Robinhood kan verdsettes til over 300 mrd. kroner ved børsnotering

Handelsapplikasjonen vil hente 20,5 milliarder kroner i forbindelse med sin børsnotering på Nasdaq. Det kan bety en verdsettelse på over 300 milliarder kroner for selskapet som tidligere har vært involvert i Gamestop-dramaet.

VIL PÅ BØRS: Handelsplattformen Robinhood har sendt inn søknad om børsnotering til det amerikanske finanstilsynet.

Patrick Sison / AP
  • Joachim Birger Nilsen
  • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

Robinhood har søkt om å bli børsnotert, fremgår det av søknadsbrevet til det amerikanske finanstilsynet (SEC).

Selskapet planlegger å selge aksjene i intervallet 38–42 dollar per aksje. Med 55 millioner aksjer kan Robinhood hente 2,3 milliarder dollar, eller rundt 20,5 milliarder kroner.

CNBC skriver at Robinhood kan bli verdsatt til så mye som 35 milliarder dollar, eller drøyt 312 milliarder kroner.

Det amerikanske finansselskapet tilbyr handel med aksjer og børsfond uten provisjon, gjennom en mobilapplikasjon lansert i 2015.

Dyr vekst

Robinhood søker om å bli notert på Nasdaq, en indeks med overvekt av teknologi- og vekstselskaper. I søknadsbrevet skriver selskapet at det på plattformen er 22,5 millioner investeringskontoer, opp fra 18 millioner i årets første kvartal.

Investeringsbankene Goldman Sachs, Citigroup og JP Morgan bistår i forbindelse med noteringen, fremgår det av søknaden.

Samtidig som selskapet har sett eksplosiv vekst, går Robinhood for tiden i minus.

Første kvartal i år tapte handelsplattformen 1,4 milliarder dollar, ifølge S-1 prospektet de slapp før søknaden til finanstilsynet.

Når Robinhood går på børs vil de også sette av opp til 35 prosent av aksjene til hobbyinvestorer. Det vil i så fall være en mye høyere andel hobbyinvestorer som eier Robinhood enn som eier de fleste andre selskap, ifølge Wall Street Journal.

Aksjene som settes av til privatinvestorer vil være tilgjengelig på Robinhoods egne aksjeplattform.

Les også

Hedgefond som skal ha veddet mot Gamestop stenger

Fikk massiv kritikk

Robinhood ble grunnlagt i 2013 av Vlad Tenev og Baiju Bhatt i Menlo Park, California.

Selskapet revolusjonerte aksjehandel ved å ikke kreve noen kommisjon for handler. Det førte til at hele industrien måtte gi opp slike betalinger i 2019, ifølge CNBC.

Det har gjort plattformen populær blant unge som vil kjøpe og selge aksjer for første gang, skrev CNBC. Robinhood fikk likevel krass kritikk fra mange av deres mest iherdige støttespillere da de stoppet handelen i Gamestop-aksjer midt under det største dramaet tidligere i år.

Robinhood var tidligere i år involvert i kampen mellom private sparere og hedgefond om Gamestop-aksjen.

Med fallende salg i fysiske butikker slet videospillkjeden lenge på børs. Det førte til at mange store investorer shortet aksjen. Det betyr at de veddet på at aksjen skulle falle.

I midten av januar gikk imidlertid en rekke småinvestorer sammen for å hindre at store fond skulle tjene penger på selskapets undergang. Aksjen ble kjøpt i hopetall og skjøt til værs. Dermed tapte shorterne flere titalls milliarder kroner.

Måtte punge ut

Samtidig tok Robinhood grep som skulle gjøre selskapet kontroversielt blant kundene. 28. januar innførte Robinhood begrensninger i handelen, slik at det blant annet ble umulig for småsparerne å kjøpe aksjer. Det måtte sjefen for selskapet svare for i Kongressen, og der lovet han at «det ikke skal skje igjen».

I juni ble det kjent at tilsynsmyndighetene for finansnæringen i USA (Finra) inngikk et forlik med Robinhood. Det innebar at selskapet fikk en bot på 57 millioner dollar og måtte betale erstatning til kunder på 12,6 millioner dollar. Inkludert renter blir betalingen Robinhood må ut med på rundt 70 millioner dollar, ifølge en pressemelding.

Det tilsvarer like over 600 millioner kroner, etter valutakurser på daværende tidspunkt.

Boten og erstatningene kom etter at Robinhood angivelig skal ha gitt feil eller villedende informasjon til millioner av kunder, gjorde handler umulig på grunn av brudd i system og for å ha latt algoritmer godkjenne kunder til å handle med opsjoner.

Ifølge New York Times gjorde boten det endelig klart for Robinhood å gå på børs. Dette skal ha vært det siste lovlige hinderet selskapet ville få unna før de søkte om børsnotering.

Les også

Robinhood søker børsnotering – avslører eksplosiv vekst

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robinhood
  2. Børsnotering
  3. USA

Flere artikler

  1. Robinhood søker børsnotering – avslører eksplosiv vekst

  2. Lunken interesse for Robinhood før gigantnotering: – Inntjeningen er sårbar

  3. Robinhood betaler over 600 millioner kroner i forlik

  4. Reddit-aksjer ga tap på 18 mrd. denne uken: – Har gått fra vettet

  5. Gamestop-aksjen faller i etterhandelen etter kvartalstall