Oslo Børs stengte ned - Norwegian falt kraftig

Norwegian-aksjen falt kraftig etter 900 millioner aksjer ble gjort tilgjengelig for handel. Samtidig klatret CSAM Health i debuten på Merkur Market.

  • Martin Hagh Høgseth
  • Ine Brunborg
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Oslo Børs klatret fra start på ukens siste handelsdag. På formiddagen snudde imidlertid utviklingen, og Hovedindeksen stengte med en nedgang på 0,33 prosent til 876,28 poeng.

Også oljeprisen har svingt nedover i løpet av formiddagen. Ved børsstenging faller oljerpisen én prosent til 43 dollar fatet.

Utviklingen på Børsen kommer etter en innholdsrik morgen der de kinesiske børsene har steget kraftig etter å ha holdt stengt i over en uke. Det er oppgang på de amerikanske børsene fredag ettermiddag, og et blandet bilde i Europa.

Det kan være verdt å merke seg at 900 millioner Norwegian-aksjer fredag ble åpnet for handel etter å ha vært omfattet av en såkalt lockup-avtale. Aksjene stammer fra flyselskapets konvertering av gjeld til aksjer tidligere i år.

Norwegian-aksjen falt fra start, og nedgangen har tiltatt utover dagen. Ved stengetid på Oslo Børs var aksjen ned 24,12 prosent.

Av andre aksjer steg Arcticzymes Technologies 8,31 prosent etter at et datterselskap har inngått en levering- og distribusjonsavtale med Jiansu Simcere Diagnostics for levering av HL-San.

Hittil i år har bioteknologiselskapet, som tidligere gikk under navnet Biotec Pharmacon, steget elleville 1.601 prosent. Det gjør aksjen til den soleklart største vinneren på Børsen hittil i år.

Også Havyard Group steg kraftig med en økning på 27,23 prosent. Kjell Inge Røkkes Aker Carbon Capture steg 11,18 prosent som en av Børsens mest omsatte.

Les også

Norske meglerhus: Dette er nøkkelen til årets noteringsfest

100. nykommer på Børsen siden 2016

Fredag ble CSAM Health Group notert på Merkur Market. E-helseselskapet har nylig hentet 325 millioner kroner ved utstedelse av 4,6 millioner nye aksjer til tegningskurs 70 kroner. Det ga selskapet en markedsverdi på 1,46 milliarder kroner.

På formiddagen handles aksjen for 83 kroner, en oppgang på 18,6 prosent fra noteringskursen. Dermed økte markedsverdien til 1,73 milliarder kroner på selskapets første børsdag.

– Dagen i dag representerer en milepæl i CSAMs historie. Gjennom denne børsintroduksjonen bredder vi aksjonærbasen betydelig og får dermed tilgang til kapital for å fortsette vår sterke ekspansjon, sier finansdirektør Einar Bonnevie I CSAM i en melding.

Børsnoteringen av selskapet markerer samtidig den 100. nykommeren på Børsens markedsplasser siden 2016, skriver Oslo Børs i en pressemelding. Av disse har 59 blitt notert på Merkur Market.

Les også

Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

Merkur skifter navn

– Med Merkur Market ønsket vi å åpne børsdørene for flere selskaper. Vi er veldig fornøyd med interessen. Strømmen av nye selskaper vi ser nå er uten sidestykke, sier børsdirektør Øivind Amundsen i en kommentar.

I forbindelse med at Børsen om en måned skifter handelssystem vil Merkur Market skifte navn til Euronext Growth. Samtidig endrer Oslo Axess navn til Euronext Expand. Oslo Børs vil beholde sitt navn.

Endringen av handelsplattform gjør at Merkur Market blir en del av Euronexts paneuropeiske markedsplass for vekstselskaper.

– Dermed får våre selskaper et enda større investorpublikum. Dette vil både selskaper og investorer nyte godt av. Selskapene vil få mulighet til å treffe enda flere investorer, og med flere investorer i handelssystemet vil likviditeten i aksjene øke, sier Amundsen.

Les også

Kraftig oppgang i Kina etter en uke uten handel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksjelive

Flere artikler

  1. Merkur Market har passert 100 milliarder kroner

  2. Utsetter Børsens flytting til Euronext

  3. Oslo Børs har flyttet handelssystem - klar for handel på mandag

  4. Børsens nye system vil stoppe turbulente aksjer oftere

  5. Nel og nykommere vinnere på negativ Oslo Børs