Terminert kontrakt for Fredriksens ulykkesrigg: – Brutalt i dagens marked

John Fredriksen-satsingen Northern Ocean mister arbeidet for en av sine to rigger i et kriserammet marked. Riggaksjen stuper på Oslo Børs etter avgjørelsen.

Mangemilliardær John Fredriksen er dominerende aksjonær i flere riggselskaper, blant disse Northern Ocean.
Nytt fra børsselskapene
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Oljeselskapet Wintershall Dea har varslet Northern Ocean om at det terminerer kontrakten for boreriggen «West Mira».

Kontraktsvrakingen skjer etter flere alvorlige hendelser på «West Mira» – sist 19. mars da et «juletre», som er ventiler og rør som kobles til brønnhodet, falt til havbunnen fordi en vaier røk.

Den halvt nedsenkbare boreriggen har vært ute av drift etter hendelsen, og det er denne «utstrakte nedetiden» det vises til.

– Brutalt i dagens marked

Riggaksjen sendes ned rundt 40 prosent til en kurs på 6,7 kroner onsdag formiddag. Klokken 11.45 er det omsatt aksjer for over 20 millioner kroner.

– Northern Ocean har kun to rigger og med mindre de klarer å få ny kontrakt på «West Mira», så faller plutselig utnyttelsesgraden til 50 prosent. Det er brutalt i dagens marked, kommenterer rigganalytiker Vidar Lyngvær i Sparebank 1 Markets overfor E24.

Meglerhuset advarte mot dette utfallet i fjor.

– Bakgrunnen til vår bekymring den gang var flere nedetidshendelser på Mira etter levering, samt at Odfjell Drilling signerte en rammeavtale med Wintershall. Det kunne med andre ord tyde på at Wintershall sikret seg alternativer, eventuelt at de ønsket å øke riggkapasiteten. Til nå virker det som at det var førstnevnte som var motivasjonen, men det kan selvfølgelig hende at dette var tilfeldigheter, forklarer Lyngvær.

Han understreker at det ikke er umulig at Northern Ocean klarer å få «West Mira» på en ny kontrakt ettersom etterspørselen i Nordsjøen, der den type rigger gjerne jobber, har holdt seg noenlunde bra tross coronakrisen.

Siden starten av 2020 har fem andre hendelser blitt omtalt som alvorlige på «West Mira».

Les også

BAKGRUNN: Seadrill slapp dagbøter – så kom et nytt alvorlig regelbrudd

Seadrill står bak driften

Riggselskapet Northern Drilling skilte i 2019 ut sine to halvt nedsenkbare rigger for røffe farvann, «West Mira» og «West Bollsta», i et nytt selskap som fikk navnet Northern Ocean.

«West Mira» ble bygget i 2018, mens «West Bollsta» ble bygget i 2019.

Førstnevnte startet på en fast kontrakt verdt 106 millioner dollar med Wintershall Dea høsten 2019, med ulike opsjoner som kunne forlenge arbeidet til starten av 2023, ifølge en kontraktsoversikt på selskapets hjemmeside.

Det er Seadrill, et annet riggselskap i Fredriksen-sfæren, som har driftet «West Mira» under kontrakten med Wintershall Dea.

«Selskapet jobber konstruktivt med alle sine interessenter, og tar alle kommersielle og juridiske grep nødvendig for å begrense implikasjonene for interessentene», skriver Northern Ocean om avgjørelsen.

Informasjonssjef Kjetil Hjertvik i Wintershall Dea skriver i en e-post til E24 at termineringen ble gjort etter «undersøkelser og en samlet vurdering».

Han uttaler at en annen rigg vil bli hentet inn for å ferdigstille brønnene på Nova-feltet, der «West Mira» arbeidet, men kan ikke si fra hvilket selskap det blir. Forventet produksjonsstart på feltet er fremdeles andre halvår 2022.

Kepler Cheuvreux har tidligere fremhevet at Northern Ocean ved en nedetid på en måned for «West Mira», blir påført et tap på rundt ti prosent av det samlede estimerte driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) for 2021, tilsvarende rundt åtte millioner dollar.

Meglerhuset trakk da frem at en terminering var et «verste mulige scenario» for Northern Ocean.

«West Mira» ble bygget på verftet Hyundai Heavy Industries i Sør-Korea.

Kraftig aksjefall

Bermuda-baserte Northern Ocean ledes av tidligere Sevan Drilling-sjef Scott McReaken.

Riggselskapet hadde en markedsverdi på 730 millioner kroner før onsdagens stup, etter et kursfall på nær 70 prosent fra toppnivået ved noteringen. Onsdag formiddag er markedsverdien på 495 millioner kroner.

Kypriotiske John Fredriksens Hemen Holding eier 39,54 prosent av aksjene i Northern Ocean. Han er også storaksjonær i Northern Drilling og Seadrill.

Riggbransjen er inne i en ny tung periode i kjølvannet av coronakrisen.

Selskapene som borer etter olje offshore har sett mange kontrakter bli terminert eller forkortet betydelig det siste året. Mange av aktørene er enten ferdig eller i gang med større restruktureringer av massiv gjeld.

Les også

Investor ser forbi krisen: Tar stort jafs av John Fredriksens riggaksje

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Rigg
 3. Northern Ocean
 4. Seadrill
 5. Riggselskaper
 6. Oslo Børs
 7. John Fredriksen

Flere artikler

 1. Analytiker anbefaler å dumpe Northern Ocean etter riggvraking

 2. John Fredriksen-selskap kansellerer riggbestilling

 3. Fredriksens riggsatsinger: Nye tap i andre kvartal

 4. Investor ser forbi krisen: Tar stort jafs av John Fredriksens riggaksje

 5. Skadeskutt riggaksje rett opp etter kansellering: – Absolutt berettiget