Tesla bidro i tek-fall på Wall Street
Tesla-aksjen falt tungt etter elbilrabatt. For de amerikanske aksjemarkedene ble det også en ny tung dag.
Alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street holdt seg godt over på minussiden gjennom handelsdagen.
Selv om markedet hentet seg noe inn igjen mot slutten, var den negative stemningen definitivt tilbake torsdag. Teknologiindeksen Nasdaq falt tyngst.
Slik ser det ut ved stengetid:
- Dow Jones falt 1,05 prosent
- Nasdaq falt 2,18 prosent
- S&P 500 falt 1,45 prosent
– Jeg heller mot å være shortshortha et negativt syn på utviklingen i markedet i aksjemarkedet. Oppsiden/nedsiden gir bare ikke mening for meg når jeg har så mange sentralbanker som forteller meg hva de skal gjøre, sier David Tepper, grunnleggeren av Appaloosa Management, til CNBC.
Ekspertenes beste tips: 15 vinneraksjer i 2023
De amerikanske aksjemarkedene har overordnet vært preget av negativ stemning de siste ukene.
Den negative trenden på Wall Street ble avbrutt av oppgang onsdag, der Nike og Fedex var blant aksjene som klatret etter å ha lagt frem resultater. Før gårsdagen hadde det vært fire dager på rad med fall.
– Vi venter at de viktige indeksene holder seg stabile neste uke, hjulpet av oversolgte forhold, men vært forberedt for mer nedside i januar gitt den nylige nedturen, sier Katie Stockton, teknisk strateg hos Fairlead Strategies, til Marketwatch.
Begrepet oversolgt brukes innen teknisk analyse, og handler om at noe har falt mye på kort tid og det kan komme en motreaksjon.
Tesla falt tungt
Tesla-aksjen var blant aksjene som trakk nedover torsdag, samtidig som de andre teknologi-gigantene også bidro i fallet.
Aksjen endte ned 8,88 prosent, til en kurs på 125,35 dollar per aksje.
Dette er den femte dagen på rad med fall. Tesla-aksjen har ikke vært så lavt ved stengetid på mer enn to år, siden midten av september 2020.
Elbilprodusenten tilbyr nå en rabatt på 7.500 dollar på biltypene Model Y og Model 3, til kunder som får levert bilen før nyttår. Rabatten tilsvarer rett under 75.000 kroner med dagens kurs.
Rabatten er ment til å matche det ventede skattefradrag amerikanere vil få ved kjøp av elbilen fra januar av, når det kommer endringer i elbil-insentivene, skriver Bloomberg. Grepet fra Tesla skal dermed gjøre det like attraktiv å få bilen allerede i år.
Elon Musk går av som Twitter-sjef
Tesla-aksjen har hatt et brutalt år, og falt mer enn 64 prosent siden nyttår. Det har vært med på å redusere formuen til toppsjef og storeier Elon Musk kraftig, og vippe han ned fra tronen som verdens rikeste.
Høsten har også vært tung for aksjen, samtidig som Musk har tatt over Twitter. Markedsverdien til Tesla er mer enn halvert siden slutten av september, og ned rundt 39 prosent siden overtakelsen av Twitter.
Ti analytikere har kuttet sitt kursmål for Tesla siden forrige uke, ifølge Bloomberg.
Meme-aksje ned
Kinoselskapet AMC Entertainment, en av de såkalte “meme-aksjene”, falt markant torsdag.
Utviklingen kom etter at selskapet meldte om en kapitalinnhenting på 110 millioner dollar og foreslår en aksjespleisaksjespleisEn aksjespleis gjennomføres som oftest for å øke aksjekursen på en aksje, samtidig som aksjeantallet i selskapet reduseres. Motstykket til dette er en aksjesplitt som ofte gjøres for å øke likviditeten i aksjen ved å tilby flere og «billigere» aksjer., altså sammenslåing av aksjer.
AMC-aksjen hentet seg noe inn mot slutten, men endte likevel dagen ned 7,36 prosent til en kurs på 4,91 dollar per aksje.
AMC ble sammen med spillbutikken Gamestop noen av de mest omtalte aksjene på Wall Street tidlig i 2022. En heftig kamp mellom småinvestorer og hedgefond som veddet på kursfall til å sende de såkalte «meme-aksjene» til himmels.
Høyere rentetopp
USAs sentralbank hevet forrige uke renten på nytt, denne gangen med 0,5 prosentpoeng. Det tok renteintervallet i USA til 4,25–4,50 prosent.
Rentetoppen sentralbanken ser for seg ble samtidig oppjustert til 5,1 prosent. Sentralbanksjef Powell uttalte blant annet at de har mer jobb å gjøre, og var klar på at det ikke ligger an til rentekutt i 2023.
Pilene har stort sett pekt nedover på Wall Street etter rentebeslutningen, med unntak av gårsdagen.
– Vi vil ikke vurdere rentekutt før vi er sikre på at inflasjonen er på vei ned mot 2 prosent, sa Powell forrige uke.
Kampen mot skyhøy prisvekst har fått sentralbanker mange steder i verden til å sette renten kraftig opp det siste året. Inflasjonen i USA har dempet seg i det siste, men ligger fortsatt langt over målet.
Forrige uke hevet i tillegg til USA både den europeiske sentralbanken, Storbritannias sentralbank og Norges Bank her hjemme renten.
Jobbtall og BNP
Det har blitt sluppet flere nøkkeltall for amerikansk økonomi torsdag.
Antallet nye som søkte om arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var 216.00 personer i forrige. Det er en økning på 2.000 søkere fra uken før, men samtidig lavere enn de 222.000 søkerne analytikerne hadde ventet, ifølge konsensusprognosen fra Trading Economics.
Arbeidsmarkedstallene følges blant annet fordi det sterke arbeidsmarkedet, med lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst, er en av faktorene som sammen med prisveksten ligger bak rentehevingene.
Det har også kommet endelig tall om hvordan det gikk med USAs økonomi i juli, august, september. Den økonomiske veksten var sterkere enn ventet.
Bruttonasjonalproduktet (BNP) i USA steg 3,2 prosent i tredje kvartal 2022, målt i årlig takt. På forhånd var det ventet en oppgang på 2,9 prosent, ifølge Trading Economics.