Ryanair tar corona-grep: Kutter 25 prosent av avgangene
Flygiganten Ryanair melder om et betydelig fall i bookingene som følge av coronaviruset (Covid-19). Nå tar selskapet grep og kutter kraftig i kapasiteten til Italia, samtidig som hele konsernet innfører lønns- og ansettelsesfrys.
– Samtidig som vi er tettbooket over de neste to ukene har det vært en betydelig nedgang i fremtidige bookinger mot slutten av mars og inn i april måned, sier konsernsjef i Ryanair Group, Michael O’Leary, i en pressemelding mandag ettermiddag.
Selskapet varsler nå at de kutter opp til 25 prosent av kortdistanseprogrammet sitt i Europa, hovedsakelig til og fra Italia, i perioden 17. mars til 8. april. Selskapet legger til at alle kunder som vil bli påvirket av kanselleringene vil bli kontaktet på e-post minst 14 dager før avgangen skulle gått.
I tillegg til at selskapet nå merker en betydelig nedgang i billettbestillingene fremover, så ser de også effekten på avgangene som går nå:
«Det har også vært en betydelig økning i passasjerer som ikke møter opp til flyginger, spesielt fra og internt i Italia», skriver Ryanair.
– Vårt fokus er å minimere risikoen for våre ansatte og passasjerer (...) Dette er en tid der det gjelder å beholde roen. Vi vil gjøre passende kutt i ruteprogrammet vårt i de kommende ukene for å reflektere svakere bookinger, sier konsernsjef Michael O’Leary.
Ryanair er Europas største lavprisgigant, en sentral aktør i Europeisk luftfart og det største flyselskapet i det italienske markedet. Italia er det europeiske landet som hittil har hatt det største utbruddet av coronaviruset, som oppsto i Kina.
Coronaviruset kommer på toppen av en annen stor utfordring for Ryanair: Max-flyene til Boeing. Selskapet rakk aldri å få flyet levert før flytypen ble satt på bakken og leveransene stanset i fjor. Det har ført til at selskapet har måtte gjøre store endringer i planene sine.
Varselet om rutekutt fra Ryanair er bare den siste i en rekke meldinger fra ulike flyselskaper om hva corona-utbruddet får av konsekvenser. Amerikanske selskaper som American og Delta har allerede varslet kanselleringer til Italia, og Air France-KLM har varslet om en ekstraregning på 200 millioner euro.
Børskommentar: Når kommer Norwegian og SAS med resultatvarsler?
Stanser alle nyansettelser og sender ansatte hjem
I tillegg til rutekuttene på ruter i Europa og Italia innfører selskapet en rekke grep som gjelder hele konsernet:
- Fra og med 24. februar har man avholdt daglige statusmøter internt for å sikre «operasjonell effektivitet» og kostnadsreduksjoner i kjølvannet av virusutbruddet
- Det gjøres løpende kutt i avgangene «etter hvert som bookingsmønsteret endrer seg»
- Piloter og kabinansatte tilbys å ta ut ferie eller ulønnet permisjon
- Alle nyansettelser, forfremmelser og lønnsøkninger fryses
- Man arbeider med tredjepartsleverandører for å kutte kostnader
Selskapet regner likevel ikke med at kanselleringene vil ha en «markant innvirkning» på årets resultat, der selskapet avslutter regnskapsåret i utgangen av mars.
Samtidig skriver Ryanair at det er «altfor tidlig å spekulere i effekten Covid-19-utbruddet vil ha på regnskapsåret 2021».
«Ryanair forblir en av de sterkeste flyselskapene i bransjen med fire milliarder euro i kontanter på balansen, hovedsakelig gjeldfritt, bransjeledende enhetskostnader og en flåte som er 90 prosent selveid. Vi forventer at Covid-19-viruset vil resultere i flere konkurser i europeisk luftfart de kommende ukene», skriver selskapet.
Lufthansa kutter flyginger med 25 prosent i møte med virus
Analytiker: Forventer flere kutt
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair peker på at Ryanair som det største flyselskapet i Italia også merker svikten i etterspørselen til og fra landet, og mest i de nordlige delen av landet der viruset har rammet hardest.
– Dette viser at flyselskapene er meget raske til å justere kapasiteten i henhold til etterspørselen. Det vil vi se flere eksempler på etter hvert som coronaviruset slår til, sier Elnæs til E24 mandag.
Elnæs har mangeårig erfaring fra bransjen og har tidligere jobbet i Ryanair.
– Ryanair signaliserer her at billettene bookes tett mot avreise i Italia. Der ligger Norwegian og SAS bedre an i Norge, hvor man booker 60 til 100 dager før avreise, fortsetter Elnæs.
– Ryanair kommer jo her med et stikk mot de andre i bransjen, som de også har gjort før. Tror du på at andre flyselskap vil gå konkurs i Europa, som de hevder?
– Jeg følger ikke O’Leary (Ryanair-sjefen, journ.anm.) når det gjelder konkurser. Det kan være noe mindre og regionale flyselskap som får problemer, men bortsett fra det er det altfor tidlig å komme med generelle konkursvarsler for flyselskap i Europa, sier Elnæs og fortsetter:
– Men, ryker sommersesongen blir det mer anstrengt og det kan lede til konkurser og ikke minst oppkjøp.
SAS venter virus-tap på 193 millioner kroner
Brutalt fly-fall på børsene
Utbruddet av coronaviruset har fått markante følger for flyselskapene og aksjekursene deres.
Hva den økonomiske sluttregningen ender på for bransjen er fortsatt usikkert, og noe av det viktigste nå er at ikke den viktige sommersesongen påvirkes. Både SAS, Norwegian og deres europeiske konkurrenter er helt avhengige av sommersesongen for å oppnå sin årlige inntjening.
Ryanair-aksjen hadde allerede falt 4,94 prosent på børsen mandag, før meldingen om kapasitetskuttet kom. Konkurrenten EasyJet falt 3,5 prosent, mens de store nettverksselskapene Air France-KLM og Lufthansa var ned henholdsvis 7,8 og 6,5 prosent.
Her hjemme endte Norwegian opp 6,2 prosent fredag og 1,3 prosent, men den oppturen kom etter kraftige fall i forrige uke. Aksjekursen har de siste par ukene blitt halvert til under 20 kroner.
SAS-aksjen endte mandag ned 1,9 prosent og selskapet opplevde også en svært turbulent tid på Børsen i forrige uke. Aksjen er ned 27,5 prosent den siste måneden.
SAS slapp onsdag resultatene for sitt første kvartal, der selskapet presenterte et foreløpig anslag på at coronaviruset vil koste 193 millioner kroner.