Nytt fra børsselskapene

Norske Skog varsler nedskrivninger på inntil 500 millioner

Kraftig resultatfall og store nedskrivninger er hovedingrediensene fra Norske Skog. Industrikonsernet vil samtidig hente 400 millioner kroner i frisk kapital, og storeier varsler nedsalg.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Norske Skog kommer onsdag ettermiddag med en markedsoppdatering samtidig som det varsler en kapitalinnhenting.

Selskapet varsler nå at det vil gjøre en nedskrivning på 300–500 millioner kroner i fjerde kvartal. Tapene tas som følge av markedsutviklingen for avispapir på grunn av coronapandemien, og lavere etterspørsel utover den strukturelle nedgangen.

Samtidig blir det klart at det foreløpige brutto driftsresultatet (ebitda) for kvartalet ender på 110 millioner kroner, ned fra 560 millioner kroner i samme periode året før.

For 2020 som helhet venter selskapet å levere et brutto driftsresultat på rundt 700 millioner kroner, ned fra 1,94 milliarder kroner i 2019. Selskapet understreker at resultatet er foreløpig.

Les også

Kritiske til klimaplan for anleggsplasser: – Dette har vi ikke tid til

Henter penger

Det vil også gjennomføre en såkalt rettet emisjon (kapitalinnhenting) med mål om å hente inntil 400 millioner kroner i frisk kapital.

Basert på sluttkursen på Oslo Børs vil det bety at selskapet ser for seg å utstede inntil 10,98 millioner nye aksjer. Det er dog normalt å tilby en rabatt i forbindelse med slike kapitalinnhentinger, noe som kan gjøre aksjeantallet høyere. Tegningskursen i emisjonen vil bli kunngjort etter at tilbudet er avsluttet.

Pengene fra kapitalinnhentingen skal blant annet finansiere selskapets «grønne vekstprosjekter» inkludert inntreden i kartongproduksjon og fremtidig kommersialisering av CEBINATM.

Samtidig kommer det frem at storeieren NS Norway Holding, som eies av Oceanwood, at det vil selge aksjer for opptil 400 millioner kroner. Her gjelder de samme betingelsene som i det ordinære tilbudet.

NS Norway Holding eier i dag 52,16 millioner aksjer, tilsvarende 63,23 prosent av aksjekapitalen i Norske Skog. Aksjonæren har inngått en såkalt lockup-avtale som innebærer at den ikke kan selge aksjer de neste seks månedene etter fullføringen av tilbudet.

Les også

Norske Skog tilbake på Oslo Børs: – Rekordsvak krone er veldig bra

Investert 227 mill. i Østerrike

Ved utgangen av 2020 hadde selskapet investert 22 millioner euro, tilsvarende 227 millioner kroner, i utviklingen av en søppel-til-energifabrikk ved Bruck-møllen i Østerrike.

Totalt har selskapet til hensikt å investere 72 millioner euro i prosjektet frem mot forventet oppstart i første halvår neste år.

Det blir samtidig gjort kjent at selskapet har benyttet seg av 10 av 54 millioner euro fra en låneavtale mellom Bruck-møllen og østerrikske banker.

Meldingen fra selskapet
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nytt fra børsselskapene
  2. Norske Skog

Flere artikler

  1. Privatskolekonsern henter minst 600 mill. før børsnotering

  2. Norske Skog med milliardsatsing på bølgepapp

  3. Oppdrettsgiganten Salmar henter 2,7 milliarder i frisk kapital

  4. Norske Skog hentet mer penger etter aggressive utbytter: – Caset er snudd litt

  5. Tungvektere ser grønn børsvinner i utbyttemaskinen Norske Skog