Tankhopp på Oslo Børs etter oljepriskollapsen

Meglerhus spår at inntjeningen til tankskipene vil skyte til himmels denne uken.

Skipsmeglerhuset Cleaves Securities anbefaler ikke lenger kundene sine å kjøpe tankaksjer, men å holde på dem, ifølge en analyse tidligere i april.
Publisert:

Det kraftige oljeprisfallet i går løfter tankaksjene på Oslo Børs markant tirsdag. Det på en ellers negativ Oslo Børs, der Hovedindeksen er ned 2,3 prosent.

Slik ser det ut etter klokken 13.30:

  • Frontline stiger 13 prosent
  • Hunter Group stiger 10 prosent
  • ADS Crude Carriers stiger 7 prosent
  • Okeanis Eco Tanker stiger 10 prosent
  • Hafnia Limited stiger 17 prosent

John Fredriksens Frontline er blant Børsens mest omsatte aksjer tirsdag.

Satser på flytende lager

Kollapsen i oljeprisen skyldes forventninger om fulle lagre på land.

Investorene satser nå derfor på at tankskip i stor grad vil benyttes til å lagre all oljen.

Én avgjørende faktor for om såkalt flytende lager lønner seg, er om fremtidige oljepriser er høyere enn dagens oljepris. I en slik situasjon, som på fagspråket kalles «contango», kan man lagre olje og selge den dyrere i fremtiden.

Contangoen er nå høy på grunn av den nåværende usikkerheten rundt lav etterspørsel og manglende steder å lagre all oljen som produseres. Det har bidratt til å sende tankmarkedet til værs de siste månedene.

Spår kraftig ratehopp

Inntjeningen til tankskipene i spotmarkedet mandag lå på 190.000 dollar for de største skipene, såkalte VLCC-er.

Kepler Cheuvreux skriver i en oppdatering mandag kveld at meglerhuset mener det er en reell sannsynlighet for VLCC-rater på over 300.000 per dag denne uken som følge av oljesituasjonen, og mener «vi fremdeles bare er i begynnelsen», ifølge Infront TDN Direkt.

«For hver dollar per fat med høyere contago kan man betale rundt 65.000 per dag i leie for en VLCC. Hadde det vært mulig å få olje til -37 dollar i sjø hadde en tur til Asia betalt for hele skipsverdien. Det vil selvfølgelig komme mye lavere rater på et tidspunkt, men med dagens rater handler tankaksjene med en P/E på 1–2 ganger», skriver meglerhuset.

Price/earnings (pris/inntjening), forkortet P/E, er et av de mest bruke målene for å vurdere prising av aksjer.

Kepler Cheuvreux har en kjøpsanbefaling på Frontline med et kursmål på 160 kroner per aksje, ifølge Infront TDN Direkt. Aksjen ligger etter børsåpningen tirsdag på 112 kroner.

Publisert: