Dette skjer i dag: Opec holder krisemøte

Det er skjærtorsdag, og Oslo Børs har tatt påskeferie. Likevel er det duket for det som trolig blir en begivenhetsrik dag for internasjonale markeder.

LEDERNE: USAs president Donald Trump og hans russiske motpart Vladimir Putin har hovedrollen når Opec+ møtes i ettermiddag.

BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
  • Ine Brunborg
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Allerede har de asiatiske børsene i hovedsak pekt oppover gjennom handelsdagen.

Men dette er datoen som Opec har satt for sitt krisemøte. Her skal oljegruppen sammen med andre oljeproduserende land forsøke å bli enige om å kutte i produksjonen, med mål om å stabilisere et oljemarked som er kraftig rammet av viruskrisen.

Det er knyttet stor spenning til hvorvidt Saudi-Arabia og Russland kan forsones, etter at en priskrig mellom de to produsentene har beveget oljemarkedet den siste tiden. Et av kravene for at det skal skje, skal være at også USA deltar i produksjonskutt.

Oljeprisen er ved 08-tiden ned rundt 0,4 prosent og handles for øyeblikket på 33,38 dollar fatet. Det er ventet lekkasjer og spekulasjoner i løpet av dagen som trolig kan føre til forholdsvis store utslag i markedene.

Det videomøtet skal etter planen starte klokken 16 torsdag ettermiddag, norsk tid. Norske myndigheter har sagt at også de kan komme til å delta på møtet.

Ledighetstall fra USA

Ellers er det klart for en rekke nøkkeltall, der arbeidsledighetstall vil få oppmerksomhet i lys av viruskrisen.

USA publiserer såkalte «jobless claims», som viser hvor mange amerikanere som søkte om ledighetstrygd for første gang i uken som gikk. Det er ventet at antallet trygdesøkere var så høyt som syv millioner forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Samme dag kommer det også ledighetsstatistikk fra Canada.

Fra USA skal også sentralbanksjef Jerome Powell uttale seg om den amerikanske økonomien etter viruskrisen på et videomøte rundt klokken 16 norsk tid.

Ellers kommer det ferske BNP-tall fra Storbritannia, i tillegg til industriproduksjon og handelsbalanse. Sistnevnte nøkkeltall kommer også fra Tyskland.

I løpet av dagen kommer det også et referat fra det forrige rentemøtet i Den europeiske sentralbanken.

Les også

Bloomberg: Saudi-Arabias statsfond står bak milliardkjøp i Equinor

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer i dag

Flere artikler

  1. Bloomberg: Opec utsetter møte om produksjonskutt

  2. Tydelig opptur på Oslo Børs tross oljeprisfall

  3. Kraftig hopp på Oslo Børs - sjømat i tet

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump truer med oljetoll

  6. Venter kraftig økning av arbeidsledige i USA