeksen er ned rundt 17 prosent.

Usmanovs forvaltere mener at dette kan åpne for spennende kjøpsmuligheter i hjemlandet. De trekker frem teleselskapet OAO Megafon og nettselskapet Mail.ru som interessante.

- Omsetningen til Mail.ru og Megafon stammer fra Russland, og folk kommer ikke til å slutte å ringe eller bruke internett. Dersom uroen eskalerer ytterligere, vil vi kjøpe. Krise er alltid en god mulighet ettersom verdsettelsen faller, sier Streshinski.

Søndag sa innbyggerne på Krim «ja» til tilslutning til Russland, og mandag svarte EU med sanksjoner.

21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina blir ilagt innreiseforbud og får kontoer sperret i Europa.

Ifølge Streshinski vurderer Usmanovs stålkjempe Metalloinvest å flytte eksportfokuset østover dersom sanksjonene utvides. Foreløpig er det ingen krisestemning å spore.

- Vi er bekymret for de mulige sanksjonene mot Russland, men vi ser ingen dramatiske følger for vår virksomhet. Det er usannsynlig at Kina innfører sanksjoner, så vi vil handle i rubler, yuan eller dollar fra Hong Kong og Singapore.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljeprisfallet har truffet russiske milliardærer hardt

  2. Russisk opposisjonsleder:
    – Svartelist Roman Abramovitsj

  3. Så mye økte formuen til verdens rikeste i år

  4. Annonsørinnhold

  5. Rubelfall kritisk for russere med dollarlån

  6. De rikeste blir rikere i Storbritannia