Børsene i Asia

Kinesiske industritall slår forventningene

Aktiviteten i kinesiske fabrikker henter seg inn etter sjokktall. – Det skal ikke mye til å stige fra så lave nivåer, sier sjeføkonom.

En valutastrateg ser på PC-skjermen nær monitorer som viser indeksen Korea Composite Stock Price Index» (KOSPI) til venstre.

Lee Jin-man / AP
 • Eivind Bøe
Publisert:

Den offisielle innkjøpssjefindeksen (PMI) for industrien i Kina kom inn på 52,0 i mars, ifølge kinesiske statistikkmyndigheter. Det er opp fra rekordsvake 35,7 i februar.

Analytikere spurt av Reuters hadde ventet en indeks på 45 denne måneden. Tallene slo dermed forventningene med god margin.

En PMI-avlesning over 50 signaliserer vekst, mens tall under det nivået indikerer en nedgang.

De overraskende sterke tallene bidro til børsoppgang på morgenkvisten, før utviklingen til dels snudde nedover. Slik gikk børsene i Asia-Stillehavsregionen:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,88 prosent
 • Hang Seng i Hongkong 1,85 prosent
 • Kospi i Seoul ioo 2,19 prosent
 • Shanghai Composite opp 0,11 prosent
 • STI i Singapore opp 2,69 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 2,04 prosent etter å ha steget syv prosent dagen før
Les også

Verdensbanken sier epidemien kan stoppe Kinas økonomiske vekst

Industrien henter seg inn

Tallene for mars kommer en måned der Kina fortsetter å prøve å ta kontroll over coronavirusutbruddet og der innbyggere returnerer til jobb i kjølvannet av en stor nedstengning.

Det kinesiske statistikkbyrået sier svært lave tall i februar er en årsak til den positive utviklingen måneden etter. Både produksjon, nye ordre og sysselsetting vokste, ifølge byrået.

– Indeksen reflekterer at mer enn halvparten av de undersøkte selskapene har begynt å arbeide igjen og restartet produksjonen. Det er bedre enn forrige måned, men det betyr ikke at Kinas økonomiske aktivitet er tilbake til normalen, skriver Kinas statistikkbyrå ifølge Financial Times.

Selskapene i undersøkelsen blir spurt hvordan virksomheten gikk sammenlignet med forrige måned, slik at tallene viser at kinesiske selskaper mener utviklingen har bedret seg fra rekordsvake nivåer.

– I februar var det full stans i den kinesiske økonomien. Det skal ikke mye til å stige fra så lave nivåer, sier sjeføkonom Qian Wang ved Vanguard Investment Strategy ifølge CNBC.

I februar falt industriaktiviteten dramatisk, samtidig som myndighetene stengte ned store områder og satte folk i karantene for å unngå spredning av coronaviruset.

Innkjøpssjefsindeksen for tjenestesektoren steg til 52,3 i mars, sammenlignet med 29,6 måneden før.

Les også

Børsrallyet fortsatte på Wall Street

Oljeprisen stiger

Nordsjøoljen Brent, som brukes som referanse for oljehandel globalt steg tirsdag formiddag. Prisen henter seg inn etter at USA og Russland har blitt enig om å holde samtaler for å stabilisere markedet, skriver Reuters.

Det skjer etter en nedgang på 9,15 prosent mandag. Nedgangen mandag kom ifølge Rystad Energy som et resultat av meldingen fra president Trump om å forlenge reglene befolkningen må følge for å unngå smitte («sosial distansering») til 30. april, noe som senker oljeprisforventningene ytterligere for april og utover.

Etterspørselsfallet er ifølge Rystad en mye større prisdriver enn priskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland, ifølge en oppdatering mandag.

Amerikansk lettolje handles for 21,13 dollar fatet, opp 4,37 prosent for dagen.

Wall Street-rally

Wall Street steg kraftig mandag, med de toneangivende indeksene opp mellom 3,19 og 3,62 prosent. Samme dag steg de europeiske børsene.

President Donald Trump utvidet torsdag de sosiale retningslinjene til 30. april, og sa at dødsraten ville nå en topp om to uker. De kortsiktige tiltakene er av flere investorer sett på som handlinger som vil forhindre langsiktig skade på økonomien.

Oslo Børs var knallsterk og steg 3,01 prosent på tross av at oljeprisen falt svært kraftig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Hongkong-børsen
 4. Seoul-børsen
 5. Shanghai-børsen
 6. Singapore-børsen
 7. Sydney-børsen

Flere artikler

 1. Solid børsopptur etter Equinor-hopp

 2. Tokyo-børsen passerte milepæl for første gang på 29 år

 3. Bred oppgang på asiatiske børser: Kospi går mot strømmen

 4. Annonsørinnhold

 5. Bred nedgang i Asia etter teknologismell på Wall Street

 6. Asia-børsene falt kraftig etter Trumps innreiseforbud