Oljeaksjer til topps på rekordsterke USA-børser
De tre viktige indeksene S&P500, Dow Jones og Nasdaq steg alle til ny rekord fredag. Oljeselskapene bidro til oppgangen, etter at oljeprisen tikket oppover til 49 dollar fatet.
Oppgangen på børsene verden over smittet fredag over på Wall Street, på tross av at «månedens viktigste tall» skuffet analytikerne tidligere på dagen.
Det ble skapt 245.000 jobber i USA i november, noe som var betydelig mindre enn anslagene på 460.000 nye jobber utenfor landbruket. Samtidig ble tallene fra oktober revidert noe ned.
De skuffende tallene sammenfaller med coronatall som aldri har vært dystrere. Torsdag slo landet rekord både i antall nye smittede, coronadødsfall og sykehusinnleggelser, ifølge CNBC.
Samtidig venter markedet og resten av verden nå på en vaksine. Neste uke er det ventet at Pfizer og BioNtechs vaksine kan få hastegodkjenning i USA. Torsdag ble det meldt at det var problemer med produksjonen, men det avvises av BioNtech fredag ettermiddag, ifølge Bloomberg.
På den brede S&P500-indeksen var energi den beste sektoren, med en oppgang på 5,4 prosent, skriver CNBC. Det skjer etter at oljeprisen steg til nær 50 dollar fatet, det høyeste nivået siden tidlig i mars før coronakrisen slo inn.
Slik endte de viktigste amerikanske indeksene uken:
- Dow Jones steg 0,83 prosent til 30.218,26 poeng
- Nasdaq endte opp 0,7 prosent til 12.464,23 poeng
- S&P 500 steg 0,88 prosent til 3.699,12 poeng
– Håp om en finanspolitisk pakke
Noe av årsaken til at oppgangen på børsene fortsette er håpet om at noe svakere tall i arbeidsmarkedet kan bidra til at Kongressen i USA klarer å bli enig om en ny krisepakke. Det har kommet flere forslag, men Republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell har så langt ikke latt seg overtale, fordi han ønsker en mindre pakke enn det som har vært foreslått.
– Det var brukbar stemning i aksjemarkedet siste uke. I USA er det håp om en finanspolitisk pakke før jul, skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea Asset Management i en ukesrapport fredag.
– Markedene har gått mye siste måned på en serie med sterke vaksinenyheter. Det er derfor ikke rart at en nyhetsmelding på torsdag om at Pfizer i år vil produsere færre doser enn tidligere annonsert, skapte litt uro. Det viser seg at meldingen viste til et gammelt anslag fra Pfizer. Uroen døde fort ut, skriver de.
Slik gikk enkeltaksjene
Blant enkeltaksjene som steg mye på Dow Jones-indeksen fredag er Caterpillar, en leverandør av industriutstyr som ofte ses på som en temperaturmåler for økonomien. Denne aksjen steg 4,3 prosent.
Chevron og Exxon steg begge over tre prosent etter oppgangen i oljeprisen.
Blant aksjene på S&P500 var det oljeselskapet Occidental som bidro mest positivt, med en oppgang på drøye 13 prosent. Diamondback Energy steg med 12 prosent og Marathon Oil med om lag ti prosent.
Også på Oslo Børs var oljeaksjene i føringen fredag, med en oppgang på 4,55 prosent for Equinor som var mest omsatt, og 6,82 prosent for Aker BP som var nest mest omsatt.
– Oljeprisen har tatt seg bra opp i det siste, og denne uka bidro enighet om en veldig forsiktig opptrapping av Opec-produksjonen til oppgang. Videre oppgang i oljeprisen herfra kan være begrenset, skriver Nordea Asset Management.
Neste uke holdes det siste rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) for i år. Samtidig er brexitforhandlingene mellom Storbritannia og EU i innspurten. En avtale må landes før nyttår, da overgangsperiode etter britenes EU-exit utløper.
– Har mest å gå på
Martin Mølsæter som forvalter fondet First Generator sa fredag til E24 at oljen har mye å gå på når verdensøkonomien kommer seg. Han har tviholdt på oljeaksjene til tross for nedturen i oljeprisen og aksjekursene etter coronakrisen som slo ned i mars.
– Oljeaksjer har hengt igjen siden redusert transportbehov under lock-downs har dratt ned oljeetterspørselen. Men olje vil bli en vaksinevinner. Og oljeprisen er den råvareprisen som har mest å gå på til neste år, sier han til E24.
Mølseter hadde derfor ingen planer om å gjøre sykliske aksjer, som svinger i takt med konjunkturene i økonomien, til en mindre del av porteføljen.