Oslo Børs falt fra rekordhøyde

Oslo Børs starter uken med nedgang, der Norwegians tegningsretter falt tungt.

Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,34 prosent til 1.088,73 poeng mandag.

Indeksen har dermed falt tilbake fra rekordhøyden på 1.092 poeng, som ble nådd ved stengetid før helgen.

Samme ettermiddag har oljeprisen vendt nedover. I skrivende stund handles ett fat nordsjøolje (Brent spot) for 67,99 dollar fatet, ned 0,28 prosent siden midnatt.

Prisforskjeller i Norwegian

Tegningsretten til Norwegian hadde det største prosentvise fallet på Oslo Børs mandag. Ved stengetid har tegningsretten en kurs på 7,7 kroner, ned 40,82 prosent for dagen.

Disse gir rett til å kjøpe én Norwegian-aksje i emisjonen til 6,26 kroner. De må selges før 19. mai, eller benyttes for å tegne nye aksjer før 21. mai.

– Realiteten begynner å innhente markedet, sier Nordnet-økonom Mads Johannesen om fallet som har vært ventet. Han tror også aksjen vil falle betydelig i dagene frem mot at de nye aksjene utstedes.

– Aksjekursen vil jo nærme seg tegningsretten, men det er også mye psykologi i markedet.

Fra tegningsretten ble tilgjengelig for handel har rundt 1.000 kunder omsatt tegningsretten for omkring 9,5 millioner kroner.

Dagens sluttkurs betyr at tegningsretten verdsetter den nye Norwegian-aksjen til 13,96 kroner (7,7 kroner pluss emisjonskurs på 6,26 kroner).

Det er 19,76 kroner mindre enn den gamle Norwegian-aksjen. Ved børsdagens slutt har den falt 7,35 prosent til kurs 33,72 kroner.

Les på E24+

Norwegians styre og ledelse holder av 11 millioner aksjer til seg selv

Turbulent start for Nel

Søndag leverte Spetalen dominerte Saga Pure resultat på 147,23 millioner i første kvartal. I samme kvartal i fjor var tallet omtrent minus 101,23 millioner kroner.

Selskapet steg kraftig fra start, men har siden dempet seg noe. Aksjen er i skrivende stund opp 1,42 prosent.

Hydrogenselskapet Nel hadde en turbulent start på handelsdagen etter at det ble kjent at Spetalen ikke lenger står oppført på aksjonærlistene i selskapet.

E24 skrev før helgen at Tycoon Industrier hadde dukket opp på aksjonærlisten til hydrogenselskapet med fire millioner aksjer til en verdi av drøyt 74 millioner kroner, men nå har Spetalen selv avkreftet dette til Finansavisen, som spekulerer i at investoren i stedet har shortet 4 millioner Nel-aksjer.

Hydrogenselskapet falt med 8,84 prosent, og var den mest omsatte aksjen på Oslo Børs i dag.

Les også

Aksjen gikk til himmels: – Prisingen av Norwegian er helt vanvittig

Offshore-selskaper stiger

John Fredriksen-selskapet Northern Drilling hadde den største oppgangen blant børsselskapene mandag, og ender med en oppgang på 16,73 prosent.

Fredriksens riggsatsing, Northern Ocean, fikk forrige uke terminert kontrakten for «West Mira»-riggen av oljeselskapet Wintershall Dea. Avgjørelsen, som kom etter en rekke «alvorlige hendelser» på den halvt nedsenkbare boreriggen, sendte riggaksjen ned over 40 prosent på Oslo Børs.

Siem Offshore steg også kraftig, og ender opp 5,98 prosent. Det etter at selskapet tidligere på dagen utsatte publisering av sin kvartalsrapport til 28. mai.

Også Eidesvik Offshore klatret i tidlig handel, men snudde i løpet av dagen. Ved børsslutt endte aksjen ned 0,93 prosent. Tidligere ble handelen i aksjen stoppet etter en kraftig økning på over 9 prosent. Dette kommer etter at selskapet tidligere på dagen kunne melde om at det er blitt tildelt en 130-dager lang totalbefraktning, inkludert transitt, for «Veritas Viking»-fartøyet.

Les også

Investor ser forbi krisen: Tar stort jafs av John Fredriksens riggaksje

Børsene i Asia og Stillehavsområdet åpnet blandet mandag morgen, men endte i positivt terreng. Særlig var det Seoul- og Sydney-børsene som løftet stemningen med en oppgang på henholdsvis 1,63 og 1,3 prosent.

Dette etter at det ble sluppet nye handelstall i Australia som viste en økning på 1,3 prosent i april. Det var lavere enn estimatene på 1,4 prosent. Sydney-børsen ble likevel preget av en ny rapport fra den australske sentralbanken, som viste at troverdigheten til landets virksomheter økte markant i løpet av forrige måned, ifølge CNBC.

Les på E24+

Norwegians styre og ledelse holder av 11 millioner aksjer til seg selv

Publisert: