Venter ny svak resultatsesong på Wall Street: – Må levere på inntjening de neste kvartalene

Børsutviklingen i USA står og faller på selskapenes resultater igjen, etter et fjorår der aksjekursene steg til himmels tross svak inntjening, ifølge sjefstrateg.

Mektige sentralbankers snuoperasjon til rentekutt bidro til å løfte Wall Street til nye høyder i fjor. Nå kreves det igjen positive resultater for at børsfesten skal fortsette, sier Christian Lie i Danske Bank.
Internasjonale resultater
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Selskapene må levere på inntjening de neste kvartalene, eller så står markedet i fare for å bli skuffet, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

De amerikanske børsene ligger rundt rekordhøye nivåer i det resultatsesongen for fjorårets fjerde kvartal sparker i gang denne uken.

Resultatfasiten for kvartalet er ventet å vise et fall for selskapene i den brede S&P 500-indeksen på to prosent fra samme periode året før, ifølge Factset.

Det vil i så fall markere første gang med fire kvartaler på rad med inntjeningsfall siden 2015/2016, fremhever analysebyrået.

– Kan ikke stige så mye to år på rad

Lie peker på en voldsom multippelekspansjon i fjor, en situasjon der selskapenes markedsverdi steg betydelig uten at inntjeningen fulgte etter. I dette tilfellet forklares det med de positive effektene fra Den amerikanske sentralbankens snuoperasjon med rentekutt.

– Gjennom 2019 ble 90 prosent av kursoppgangen i aksjemarkedet drevet av multippelekspansjon, sier han.

Samlet steg S&P 500-indeksen 29 prosent i fjor, og 31 prosent hvis reinvesterte utbytter i indeksen inkluderes.

– Normalt kan ikke multiplene stige så mye to år på rad, så selskapenes inntjening må stige i år dersom aksjemarkedet skal kunne fortsette ferden oppover. Prisingen av amerikanske aksjer er så friske nå at det blir veldig avgjørende, sier sjefstrategen.

Lie forklarer at prisingen av S&P 500-indeksen, målt i price/earnings (P/E), nå er på nær sitt høyeste siden 2004.

Mektige sentralbankers snuoperasjon til rentekutt bidro til å løfte Wall Street til nye høyder i fjor. Nå kreves det igjen positive resultater for at børsfesten skal fortsette, sier Christian Lie i Danske Bank.

Han beroliger riktignok med at fjerde kvartal ikke nødvendigvis blir like svakt som analytikerne venter.

– Normalt pleier selskapene å levere bedre enn forventet. Og analytikernes estimater har falt mer enn vanlig de siste tre måneden før rapporteringen for fjerde kvartal begynner, som også kan øke sannsynligheten for at det skjer, sier Lie.

– Lavere terskel for å levere vekst

For 2020 venter analytikerne en amerikansk inntjeningsvekst på i underkant av ti prosent.

Danske Bank mener det er for optimistisk.

– Analytikerne priser inn en ganske markant marginforbedring for selskapene, men gitt at arbeidsmarkedet holder seg stramt og tariffene opprettholdes, så er det mer sannsynlig at marginene skvises enn at de skal øke, sier Lie.

Det svake fjoråret gjør imidlertid veien til såpass høy resultatvekst i år enklere, påpeker sjefstrategen.

– Siden man måler år mot år og inntjeningsveksten ble så svak i 2019 så blir terskelen for å levere vekst lavere.

Les også

Avgått toppsjef gir avkall på Boeing-aksjer verdt 130 mill.

Lie mener det blir sentralt å følge med på kapitalinvesteringene i fjerde kvartal.

Disse bremset kraftig opp i tredje kvartal, blant annet på grunn av handelskrig, og vil være avgjørende for hvor mye industriaktiviteten kan stige de neste månedene.

– Jeg tror ikke vi kommer til å få en voldsom rekyl, blant annet fordi usikkerheten rundt handelskrigen vedvarer, samt fordi stemningen blant amerikanske toppsjefer fortsatt er svært dempet, sier han.

Les også

Dow Jones stiger over 29.000 poeng for første gang

Energi-kollaps

Resultatrushet for fjerde kvartal startes av Citigroup og JP Morgan Chase tirsdag, før også flere av storbankene skal i ilden utover uken.

Fem sektorer er ventet å legge frem inntjeningsvekst, blant annet finanssektoren, der bankene inngår, med et hopp på rundt fem prosent.

Teknologiselskapene er ventet samlet å legge frem resultatvekst på seks prosent.

Verst estimeres det for energisektoren, der olje- og gasselskapene inngår, med et forventet fall på 37 prosent, ifølge Factset.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Internasjonale resultater
 2. Resultatrushet
 3. Danske Bank
 4. Wall Street
 5. USA

Flere artikler

 1. Venter resultatfest på Wall Street: Kan bli største vekst på over ti år

 2. Sjefstrateg: – Forventningene er for optimistiske

 3. Oslo Børs har vanligvis slått globale aksjer: – Jeg tror ikke det vil fortsette

 4. Dette skjer denne uken: Resultatrush og BNP-fasit

 5. Netflix spår svakere vekst enn ventet