Orkla kjøper 75 prosent av nederlandsk pizzakjede

New York Pizza verdsettes til 1,5 milliarder kroner i avtalen med Stein Erik Hagen-dominerte Orkla.

OPPKJØP: Stein Erik Hagen og Orkla.
Publisert:

Merkevaregiganten Orkla, der Stein Erik Hagens Canica er største aksjonær, har inngått en avtale om å kjøpe 75 prosent av aksjene i New York Pizza, som er en nederlandsk pizzakjede, ifølge en børsmelding.

Transaksjonen verdsetter New York Pizza til 145 millioner euro, som tilsvarer 1,5 milliarder kroner, på gjeldfri basis.

Orkla punger dermed ut drøye 1,1 milliarder kroner for andelen.

– Hvordan kom dere frem til prisen?

– Den er basert på vekstforventninger og dagens inntjening. Det er en bra ledelse, selskapet har en god digital modell med mye bestillinger på nett og en god franchisemodell, sier konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Orkla på telefon til E24.

Konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch (t.v.) og konserndirektør Kenneth Haavet som er leder av «Orkla Consumer & Financial Investments».

Solgte 11,5 millioner pizzaer

Oppkjøpet av New York Pizza er i tråd med Orklas strategiske ambisjon om å vokse i restaurantbransjen, som Orkla kaller «Out of home»-kanalen. Denne bransjen som har høyere vekst enn tradisjonell dagligvare, ifølge Semlitsch.

Semlitsch forteller at de har jobbet med med å sikre oppkjøpet gjennom helgen etter å fulgt selskapet lenge.

Den finske pizzakjeden Kotipizza, som er eid av Orkla, er den største eksterne kunden til New York Pizza.

– Ledelsen i Kotipizza og New York Pizza har hatt relasjoner i 10–15 år, og de siste par årene har de hatt veldig tett dialog, sier Semlitsch.

Nåværende eiere, som består av de to gründerne, vil eie de resterende aksjene.

– Vi er åpne for partnerskap, som i India der familien ble med videre, som gir mer lokalt eierskap. Det gjør at transaksjonene er mulig å få til, da gründerne ofte vil bli med videre.

New York Pizza solgte i fjor 11,5 millioner pizzaer og hadde total omsetning på 54,7 millioner euro.

Selskapet har nå 232 franchisedrevne utsalgssteder, hvorav 229 i Nederland der kjeden har en nummer to-posisjon i markedet.

Ved årsskiftet åpnet New York Pizza sitt første utsalgssted i Belgia i byen Leuven og planlegger å åpne 5 nye utsalgssteder i Belgia i år. I tillegg er det åpnet to utsalgssteder i Köln i Tyskland.

Siden 2008 har kjeden hatt en gjennomsnittlig årlig salgsvekst på 12 prosent, som skyldes både organisk vekst og etablering av nye salgssteder.

Vil samarbeide med finsk virksomhet

New York Pizza har sitt hovedkontor i Amstelveen i Nederland og har i dag 75 ansatte.

Virksomheten skal drives som en selvstendig enhet i forretningsområdet «Orkla Consumer & Financial Investments», hvor Kotipizza allerede inngår. Kotipizza har i likhet med New York Pizza franchisedrevne utsalgssteder.

– Nå vil vi sammen med de lokale lederne vurdere flere muligheter for samarbeid mellom New York Pizza og Kotipizza, sier konserndirektør Kenneth Haavet som er leder av «Orkla Consumer & Financial Investments».

Haavet blir ny styreleder i New York Pizza. Også Kotipizza-sjef Tommi Tervanen i Kotipizza inngår i det nye styret.

Kjøpet er betinget av godkjennelse fra nederlandske konkurransemyndigheter. Transaksjonen forventes gjennomført i løpet av årets tredje kvartal.

– Planlegger dere flere oppkjøp fremover?

– Vi kommenterer aldri enkeltoppkjøp, men har stor tro på «out of home»-kategorien, i tillegg til «in home», sier Semlitsch.

Les på E24+

Eksperter: Aksjene og sektorene du bør satse på nå

Les på E24+

Hun var kvinnen bak Play Magnus: – Det er helt vilt hvordan det hele startet

Publisert: