Blar opp 21 milliarder for Trøims LNG-satsinger

Etter at børsnoteringen av Hygo Energy falt i fisk får Tor Olav Trøims Golar LNG og partneren Stonepeak solgt selskapet.

SELGER: Tor Olav Trøim er styreleder og storeier i Golar LNG, som nå selger sin halvpart av Hygo Energy.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

New Fortress Energy har inngått avtaler om kjøp av både Hygo Energy og Golar LNG Partners, selskaper som blant annet har investor Tor Olav Trøim med på eiersiden.

Det er Golar LNG, gassrederiet hvor Trøim eier 5,4 prosent og er tredje største eier, og oppkjøpsfondet Stonepeak, som i fellesskap selger Hygo til NFE, som driver med infrastruktur innen energi.

Trøim er også styreleder i Golar LNG.

– Transaksjonen kunngjort i dag representerer et viktig steg i strategien til Golar LNG – nemlig å realisere verdi fra porteføljen og gjøre selskapsstrukturen enklere i Golar, sier Trøim i en pressemelding.

Golar LNG frakter flytende nedkjølt gass på skip og driver også med flytende gassterminaler. Hygo ble dannet for blant annet å utvikle infrastruktur innen kraftproduksjon.

Golar LNG-aksjen sendes opp 14 prosent på Nasdaq etter nyhetene.

Les også

Hydro og Trøim-relatert selskap dropper avtale i Brasil

Blar opp 21 milliarder kroner

  • Salget av Hygo skjer til en egenkapitalverdi på 2,18 milliarder dollar, mens salget av Golar LNG Partners blir gjort til en egenkapitalverdi på 251 millioner dollar.
  • Det tilsvarer totalt et beløp tilsvarende 21 milliarder målt i norske kroner.
  • I tillegg følger det med gjeld, og de to transaksjonene verdsettes til totalt 5 milliarder dollar, tilsvarende over 42 milliarder kroner.

Salget kommer etter en trøblete tid for Hygo.

Selskapet skulle opprinnelig børsnoteres i USA, men de planene falt i fisk etter korrupsjonsanklager mot sjefen i selskapet før hans tid i Hygo og et aksjonærsøksmål mot Golar LNG knyttet til korrupsjonsanklagene. Dette søksmålet ble i etterkant trukket.

Også andre Trøim-selskaper har vært i hardt vær.

Midt i refinansieringen av det kriserammede riggselskapet Borr Drilling ble det kjent via Dagens Næringsliv tirsdag at kreditoren DNB la frem en alternativ plan i forrige uke som kan iverksettes dersom Borr ikke lykkes å få på plass en restruktureringsavtale.

Den såkalte backup-planen innebærer i korte trekk at bankene og Hayfin, som spesialiserer seg på gjeldsinvesteringer, overtar selskapet, deler det opp og kvitter seg med det, ifølge avisen.

Les også

Borr Drilling svarer etter lekkasje: – Svært sikre på å gjennomføre plan

Oppgjør i aksjer og kontanter

Stonepeak og Golar LNG, som har eid Hygo i fellesskap, vil få oppgjør i både kontanter og aksjer i NFE.

Golar LNG, hvor Trøim er tredje største eier, vil motta 18,6 millioner NFE-aksjer pluss 50 millioner dollar i kontanter.

Stonepeak vil på sin side motta 12,7 millioner aksjer og en kontant utbetaling på 530 millioner dollar.

Golar LNG har eid 30,8 prosent av Golar LNG Partners. Her vil NFE betale 3,55 dollar per aksje i oppkjøpet av hele selskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om