Hydros kvartalsrapport

Hydro vurderer å hente penger til hydrogen

Norsk Hydro vurderer å hente kapital til satsinger på hydrogen, vindkraft og solkraft. Det skal også investere 2,5–3 milliarder kroner innen batterier.

Norsk Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim under et besøk i Årdal.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i forbindelse med Norsk Hydros kvartalsresultat.

Norsk Hydro leverte et resultat etter skatt på 1,44 milliarder kroner i første kvartal, fra minus 1,81 milliarder kroner på samme tid i fjor. Det var på forhånd ventet et resultat på 2,14 milliarder kroner, ifølge tall fra Infront og TDN.

Selskapet varslet nylig at det vurderer en storsatsing på grønt hydrogen, som kan erstatte bruk av naturgass i flere av selskapets norske anlegg.

Det meste av hydrogenet som brukes i dag produseres fra naturgass med CO2-utslipp. Grønt hydrogen produseres derimot gjennom elektrolyse drevet på fornybar energi, og har ingen klimautslipp.

Hydro sier nå at det vurderer å hente penger i markedet til hydrogensatsingen, men sier ikke hvor mye.

Selskapet er i ferd med å modne frem tre til fem hydrogenprosjekter i Norge og Europa. De første investeringsbeslutningene er ventet innen 12 måneder.

Les på E24+

(+) Hydro er blitt en sexy aksje

– Vi setter nå opp et separat selskap som kan ta en ledende rolle som utvikler og operatør på dette feltet, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim på en presentasjon tirsdag.

– Ved å sette opp et separat selskap vil organisasjonen kunne handle hurtig og ha fleksibilitet, sier hun.

Les også

Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal

Gigawatt-mål for Hydro Rein

Norsk Hydro sa nylig at det vurderer å skille ut og børsnotere selskapet Hydro Rein, som skal satse på vind- og solkraft.

Hydro har også sagt at det vurderer å hente inn penger til denne satsingen.

Nå har selskapet satt seg et mål om investeringsbeslutninger på totalt én gigawatt i løpet av 2021. Det tilsvarer en kapasitet på linje med vindkraftanleggene på Fosen.

– Hydro-anlegg har et behov for å sikre ny kraft på 10 terawattimer (TWh) innen 2025, hvorav ni TWh i Brasil og én TWh i Norge, sier Aasheim.

I Norden ser Hydro Rein først og fremst på vindkraft i Norge og Sverige, opplyser konsernsjefen.

Hydro er fra tidligere operatør av det norske vindkraftverket Tonstad. Selskapet er også en av Europas største kjøpere av vindkraft på langsiktige kontrakter. Hydro Reins partnere inkluderer Equinor, Scatec, Sowitec og Macquarie.

Les også

Nye enheter for batterier, sol og vind: Hydro satser på fornybar vekst

Tre milliarder til batterier

Tidligere har Hydro opprettet en grønn enhet og varslet at selskapet vil satse på batterier.

Blant annet leter selskapet etter tomt i Norge for en stor batterifabrikk som det vurderer å bygge sammen med Panasonic og Equinor. Hydro eier også deler av batteriprodusenten Corvus og resirkuleringsselskapet Hydrovolt.

Nå opplyser Hydro at det vil investere mellom 2,5 og tre milliarder kroner på batterisatsinger frem til 2025.

Ambisjonen er at satsingene skal bidra med 600 millioner til 700 millioner kroner til Hydros brutto driftsresultat (ebitda) innen 2025.

Hydro-sjefen er imidlertid bekymret for at brexit-avtalen kan ramme norske muligheter innen batterier.

– Vi er fornøyde med regjeringens sterke interesse for å løse dette, sier Aasheim.

Hydro vil ikke klare å kutte alle utslipp med dagens teknologier. For å bli klimanøytralt innen 2050 ser selskapet på teknologier som CO2-rensing, hydrogen, anoder av biokarbon og en ny type karbonfri produksjonsprosess.

Les også

NHO bekymret for brexitsmell på norsk batterieksport

Hydro er involvert i en rekke batterivirksomheter, som medeier i Corvus Energy (21 prosent) og svenske Northvolt (1 prosent). Hydro og Northvolt eier også resirkuleringsselskapet Hydrovolt. Norsk Hydro har også planer om å bygge en battericellefabrikk i Norge sammen med Equinor og Panasonic. Figuren skiller mellom aktiviter i drift (operations), prosjekter under bygging (construction) og intensjonsavtaler (MoU), investeringsbeslutninger (FID) og prosjekter i tidlig fase.

Fikk spørsmål om fornybarsatsinger

På presentasjonen tirsdag fikk selskapet spørsmål fra en analytiker om det tar på seg for mye ved å satse på både batterier, hydrogen og vind- og solkraft.

– Det er naturligvis et spørsmål vi stiller oss selv, sier Aasheim.

Hun peker på at de nye virksomhetene settes opp som egne selskaper for å separere dem fra kjernevirksomheten. Samtidig bidrar de nye initiativene også til å skape engasjement, påpeker Aasheim.

– Jeg føler meg sikker på at vi har det riktige fokuset, og et godt grunnlag for å utvikle disse fornybarområdene, sier Hydro-sjefen.

Selskapet be også bedt om å utdype ambisjonene for at batterisatsingene skal sikre et solid bidrag til Hydros resultat innen 2025.

– Den største bidragsyteren slik vi ser det i dag er det felles initiativet med Equinor og Panasonic. Også Corvus er voksende, og Hydrovolt har også et visst potensial, særlig hvis det skaleres opp, sier finansdirektør Pål Kildemo i Hydro.

Kutter utslipp i Brasil

Hydro meldte også tirsdag om en intensjonsavtale med New Fortress Energy (NFE) med mål om å skifte ut brenselolje ved alumina-raffineriet Alunorte i Brasil med flytende naturgass (LNG).

Dette vil koste 1,1 milliarder brasilianske real (1,68 milliarder kroner), og kan kutte utslippene med inntil 600.000 tonn i året, ifølge Hydros presentasjonsmateriale.

Selskapet vurderer også å erstatte kullfyrte kjeler med tre elektriske kjeler og kutte 400.000 tonn utslipp per år. Et pilotanlegg skal installeres i år. Å erstatte ytterligere kullbruk kan kutte to millioner tonn innen 2030, sier Hydro.

Les også

20–30 aktører snuser på batterifabrikk: – Responsen så langt har vært formidabel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hydros kvartalsrapport
 2. Norsk Hydro
 3. Hydrogen
 4. Fornybar energi
 5. CO2
 6. Utslipp
 7. Hydro

Flere artikler

 1. Hydros hydrogensatsing kan havne på børs

 2. Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal

 3. Hydro vil børsnotere fornybarselskapet Rein i år: – Går ikke videre for enhver pris

 4. Hydro bekrefter fire norske batterifabrikk-kandidater

 5. Vurderer å børsnotere fornybarselskapet Hydro Rein