Gigantgjeld truet kryptoselskap: – Det har vært et grusomt år

Alle piler har pekt feil vei for Kryptovault i år. Datasenterselskapet ble nylig nødt til å restrukturere en halv milliard i gjeld.

FLYTTER NORDOVER: Kryptovault-sjef Kjetil Hove Pettersen har besluttet å flytte datasentervirksomheten dit strømmen er billigst.
Publisert: Publisert:

Etter flere gode år for Kryptovault, har lykken snudd i 2022.

– Det har vært et grusomt år, sier daglig leder Kjetil Hove Pettersen.

Selskapet drifter datasentre som utvinner bitcoin. Lønnsomheten avhenger av tre ting: Strømprisen, prisen på bitcoin og hvor stor konkurranse det er fra andre aktører.

I år har strømprisen galoppert, bitcoin-prisen har falt og konkurransen på blokkjedenblokkjedenEn desentralisert «regnskapsbok» for digitale transaksjoner. Den mest kjente bruken er kryptovalutaen bitcoin. har økt.

Les på E24+

Tapte nesten 30 millioner på «kryptovinteren»

Markedsforholdene har fjernet all lønnsomhet fra bitcoin-utvinning sør i Norge. Datasentrene på Hønefoss og Dale har ikke vært i drift siden før sommeren. Samtidig har kostnadene løpt.

I det nylig publiserte årsregnskapet til Kryptovault går det frem at to av de andre selskapene i konsernet mistet evnen til å betale for seg tidligere i år.

Det til tross for flere gode år med oppbygning av egenkapital.

– Det har ikke vært tilstrekkelig, sier Pettersen.

Konkursfare

Han forteller at selskapet har vært tynget av en halv milliard kroner i gjeld til utenlandske kreditorer.

Det dreier seg om innkjøp av maskiner og servere til bitcoin-utvinningen.

Disse er priset etter markedsforhold, forklarer Pettersen. Det vil si etter prisen på bitcoin og konkurransen på blokkjeden.

Kryptovault, som står i en prosess med å flytte kapasitet til Nord-Norge, kjøpte store mengder driftsmateriell rundt sommeren i fjor.

Kryptovault driver med utvinning av bitcoin gjennom maskiner som dette.

Etter det har lønnsomheten for bitcoin-utvinning falt til historisk lave nivåer, forteller Pettersen. Dermed har også gjensalgsverdien for maskinene falt.

Konsekvensen av det var at gjelden oversteg sikkerheten Kryptovault kunne stille for lånet.

– Og ettersom vi ikke kunne operere som normalt, så ble det en utfordring å betjene gjelden, sier Pettersen.

– Har du vært bekymret for konkurs?

– Det er klart at jeg har vært bekymret, når det stormer som verst kan man ikke annet. Men vi er et robust selskap, vi har tillit fra våre investorer og ansatte, og nå må vi vise oss den tilliten verdig.

Forhandlet bort utenlandsk gjeld

For å løse gjeldssituasjonen, gikk Kryptovault i forhandlinger med eksterne kreditorer.

Resultatet kom i juli i form av restrukturering og ny eierkonstellasjon som gikk inn med 12 millioner dollar, omtrent 130 millioner kroner, for å sikre fortsatt drift.

En stor del av denne summen står selskapet Valinor for, som eies av vindkraftmilliardær Lars Helge Helvig. Han satt fra før på en eierpost på 21 prosent av Kryptovault-gruppen.

Valinor-eier Lars Helge Helvig gikk tidlig inn i Kryptovault. Han har nå økt eierposisjonen.

Den utenlandske eksterne gjelden som følge av maskininnkjøpene er samtidig forhandlet bort, forteller Pettersen.

Tilbake står kun gjeld tilknyttet innskuddet av friske midler. Det vil være håndterlig å betjene, fremholder Kryptovault-sjefen.

– Kall meg en forsiktig optimist. Det er fremdeles skyer på himmelen, men vi har passert de største hindrene i form av en halv milliard kroner i gjeld.

Les på E24+

Lønnsomhetskollaps for kryptovaluta: – Glad jeg solgte riggen

Resultathopp

E24 har fått tilsendt de ikke ennå publiserte regnskapstallene for Kryptovault-eier KV Group.

De viser et formidabelt 2021, med inntektsvekst fra 172 til 458 millioner kroner.

På bunnlinjen satt selskapet igjen med 86 millioner kroner, mer enn dobbelt så mye som resultatet i 2020.

Denne utviklingen kommer altså ikke til å fortsette inn i 2022-regnskapet. Pettersen venter høye strømpriser inn i 2024. Kryptovault har derfor besluttet å flytte nordover.

– Der er strømprisen innenfor det som må anses som normalt i Norge. På det nivået klarer vi oss helt fint. Men når man teller strømprisen i antall kroner per kilowattime, begynner det å bli slitsomt.

Publisert:
Gå til e24.no